Skip to main content

Sri Lanka blog

23 april

Het is eindelijk zover, na 27 jaar ging ik eindelijk terug naar Sri Lanka. In 1996 was ik hier al eens geweest, een memorabele reis, want dit was de eerste reis buiten Europa zonder mijn ouders, en nu ging ik terug, samen met mijn zoon van 14 jaar.

Sri Lanka – Malediven

We vertrekken vanuit Düsseldorf, omdat de tickets hier vandaan ruim 600 euro (voor ons samen) goedkoper zijn dan vertrek vanuit Amsterdam. We beginnen de reis op de Malediven. Een advies dat ik vaker geef. Veel mensen willen de Malediven aan het eind van de reis omdat ze dan een mooie strandverlenging hebben, maar Sri Lanka heeft ook geweldige stranden, dus waarom niet vooraf?

Ik was moe, had hard gewerkt de weken voorafgaand aan onze reis, en bij de Malediven kan ik toch niets dan heerlijk genieten van de zon, van het eten, het blauwe water. Op deze manier kon ik ook prima acclimatiseren, wennen aan de jetlag en de temperatuur. Nu terugkijkend om op deze manier te reizen, vind ik het nog steeds een geweldig advies!

Zo goed als dat ik mijn eigen klanten kan adviseren, zo slecht doe ik het voor mezelf, was even vergeten om het online gezondheidsformulier voor de Malediven in te vullen. Gelukkig kon dat nog bij de check-in en kon ik alsnog inchecken. Met een prima vlucht van Emirates via Dubai landen we om 09.30 uur op Male. Aan boord krijgen we zelfs een maaltijd met metalen bestek! Ik had al diverse filmpjes op YouTube gezien dat het aanvliegen op Male prachtig is, en het is ook prachtig, maar dit ervaar je alleen als je het zelf meemaakt. Heel blij was ik dan ook dat ik voor de vlucht van Dubai naar Malé een betaalde stoelreservering aan het raam had gemaakt. Het was het meer dan waard. Bij aankomst ging het snel, mede ook door mijn diplomatieke paspoort. Koffers halen en melden bij het stalletje van ons hotel. We moesten even een half uurtje wachten voordat de boot zou gaan.

Met volle kracht vooruit waren we binnen 25 minuten bij het resort. De check-in ging online en we konden meteen naar de kamer. Koffers werden gebracht en het genieten kon beginnen. Eerst maar even rondje lopen over het resort. Om 12 uur gaat het buffetrestaurant open en kunnen we heerlijk lunchen. Rest van de middag doen we rustig aan en komen we lekker bij van de lange vlucht, het is toch iedere keer wel vermoeiend. Na het diner gaan we vroeg slapen en met het geluid van de zee op de achtergrond lukt dat meer dan prima.

24 april

Wauw, wauw, wauw. Wit strand, blauw water en heerlijk all-inclusive. 3 volle dagen heerlijk genieten van deze prachtige bestemming. Samen ook nog een keer een surfboard gehuurd om het resort vanaf het water te bekijken. Helaas bij dit resort geen rif, dus niet kunnen snorkelen.

Naar Sri Lanka vliegen

25 april

Het is tijd om door te gaan naar Sri Lanka. Met de vlucht van 16.30 uur vlogen we naar Colombo. Het landen was even spannend, want op dat moment was er onweer in de lucht en dan willen ze niet landen. Dus we hebben ruim een half uur rondjes gedraaid boven Sri Lanka voordat er toestemming kwam om te landen. Gelukkig hoefden we niet uit te wijken naar de luchthaven in het zuiden. Na aankomst was ook hier de paspoortcontrole snel voor elkaar en kwamen onze koffers snel op de band.

Buiten stond Tikiri, onze chauffeur te wachten en die bracht ons naar het eerste hotel in Negombo, het Arie Lagoon hotel. Ik herkende niets terug van Negombo. Het was ongelooflijk druk en chaotisch in de stad, maar na 30 minuten kwamen we toch aan in het hotel.

Prima hotel, lekker rustig gelegen. Met aan de ene kant zicht op de lagune, en als je de weg oversteekt, zit je op het strand. Hier treffen we ook nog even onze agent, mr. Ramesh en we gaan vroeg slapen. Morgen gaan we meteen beginnen met de rondreis, maar dat kan ook prima, omdat we lekker uitgerust zijn en geen last meer hebben van de jetlag. Het is in Sri Lanka maar een half uurtje later dan op de Malediven.

Rondreis Sri Lanka

26 april

Na een prima ontbijtbuffet gaan we Negombo verkennen. We beginnen met een boottocht door de kanalen van de stad. Hier zie je toch veel Nederlandse kenmerken uit de Hollandse periode. Hierna brengen we nog een bezoek aan de vismarkt en een Nederlandse kerk. De middag hebben we vrij en al zwemmend en genietend van de zoon hebben we in de middag een ontmoeting met Nederlandse vrienden die ook in Sri Lanka zijn. Gezelligheid ten top!

27 april

Het is het weer vroeg opstaan. We halen eerst een medewerkster op van kantoor die ons gedurende de rondreis zal vergezellen, Malsha. Daarna gaan we door naar het Pinnawala Olifantenweeshuis. Je hoort er veel negatieve verhalen over, maar ik heb geen nare dingen gezien. Je ziet de olifanten genieten in de rivier en van de waterstraal die af en toe aan gaat.

Als ze teruglopen naar het park, kunnen we even met een olifant op de foto. Je kan gelukkig geen ritje maken op de olifant. Olifanten zijn zeer geschikt om zware dingen te trekken, maar hun rug is niet geschikt om mensen op te dragen. Doe dit dus ook NOOIT!

Na de olifanten gaan we door naar Anuradhapura. Tikiri vraagt of we zin hebben in een safari. Enroute is het namelijk heel goed te doen om in het Wilpattu National Park een safari te maken. Daar hebben wij wel zin in. Achteraf gezien was dit de meest fantastische safari die we in Sri Lanka hebben gemaakt. We hebben geluk dat we een luipaard zien, een olifant, een zwart beertje, een krokodil, waanzinnig allemaal.

Laat in de avond komen we aan in het hotel in Anuradhapura, het Heritage hotel. Ook dit is een prima hotel, net buiten het centrum, luxe met zwembad en voor het avondeten een heerlijk (pittig) buffet.

28 april

De tijd gaat hard en voor vandaag staan Mihintale en Anuradhapura op het programma. Indrukwekkend, maar ook heel zwaar. Om boven te komen bij Mihintale, moet je een flinke trap op. Op zich is dat niet erg, maar bij een temperatuur van 38 graden en een luchtvochtigheidsgraad van 80 % is dat best heel pittig. Trots ben ik dan ook op mezelf dat het gelukt, we boven op de Mihintale Rock zijn gekomen, waanzinnig heb genoten van het uitzicht op de stupa’s van Mihintale en Anuradhapura en het grote witte Boeddhabeeld. In Anuradhapura brengen we een bezoek aan de Sri Mahdi Bodi, een heilige boom die ruim 2000 jaar geleden uit India is overgebracht naar Anuradhapura en waar vele Boeddhisten offers brengen. Ook lopen we langs diverse stupa’s die op het terrein staan.

Hierna vervolgen we de rit naar Trincomalee, een stad aan het strand aan de oostkust van Sri Lanka. Het is warm en we zijn blij dat het Nilaweli Beach Hotel een heerlijk zwembad heeft met een handdoekenservice. Het eten is ook prima, de wifi slecht, want dat is alleen bij de receptie en in het restaurant. Je merkt dat hier de tijd stil heeft gestaan, mede door de lange oorlog die in Sri Lanka heeft gewoed en door de tsunami van 2004.

29 april

We zouden een dagje vrij nemen, maar het waait, en het regent. Balen, dus we gaan toch weer op stap om de omgeving te verkennen. We beginnen met de Kanniya warmwaterbronnen. Bronnen met heilig water en uiteraard wordt dat een flinke spetterpartij. Dat er weinig touristen komen, blijkt, want ze willen allemaal met Roan op de foto. Drijfnat stap ik dan ook weer in de auto, op weg naar de belangrijke vuurtoren van Trincomalee. Een avontuurlijke rit, dwars door de wildernis en over het platteland van Trincomalee. De weg is ook niet verhard, veel gaten en kuilen, maar flink geshaked komen we aan. Een avontuur op zich met een mooi uitzicht.

Hierna gaan we naar Fort Frederick, een fort gebouwd door de Nederlanders in de 17de eeuw.  Aan het eind van Fort Frederick is een onwijs mooie hindoetempel: Thirukoneswaram Kovil. Het is de belangrijkste hindoe in Sri Lanka. Schoenen uit en zorgen dat je knieën en schouders bedekt zijn en we konden de tempel bezoeken. Prachtig. Ben echt onder de indruk, met name van het grote beeld van Shiva boven op de berg. Hierna gaan we terug naar het hotel, de regen is weg en we kunnen nog even lekker chillen bij het zwembad.

30 april

Na een vroeg ontbijt gaan we weer op pad voor de volgende bestemming: Polonnaruwa. Na Anuradhapura is dit de tweede hoofdstad van Sri Lanka geweest. Hier worden we rondgeleid door gids Polo, Perly Chanaka Hewage. De rondleiding gaat vooral door de Quadrangle. Hier krijgen we een goede uitleg over alle gebouwen en hoe het geweest zou zijn, honderden jaren terug. Ook brengen we een bezoek aan de Val Gihara. Toen ik er in 1996 was, en we hierna ruim een week rondreizen met alleen maar regen, regen, regen en regen kwamen, zagen wij veel mensen bidden en bloemen offeren. Ik heb toen aan onze gids gevraagd waar ze voor bidden. Dat was vooral voor goede gezondheid, werk, geluk, liefde en fijne familiebanden. Toen ik vroeg of je ook kon bidden voor mooi weer zei onze chauffeur Danny lachend dat we het konden proberen. De dag erna: strak blauwe lucht en geen druppel regen meer overdag. Alleen in de avonden soms nog een stevige bui.

Dit jaar had ik nog een wens, en samen met de gids en met mijn zoon Roan hebben we hier voor gebeden. Het is nog niet uitgekomen… dus ik hou het nog even voor mezelf.

Na het bezoek gaan we door naar het hotel In Habarana. Het hotel is afgehuurd voor een bruiloft en we kunnen niet in het hotel eten. We zetten de spulletjes in de kamer en Tikiri brengt ons naar een ayurveda “kliniek”. Een klein eenvoudig gebouwtje, midden in de jungle. Hier krijgen we allebei van ruim een uur een overheerlijke massage.

Ik heb het geweten dat ze alle “energiebanen” hebben los gemasseerd. Ik loop helemaal leeg. Toch gaan we hierna nog even bij een restaurantje wat eten en daarna lekker terug naar het hotel.

1 mei

Het is vroeg opstaan, want vandaag staat Pidurangala in Sigiriya op het programma. Deze rots ligt naast de beroemde Lion Rock rots van Sigiriya. Ik wil deze graag beklimmen omdat ik in 1996 al op de Lion Rock ben geweest. De klim gaat als eerste langs een kleine tempel, dus voor dit gedeelte moeten je schoenen weer uit en moeten schouders en knieën bedekt zijn. En dan begint de klim. Tjonge, wat een stevige klim. Op zich is dat niet erg, maar het is inmiddels al ruim 30 graden en de luchtvochtigheid schat ik in op ruim 80 % en dat maakt het extra zwaar, zeker omdat je bij bepaalde treden flink moet stappen/klimmen/klauteren. Onderweg kom je nog een mooi Boeddhabeeld tegen, maar ik ben super trots dat ik de top heb behaald. Het laatste stukje is wel even klimmen, maar met een zetje van anderen kom ik toch boven, en yes, het is me gelukt. Vanaf hier heb je geweldig uitzicht op de omgeving en op de Lion Rock van Sigiriya. Genieten hier, zeker door het heerlijk verfrissende windje. Kan hier wel uren blijven zitten. Gelukkig gaat de weg terug naar beneden een stuk gemakkelijker. Toch zou een lift of een roltrap naar boven niet misstaan, hahahaha.

Na deze klim is een verfrissend drankje bij de entree een heerlijke verkoeling. Hierna gaan we door naar het volgende hotel in Sigiriya, het Wewe Addara, omdat ik nog steeds erg last van mijn buik en darmen heb, slaan we de village tour over. Dwars door het riet, zandpaden, kuilen en bossen komen we bij dit hotel aan. Heel lieflijk, kleinschalig, wel in de middle of nowhere. Spullen op de kamer en op dat moment komt de regen weer met bakken naar beneden. We chillen daarom maar even op de kamer en als het dan even droog is, nemen we een duik in het zwembad. In de avond gaan we lekker dineren in het hotel en komt onze agent, mr. Ramesh gezellig mee-eten. We maken mooie plannen voor de samenwerking.

2 mei

Na wederom een vroeg ontbijt, voor het eerst een a-la-carte ontbijt (bij de andere hotels was het allemaal een buffet), gaan we door naar Kandy. Een flinke rit, maar prachtig wederom. Onderweg stoppen we eerst bij Dambulla. Ik zag overal op foto’s een groot gouden beeld, maar die kon ik me niet herinneren. Dit is de ingang van het museum, welke we verder niet gaan bezoeken, maar een fotootje maken hebben we wel tijd voor. Met een tuk tuk kunnen we een stukje omrijden, want ook voor Dambulla is het flink klimmen, maar ook dit is het absoluut waard, het is een prachtige grottempel met 5 zalen vol met prachtige zittende en liggende Boeddhabeelden.

De volgende stop is in Matale bij een kruidentuin. Hier krijgen we een uitgebreide rondleiding door de tuin en horen we wat planten, bloemen, struiken en bomen kunnen doen voor onze gezondheid. Terwijl de regen weer met bakken naar beneden komt, krijgen we ook nog een heerlijk gezichtsmassage. In het winkeltje koop ik natuurlijk weer veel te veel, maar wie weet gaat het helpen met afvallen!

Zelfs in Sri Lanka kennen ze file en nadat we ruim een half uur in de file hebben gestaan, komen we in het centrum aan. Hier brengen we een bezoek aan de beroemde Tempel van de Tand. Ook hier met een gids, maar deze praatte erg op een monotoon geluid, moest me flink concentreren om hem te volgen. De boodschap was wel duidelijk. Je leeft je leven zoals je hem leeft en zoals je hem toekomt. Geniet dus van het leven, want als er een dag voorbij is, komt die niet meer terug. Na de tempel gaan snel hapje eten en door naar de dansshow in Kandy. Geen spectaculaire show, maar wel grappig om te zien

Hierna rijden we door naar het hotel in Kandy. Het laatste stukje is een spannend ritje de heuvel op, maar vanaf de kamer heb je waanzinnig uitzicht over de stad. Gauw nog even zwemmen in het heerlijke zwembad en daarna genieten we van een heerlijk buffet op het buitenterras.

Trein Sri Lanka

3 mei

Na een heerlijk ontbijtbuffet moeten we om half 9 op het station van Kandy zijn, want vandaag gaat een lang gekoesterde wens in vervulling, vandaan gaan we met de trein van Kandy naar Nanu Oya, het treinstation van Nuwara Eliya. En dat de wens in vervulling gaat, het is geweldig. We hebben gereserveerde zitplaatsen in de tweede klasse. Absolute aanrader, want de andere klassen zijn zo druk, hier moet je staan. Onderweg komen onze vrienden nog in de trein erbij, maar helaas, door een communicatiefout, zitten die in een andere klasse. De treinrit is geweldig. Langs kleine dorpjes en vooral ook door en langs veel theeplantages.

Na aankomst in Nanu Oya gaan we met onze vrienden naar Nuwara Eliya en hebben we een verlate lunch. Wat is Nuwara Eliya verandert zich. Het is nu echt een grote stad geworden. In 1996 verbleven wij in het Grand Hotel, een prachtig Engels hotel met een enorm lange oprijlaan en een hele groene omgeving. Helaas is van deze oprijlaan en het groen weinig overgebleven.

Na de lunch gaan we door naar Ella, een klein gezellig dorp in de bergen. Als we aankomen komt het met bakken uit de lucht. Het hotel waarin we slapen vanavond ligt hoog op de berg, het Serenite Ella hotel. Om bij de kamer te komen moeten we via een zeer onregelmatige trap naar beneden. Spekglad. Ik heb bewondering voor de kofferboys die met het grootste gemak met een zware koffer op hun schouder naar beneden lopen. De kamer is heerlijk groot en met een zeer ruim bad. Er is geen airco, maar later blijkt dat je dat ook helemaal niet nodig hebt, want door de hoge ligging in de bergen is het heerlijk koel in de kamer. We blijven in het hotel een hapje eten en gaan vroeg slapen.

4 mei

Vroeg opstaan, de zon schijnt en vanaf het balkon hebben we prachtig uitzicht op de Ravenna watervallen in de verte. Het ontbijt is eenvoudig maar prima. De kofferboys halen weer met het grootste gemak onze koffers naar boven terwijl ik toch aardig met het zweet op mijn bovenlip naar boven ben gekomen.

Spulletjes inladen en op naar de Nine Arches Bridge. Het eerste stuk gaat met de tuk tuk. We zijn aardig geshaked als we bij de trap naar beneden aankomen. Hierna nog een stukje over de spoorlijn lopen en dan zijn we bij een plateau met klein restaurantje waar we prachtig zicht hebben op de Nine Arches Bridge. Je voelt een bijzondere spanning hangen…. Even later wordt duidelijk waarom als we in de verte het fluitsignaal van de trein horen. Iedereen staat klaar om te fotograferen, om met een telefoon en drone te filmen. Wauw, wauw, wauw, wat een machtig gezicht is dat als die trein over de brug heen rijdt, de vele oooehhh en aahhhhs van de mensen om mij heen beaamden dat. Heel apart, vond het een heel emotioneel moment, had wel even een slik-momentje.

Hierna lopen we terug, gaan nog even geld pinnen in het dorp en rijden dan door naar de Ravenna watervallen. Prachtig!

Hierna rijden we door naar Tissamaharama, een gezellig dorp in de buurt van Yala. We zijn gelukkig op tijd in het hotel Rice of Life by Tissa Inn en kunnen nog even zwemmen in het kleine zwembad. Om 14 uur worden we weer opgehaald door Tikiri, onze chauffeur en worden we naar de safari gebracht. In een luxe jeep nemen we plaats. Naar de ingang zou het een half uurtje rijden zijn, maar we krijgen motorpech met de jeep. Gelukkig is er al snel een nieuwe jeep en kunnen we onze weg vervolgen. Bij de ingang staan veel meer jeeps dan bij Wilpattu en Kaudulla, maar dat mag de pret niet drukken. Na de formaliteiten rijden we het park in. Het duurt even, voordat we de eerste olifanten, herten, zwijnen en vogels zien. Halverwege is er even een stop dat we uit de jeep kunnen en bij het Tsunami monument kunnen kijken. Tijdens de tsunami zijn er in 2004 enorm veel slachtoffers gevallen.

We vervolgen de jeepsafari en even later hebben we het geluk dat we een tijger zien, heel kort, maar we hebben hem gezien!

Hierna keren we terug naar de uitgang, want er komt een enorme bui aan. De chauffeur zorgt dat er plastic bescherming naar beneden gaat, maar we worden toch flink nat. Gelukkig smelten we niet van een beetje water. Eenmaal terug in het hotel is het snel douchen en omkleden en we gaan naar Tissa voor het avondeten. Hier zijn heel veel leuke restaurantjes. Hierna gaan we naar Kataragama, naar een hele beroemde Hindoetempel. Indrukwekkend. Mensen staan in de rij met enorme schalen met fruit om die te laten zegenen en dei delen ze dan uit aan de mensen die in de tempel rondlopen. Er is ook heel veel muziek en mensen dansen er lekker op los!

5 mei

Het is weer vroeg opstaan, en na een zeer eenvoudig ontbijtje gaan we door naar de volgende bestemming: Galle. Onderweg maken we eert een stop bij de paalvissers. Omdat het vandaag Poya is (volle maan) is iedereen vrij, maar gelukkig willen de paalvissers tegen betaling wel even op de paal gaan zitten. Ook Roan mag het even proberen, en dat is niet makkelijk. Hierna gaan we door naar Galle. Een oude vestigingsstad met heel veel Nederlandse kenmerken. Bijzonder om grafstenen te zien van familie de Vos en Anthonisz, echt Nederlandse namen.

grafsteen Nederlander

Hierna rijden we weer door en maken een korte stop in Hikkaduwa bij het tsunami museum. Een heel simpel klein museum dat je gratis kan bezoeken. Het hangt vol met de foto’s van de vreselijke ramp, treinen die ontspoord zijn, mensen overleden, huizen kapot. De beelden brengen me toch weer even terug. Je weet dat het afschuwelijk was, maar bij het zien van de foto’s komt het toch weer tot leven. De man vertelt er uitgebreid over en stelt een kleine fooi op prijs. Dit wordt gebruikt voor kinderen die wees zijn geworden en wordt nog steeds geïnvesteerd in school en huizen. In Hikkaduwa staat ook een tsunami monument.

Hierna rijden we langs de schildpadbroederij. Er komen net heel veel kleine schildpadjes uit het ei en we mogen er eentje pakken en in de opvangbak zetten. Vanavond, als het begin te schemeren worden deze vrij gelaten in zee. Er zitten ook nog andere grote schildpadden, maar deze kunnen niet terug naar zee, omdat het een albino (half) schildpad is en eentje heeft er geen ogen. Die overleven de zee niet. Het is begin van de middag, dus wij kunnen er helaas niet bij zijn als ze vanavond vrij gelaten worden. Heel sneakkie krijgen we van de eigenaar een tasje mee met vier kleine schildpadjes, die mogen we dan vanavond bij ons hotel los laten.

Hierna gaan we door naar het hotel, maar wat doe je met vier schildpadjes. Je wilt ze toch in het water zetten, maar het water in de wastafel loopt direct leeg. Een van onze handbagage koffertjes is van plastic en die vullen we met een bodem water.

Wij gaan hierna even chillen bij het zwembad en bij het strand kijken waar we vanavond de vier schildpadjes vrij kunnen laten.

Om 18.15 uur is het zover. In het tasje lopen we naar het strand, een stukje verder dan het hotel. Het lijkt wel de hamster race vroeger op televisie, en we geven elke schildpad een naam: Tikiri, Srijani, Shadushan en Netharsini. Het is Srijani die als eerste de zee haalt. Bye bye jongens, wordt groot en sterk.

Hierna gaan we terug naar het hotel en gaan lekker eten. Deze maaltijd krijgen we van het hotel aangeboden. Heerlijk buffet.

6 mei

Heel vroeg checken we uit, krijgen van het hotel een ontbijtbox mee en gaan naar de luchthaven. Tikiri onze chauffeur is ziek, en hij heeft een “broer” geregeld die ons naar de luchthaven rijdt. Prima rit via de tolweg. Om half 8 komen we aan op de luchthaven en nemen we afscheid van Tikiri en Malsha, de medewerkster die ons de hele tour heeft vergezeld.

De incheck gaat voorspoedig en de vlucht gaat iets te laat weg. Eenmaal in Dubai moeten we rennen om de volgende vlucht te halen, maar ook dat gaat allemaal goed. Om 19.00 uur lokale tijd landen we weer in Düsseldorf. Ondanks de korte overstaptijd in Dubai (uiteindelijk maar 50 minuten) zijn onze koffers aangekomen.

Na een rit van ruim 2 uur komen we voldoen maar vermoeid aan in Nieuwegein en kijken we terug op een geweldige reis naar de Malediven en Sri Lanka. Het was een superdruk programma, maar zo hebben we wel enorm veel kunnen zien van dit prachtige land.

Inspiratie opgedaan?

En wil je ook naar deze geweldige bestemming? Mail naar srilanka@veelzijdigazie.nl en ik help je graag met een geweldige reis!