Skip to main content

Anuradhapura Sri Lanka

Regio: Centraal Noord

Het uitgestrekte complex van Anuradhapura bevat een rijke verzameling van stoepa’s en tempels. Ook zijn er talloze andere archeologische vondsten. Allen werden gebouwd tijdens het duizend jaar durende bewind van Anuradhapura over Sri Lanka.

Anuradhapura is een van de oude hoofdsteden van Sri Lanka. De beschaving die op deze stad was gebouwd, was een van de grootste beschavingen van Azië en ter wereld. De stad staat nu op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Tegenwoordig is deze oude stad, die heilig is voor de boeddhistische wereld, en waarvan de omliggende kloosters een oppervlakte hebben van meer dan 40 km² een van ’s werelds belangrijkste archeologische vindplaatsen.

De oude kloosterstad Anuradhapura is ook beroemd vanwege haar unieke irrigatiewerken die een wonder van waterbouwkundig vernuft zijn uit vervlogen tijden.

Geschiedenis Anuradhapura

Anuradhapura was de grootste stad van het oude Sri Lanka en meer dan 1000 jaar het middelpunt van de Sri Lankaanse beschaving. In de hoogtijdagen woonden hier meer dan twee miljoen mensen onder wie 10.000 monniken in de vele tientallen kloosters.

In Anuradhapura hebben 113 koningen en vier koninginnen geregeerd. Onder hun bewind maakte de kunst een periode van grote bloei door en ontstonden er prachtige paleizen, beeldhouwwerken en tuinen. Op waterbouwkundig gebied zijn er hele bijzondere prestaties geleverd. Zo werden enorme spaarbekkens aangelegd om het water tijdens de moesson op te vangen evenals een ingewikkeld stelsel van sluizen en irrigatiekanalen waardoor ook rijstvelden van water konden worden voorzien.

In 377 voor Christus werd Anuradhapura gesticht door de derde koning van de Vijaya dynastie, koning Pandukabhaya. Hij regeerde van 367 tot 380 voor Christus. De stad werd gesticht op de plek waar het paleis van zijn oudoom, de heer Anuradha, woonde.

In 161 voor Christus maakte koning Dutugemunu van Sri Lanka één rijk en verklaarde Anuradhapura tot de hoofdstad van het eiland. Door de eeuwen heen, had Anuradhapura te maken met vele invallen van Tamils die uit India kwamen. Verschillende Tamil koningen kwamen en werden verdreven. Toch was Anuradhapura gedurende deze periode een van de meest stabiele en duurzame centra van politieke macht en stadsleven in Zuid-Azië. Het was ook een rijke stad die een unieke cultuur en een grote beschaving creëerde. Pas 1200 jaar later, in het jaar 1073 werd Anuradhapura verlaten en werd de hoofdstad verplaatst naar Polonnaruwa.

De tempels, kloosters en stupa’s raakten in verval en werden langzaamaan door de jungle overwoekerd. Pas in de 19de eeuw ontdekten Britse ontdekkingsreizigers de stad en werd begonnen met het opgraven van de oude stad.

Bezienswaardigheden Anuradhapura

Tegenwoordig bestaat Anuradhapura uit twee delen: de oude stad en de nieuwe stad. Om de oude stad te betreden moet een entreeticket worden betaald, maar hier zijn dan ook de meeste bezienswaardigheden.

Vessagiriya

Vessagiriya is één van de oudste tempelcomplexen van Anuradhapura. Er wordt aangenomen dat deze site ooit de smetteloze structuren van de Thissamaharamaya heeft gestaan, die werd gebouwd door koning Devanampiyatissa – de eerste boeddhistische koning van Sri Lanka in 240 voor Christus! Het voormalige tempelcomplex is opgetrokken rond een aantal grote rotsen met grotten. In het verre verleden bood het onderdak aan ongeveer 500 lede van de Vaisya kast die door Mahinda tot monnik werden gewijd. In de primitieve grotten die verspreid over het terrein liggen, leiden ze een teruggetrokken leven. Het complex is nooit gerenoveerd of herbouwd waardoor het nog steeds in originele staat verkeerd.

Isurumuniya Rajamaha Viharaya

De Isurumuniya Rajamaha Viharaya is een rotstempel, die gebouwd is in de derde eeuw voor Christus. Ook deze tempel is op en rond een rots gebouwd en kijkt uit over het reusachtige Tissa Wewa meer. In de tempel is een klein museum met een verzameling prachtig beeldhouwwerk. Het is ook mogelijk om de rotstempel te beklimmen voor een prachtig uitzicht.

Ranmasu Uyana

Ranmasu Uyana, ook wel bekend als Royal Pleasure Garden (Koninklijke lusttuinen), is een tuin waar vroeger de koningen en potentiële partners bij elkaar kwamen om te badderen en zich terug te trekken. De baden zijn tot de dag van vandaag erg goed bewaard gebleven. Het middelpunt wordt gevormd door twee vijvers. Een vijver, het noordelijke bad, is uitgehouwen in de rotsen. Aan de zijkant zijn olifanten bewerkt in de rotsen, waarbij het net lijkt alsof de dieren in het water aan het spelen zijn en met hun slurf zwaaien. Zonder de spierkracht van de olifanten konden deze spaarbekkens nooit gebouwd worden, en zijn daarmee een eerbetoon aan deze dieren.

Sri Maha Bodhi

poya feestdag sri lanka

De Jaya Sri Maha Bodhi is de belangrijkste plek voor monniken en boeddhisten in Anuradhapura. Lang geleden is er een tak van de heilige Bodhgaya boom van Boeddha verplaatst van India naar Sri Lanka. Men gelooft dat onder deze boom Boeddha heeft gezeten waar hij bodhi (verlichting) bereikte. De boom is hierdoor een heilige boom voor mensen uit Sri Lanka, India en Pakistan. De koning liet de tak die hij van India had gekregen planten waardoor er een nieuwe boom groeide in Sri Lanka. Sindsdien komen boeddhisten van over de hele wereld naar deze plek om de boom te aanschouwen. Met name rond de dag van volle maan in juni is het erg druk. De boom is ook een van de vroegst gedocumenteerde bomen ter wereld en waarschijnlijk de oudste boom ter wereld.

Ruwanweliseya Stupa

Deze witte stoepa is 55 meter hoog en de rand van de stupa is versierd met 344 olifanten. Voor de bouw van de stupa zijn ruim 100 miljoen bakstenen gebruikt. De originele olifanten uit 140 voor Christus zijn door de vele aanvallen van Indiase troepen beschadigd geraakt en inmiddels vervangen. De stupa werd gemaakt in opdracht van koning Dutugemunu, rond 160 voor Christus.

Abhayagiri Stupa

Deze roodbruine bakstenen stoepa dateert ook uit de eerste eeuw voor Christus. Oorspronkelijk was de Abhayagiri stupa meer dan 100 meter hoog en was daarmee een van de grootste bouwwerken ter wereld. Momenteel is het, na vele reconstructies en financiële steun van China, alsnog met 75 meter hoogte behoorlijk indrukwekkend.  Geschriften vermelden dat er een beeld van een gouden stier met relikwieën van Boeddha begraven liggen in de kern van deze stupa.

Kuttum Pokuna

Het Kuttam Pokuna, ofwel tweelingbad, dateert uit de achtste en tiende eeuw en was bedoeld voor monniken uit het Abhayagiri klooster. Deze twee baden zijn een goed voorbeeld van het knappe vakmanschap uit die tijd. Het voorste bad werd door de monniken gebruikt om zich te wassen, het achterste bad was bedoeld voor drinkwater. Via ondergrondse kanalen werd het water naar de baden gebracht en gefilterd voordat het het bad binnen stroomde. Op dezelfde manier werd het bad ook geleegd. Het ene bad is 12 meter langer dan het andere, maar de verhoudingen zijn zo zorgvuldig berekend dat het geheel een zeer harmonieuze indruk maakt. Om de vijvers heen vind je vele souvenirkraampjes.

Sandakada Pahana

Sandakada Pahana, ook bekend als maansteen, is de mooiste bewaarde maansteen van Anuradhapura, een uniek kenmerk van de vroegere Singalese architectuur. Deze maansteen is een halfronde stenen plaat met uitbundige gedetailleerde versiering. Dieren als olifanten, paarden en luipaarden zijn zeer gedetailleerd gegraveerd. Je vindt deze maanstenen op veel plaatsen in Sri Lanka terug, voornamelijk bij trappen en ingangen. De eerste maanstenen werden gemaakt tijdens de laatste fase van het oude Anuradhapura Koninkrijk. De oudste maansteen vind je nu in Anuradhapura.

Foto’s Anuradhapura

 

Kaart