Skip to main content

Veel gestelde vragen

Zijn er corona-inreismaatregelen voor Sri Lanka?

Nee, Sri Lanka is open voor iedereen met of zonder covid-vaccinatie. Een test is ook niet meer noodzakelijk. Zie ook de actuele informatie voor ongevaccineerden op www.ongevaccineerdopvakantie.nl

Hoe kan ik het beste naar en in Sri Lanka reizen?

Je kan niet rechtstreeks vanaf Nederland naar Sri Lanka vliegen, dit gaat altijd met een overstap in Europa of in het Midden Oosten. Alleen vanaf Frankfurt, Parijs of Londen kan het wel rechtstreeks. 

De ideale manier om te reizen in Sri Lanka is met een priv’e chauffeur afgewisseld met een treinrit. Je leest hier alles over de mogelijkheden

Wat is de beste reistijd voor Sri Lanka?

Sri Lanka kan je het hele jaar goed bezoeken. Er zijn twee verschillende regenseizoenen in het land. Je leest er hier meer over. 

Heb ik een visum nodig voor Sri Lanka?
Ja, voor Sri Lanka heb je een visum nodig. 
Het visum aanvragen gaat als volgt:
– Ga naar de volgende website: https://www.srilankaevisa.lk/
– Maak een account aan of log in als je al een account hebt.
– Vul online het aanvraagformulier in.
– Upload de vereiste documenten (recente foto, kopie paspoort en evt. aanvullende documenten).
– Betaal vervolgens de eVisa kosten met creditcard.
– Als de aanvraag is ingediend en de betaling is bevestigd ontvang je een ontvangstbevestiging en een aanvraag referentienummer.
– Download en/of print je eVisa zodat je dit aan de Immigratie agent bij aankomst kunt laten zien.
Laatste update: vanaf 7 mei 2024 is het ook weer mogelijk om het ‘gewone’ 30-dagen single entry visum voor een bedrag van USD 50 aan te vragen.
Tot nader order kan je ook bij aankomst een “visum on arrival kopen”. De kosten bedragen dan $ 60 per visum. Kinderen onder de 12 jaar hebben geen visum nodig, maar moeten wel hier een “gratis” visum aanvragen. 
Hoe lang mag ik in Sri Lanka blijven?

Je kan een visum aanvragen voor 30 dagen of voor 180 dagen. Het visum voor 30 dagen kan je eenmalig verlengen bij de autoriteit in Colombo. 

Is Sri Lanka veilig?

Sri Lanka is een veilige reisbestemming. Criminaliteit kan overal voorkomen, dus wees wel alert.

In de meeste hotels kan je een kluisje huren. Loop niet te opzichtig rond met dure spullen als camera’s, sieraden en fotoapparatuur. 

Welke taal spreekt men in Sri Lanka?

De officiële taal is het Singalees en Tamil. Singalees wordt door vrijwel iedereen gesproken en het is de moedertaal van het overgrote deel van de bevolking. Privéchauffeurs, gidsen en medewerkers van hotels spreken ook meestal goed Engels. 

Wat is het prijsniveau van Sri Lanka?

Sri Lanka is een goedkope vakantiebestemming. Voor weinig geld kun je genieten van leuke accommodaties en het heerlijke eten.

De prijs van een maaltijd is afhankelijk van de plaats waar je het gaat eten. Heel goedkoop is het om bij een stalletje op straat te eten, maar er zijn ook talloze luxe restaurants. Een hoofdgerecht kan je al bestellen vanaf 5 euro per persoon. 

Hoe kan ik betalen in Sri Lanka?

De munteenheid van Sri Lanka is de Srilankaanse rupee. Een rupee bestaat uit honderd cent. Er zijn munten van 25 en 50 cent en 1, 2, 5 en 10 rupee. Er zijn bankbiljetten van 20, 50, 100, 200, 500, 1000 en 2000 rupee.

Bij de grote banken kun je pinnen die het Maestro- of Cirrus-logo hebben. Vergeet hiervoor niet om je bankpas op “werelddekking” of “Azië” te zetten. Dit is verschillend per bank, want standaard staat een bankpas op Europa. Bij het pinnen worden extra administratiekosten in rekening gebracht door de Srilankaanse bank. Zorg ervoor dat je altijd voldoende cash bij je hebt.  

De wisselkoers is als volgt:

  • 1 euro: 350 rupee
  • 1000 rupee is 3 euro. 

(koers juni 2023)

Kan ik afdingen in Sri Lanka?

Op markten, stalletjes langs de weg en bij souvenirwinkels in Sri Lanka kan je afdingen, maar meestal zijn er wel vaste prijzen. 

Hoe is het voltage in Sri Lanka?

De netspanning is in sri Lanka 230 volt. 

In Sri Lanka heb je een wereldstekker nodig, een stekker met 3 poten, de zgn Engelse stekker. 

Een enkele keer kan je met de Nederlandse stekker in het stopcontact. Bij sommige hotels kan je ook een verloopstekker lenen.  

Zorg ervoor dat je over een volle powerbank beschikt, zeker als je de binnenlanden en/of minder toeristische gebieden gaat bezoeken. 

Is er tijdsverschil met Nederland?

Tijdens onze zomertijd is het in Sri Lanka 3,5 uur later.
Tijdens onze wintertijd is het in Sri Lanka 4,5 uur later.

Door het tijdsverschil kun je last hebben van een jetlag. 

Hoe is de gezondheidssituatie in Sri Lanka?

De kwaliteit van medische voorzieningen is goed. Kies, als je eendokter nodig hebt, altijd voor een ziekenhuis, die zijn beter uitgerust dan lokale klinieken. Vooral privéziekenhuizen in Sri Lanka bieden prima medische zorg. Overal in Sri Lanka is een 24-uurs eerstehulppost.

Is er een malaria risico in Sri Lanka?

Nee. De muggen in Sri Lanka verspreiden geen malaria.

Kan ik water uit de kraan drinken?

In Sri Lanka kan je geen water uit de kraan drinken. Drink alleen water uit flessen en controleer of de dop van de fles verzegeld is. Het kraanwater is op zich wel te drinken als het gekookt is, maar het heeft dan wel een chloorsmaak.

Beter is het ook om geen ijsblokjes in je drankje te bestellen. Ook rauwe groentes worden vaak met kraanwasser gewassen. Eet deze dus alleen gekookt. 

Kan ik vegetarisch of veganistisch eten in Sri Lanka?

Vegetariërs hebben het makkelijk in Sri Lanka. Bijna alle curries zijn vegetarisch, sterker nog, de meeste rijst en curries hebben maar één of twee curry’s met dierlijke eiwitten. Daarnaast zijn de Sri Lankanen grotendeels boeddhistisch en hindoe en dus vegetariër.

De meeste curry’s zijn ook veganistisch. Veel gerechten worden gemaakt met verse kokosroom in plaats van melk. Het kan nooit kwaad om even te vermelden dat je ook geen zuivel en eieren eet.

Lees hier meer over de Srilankaanse keuken. 

wat voor soort accommodaties heb je in Sri Lanka?

Sri Lanka heeft accommodaties in alle prijsklassen. Van goede hotels, tot glamping en ecolodges op prachtige locaties. Aan de kust heb je ook mogelijkheden om op basis van all-inclusive te verblijven. 

Geldt er een dresscode voor bezienswaardigheden in Sri Lanka?

Bij het bezoeken van religieuze plekken moet je je bescheiden kleden en zorgen dat je schouders en knieën bedekt zijn. Ook moeten je schoenen uit. Vergeet niet je hoed af te zetten als je een tempel of pagode betreedt. Neem sokken mee, want die mag je wel dragen, handig als de vloer super heet is. 

Heeft Veelzijdig Sri Lanka ook groepsreizen?

Nee, de reizen van Veelzijdig Sri Lanka zijn op individuele basis. Dit programma wordt samengesteld aan de hand van jouw persoonlijke wensen. Je reist met een privéchauffeur of met de trein.  

Kan ik op de rug van een olifant zitten?

Nee, olifanten kunnen prima zware voorwerpen voorttrekken, maar zijn niet gebouwd om mensen op hun rug te dragen. Daarbij zijn de olifanten vaak onder zeer slechte omstandigheden ‘getraind’. Veel olifanten die in de toeristenindustrie terechtkomen worden niet goed behandeld. 

Bij Veelzijdig Sri Lanka kan je dan ook geen excursie boeken met olifantenritjes. Bezoek deze zelf ook niet.