Skip to main content

Reizen naar Sri Lanka

Reizen naar Sri Lanka gaat het snelst en het gemakkelijkst met het vliegtuig, maar in Sri Lanka? Als je een reis naar Sri Lanka plant, is de kans zeer groot dat je per vliegtuig aankomt op de internationale luchthaven van Colombo, Bandaranaike. Vliegen naar Sri Lanka is immers ook de makkelijkste en snelste manier. Ook diverse cruisemaatschappijen doen Sri Lanka aan. In het land zelf zijn er diverse mogelijkheden om te gaan rondreizen.

Naar Sri Lanka vliegen

Bandaranaike International Airport is de internationale luchthaven van Sri Lanka. De luchthaven ligt 32 kilometer ten noorden van de hoofdstad Colombo en 10 kilometer ten zuiden van Negombo. Negombo is dan ook vaak de eerste stop in Sri Lanka in verband met de korte transfer (15 minuten). Op dit moment kun je niet van Nederland rechtstreeks naar Sri Lanka vliegen. Tot 2019 had KLM een rechtstreekse vlucht op Colombo, maar deze route is inmiddels weer geannuleerd. Je kunt wel met 1 overstap in Doha, Dubai of Abu Dhabi gemakkelijk en snel naar de parel in de Indische Oceaan vliegen. Vanuit Frankfurt, Parijs of Londen kun je wel rechtstreeks met Srilankan Airways naar Sri Lanka vliegen.

Hoe lang is het vliegen naar Sri Lanka?

Omdat je niet rechtstreeks kan vliegen naar Sri Lanka, is de reisduur afhankelijk van de overstaptijd in Dubai, Doha of Abu Dhabi. Gemiddeld is de reisduur naar het midden oosten ongeveer 6,5 uur en dan nog ruim 4 uur door naar Colombo. Je bent dus ongeveer 12-16 uur onderweg.

Binnenlandse vluchten Sri Lanka

© Cinnamon Airlines

Sri Lanka heeft, naast Colombo Bandaranaike International Airport, nog een aantal vliegvelden voor binnenlandse vluchten:

  1. Batticaloa
  2. Trincomalee China Bay
  3. Kandy Polgolla
  4. Sigiriya
  5. Mattala
  6. Sri Jayawardenapura Kotte (ten zuidoosten van Colombo)
  7. Kandy Victoria
  8. Jaffna
  9. Anuradhapura
  10. Koggala
  11. Weerawila / Hambantota
  12. Baticaloa
  13. Ampara
  14. Castlereagh
  15. Nuwara Eliya
  16. Bentota
  17. Dickwella
  18. Vavunia

Deze vliegvelden worden aangevlogen door Cinnamon Airlines, Sri Lankan Airlines, maar worden niet veel gebruikt door toeristen. Alleen tussen Jaffna en Colombo zijn regelmatig lijndienstvluchten, de overige luchthavens zijn op basis van chartervluchten of waar helikoptervluchten naar toe gaan.

Auto huren Sri Lanka?

Ik raad het zeer dringend af om zelf een auto te huren op Sri Lanka. Ten eerste gelden er totaal andere verkeersregels, ten tweede is het verkeersgedrag dusdanig onoverzichtelijk dat dit vaak tot hachelijke situaties kan leiden. Ook zijn de verkeersborden (als ze er al zijn) voornamelijk voorzien van de Singalese taal/tekens, een taal die wij niet kunnen lezen, daarbij rijden ze ook links in Sri Lanka.

Tuk Tuk huren Sri Lanka

tuk tuk sri lanka
tuk tuk sri lanka
tuk tuk sri lanka

Een auto huren raad ik af evenals het huren van een tuk tuk. Het is op zich wel heel leuk om met een tuk tuk Sri Lanka te gaan ontdekken. Deze lokale en avontuurlijke manier is heel populairder omdat het een unieke ervaring is. Toch zit een ongeluk in een klein hoekje, en ben je als toerist altijd schuldig ondanks dat dat misschien niet zo is. Ook de verzekering die wordt afgesloten, is bijna nooit voldoende en dekt bij schuld niet tot nauwelijks. Als je het tocht wilt huren, voor het rijden van een Tuk Tuk in Sri Lanka heb je een lokaal rijbewijs nodig. Deze kan je aanvragen bij het AAC Kantoor in Colombo, maar deze zijn alleen op werkdagen open van 08.00-15.00 uur. De kosten bedragen ongeveer $ 21 (onder voorbehoud van wijzigingen). Je moet wel beschikken over een internationaal rijbewijs met categorie B.

De Tuk Tuk is een officieel vervoersmiddel in Sri Lanka, bijna elke Srilankaanse familie heeft een Tuk Tuk. Veel leuker is het om een ritje te maken met de tuk tuk én chauffeur. Deze staan eigenlijk altijd wel voor je hotel en kunnen je naar een bezienswaardigheid, strand of restaurant brengen. Spreek van te voren wel een prijs af.

Sri Lanka met privé chauffeur

sri lanka reizen met prive chauffeur

Het meeste relaxte is om Sri Lanka te ontdekken met een privéchauffeur. Je laat je heerlijk rijden door het geweldige land, de Engelssprekende chauffeur weet de weg, je kunt aangeven wanneer je wilt stoppen, hoe lang je wilt stoppen en zelfs als je niet wilt stoppen.  Ook kent de chauffeur veel leuke plekjes onderweg die de moeite waar zijn om te bezoeken. Er zijn een aantal echt goede snelwegen waar tol voor betaald moet worden. Bij Veelzijdig Sri Lanka is het ook mogelijk om een ongevaccineerde chauffeur te regelen.

Openbaar vervoer Sri Lanka

Het wegennetwerk van Sri Lanka is voornamelijk gecentreerd rondom de hoofdstad Colombo. De wegen zijn erg goed en de regering is bezig om dit verder te verbeteren.

kaart trein sri lanka
© railway.gov.lk

Trein Sri Lanka

In Sri Lanka is ook een ruim spoorwegnetwerk, echter je moet vaak terug reizen naar een centraal punt om daarna weer door te reizen naar het volgende punt. Toch is er een traject wat een absolute must is om per trein te ontdekken, namelijk een gedeelte van de scenic Railway van Kandy via Hatton naar Nanu Oya en Ella (groene lijnen). Een prachtige treinreis langs kleine bergdorpjes, theeplantages en watervallen. Deze rit mag zich met recht tot een van de mooiste treinreizen ter wereld noemen!

trein sri lanka
trein sri lanka
trein sri lanka

Het is aan te raden om deze rit met de trein te maken. De treinverbindingen op Sri Lanka zijn goed, zeer goedkoop en zeker de moeite waard. Daarnaast zijn bijna alle toeristenplaatsen goed met de trein bereikbaar. De gewone treinen hebben allemaal een tweede en derde klas, de exprestreinen ook een eerste klas.

Bus Sri Lanka

bus sri lanka reizen sri lanka
bus sri lanka reizen sri lanka

De bussen op Sri Lanka zijn niet aan te bevelen omdat deze vaak zo vol zitten dat alleen de echte avonturiers hiervoor kiezen die geen vast plan hebben en vooral veel tijd. Bussen vertrekken pas zodra ze vol zijn en vooral niet op tijd. Er zijn twee soorten bussen, de rode en de witte. De prijs is hetzelfde, maar de rode bussen zijn overheidsbussen en de witte bussen zijn particuliere initiatieven. Een kaartje koop je in de bus en je bagage moet in de laadruimte. Zorg wel dat je er snel bij bent, als je uitstapt, want voor je het weet is de bus weer weg.

AANBEVOLEN TOURS

Rondreis Sri Lanka cultuur en safari - 8 dagen

Prijs vanaf € 793.

Rondreis erfgoed van Sri Lanka - 5 dagen

Prijs vanaf € 499.

Rondreis Sri Lanka cultuur en strand - 8 dagen

Prijs vanaf € 739.

Rondreis Sri Lanka compleet - 15 dagen

Prijs vanaf € 1448.

Rondreis Sri Lanka inclusief het onontdekte noorden van Sri Lanka - 15 dagen

Prijs vanaf € 1369.