Skip to main content

Kandy

Regio: Centraal

Kandy is met ruim 100.000 inwoners de tweede stad van Sri Lanka. Kandy is ook een heilige boeddhistische plek, in de volksmond staat Kandy bekend als Senkadagalapura. De stad was de laatste hoofdstad van de Singalese koningen, wier beschermheerschap ervoor zorgde dat de Dinahala-cultuur meer dan 2500 jaar kon bloeien voordat het hele eiland in in 1815 onder de Britse overheersing viel.

Kandy is gelegen in het hart van Sri Lanka en Kandy wordt ook wel de culturele hoofdstad van Sri Lanka genoemd en een absoluut hoogtepunt van een rondreis over het eiland. Kandy is prachtig gelegen in een bergachtige streek aan een groot meer. De stad werd in 1988 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst.

GESCHIEDENIS KANDY

Tot het einde van de achttiende eeuw stond de kust van Ceylon (de oude naam voor Sri Lanka) onder bestuur van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie, de VOC. In 1765 plunderde de VOC de stad en dwong de koning ertoe om een handelsverdrag voor kaneel te tekenen. De VOC was namelijk afhankelijk van de koning die een monopolie hier op had. De VOC had een sindsdien een haat-liefdeverhouding met het inlandse koninkrijk. Naast kaneel handelde  de VOC ook veel in olifanten en noten die uit deze regio kwamen. Voor deze drie producten was er vooral interesse uit Azië zelf. In 1815 viel de de laatste hoofdstad van het Singalese koninkrijk Kandy door de Britse overheersing.

Bezienswaardigheden Kandy

Er zijn diverse interessante bezienswaardigheden in Kandy. Kandy is een typisch Aziatische stad: druk en chaotisch. Het stadscentrum ligt aan een prachtig pittoresk meer, omringd door groene heuvels. Het centrum van de stad ademt sfeer indrukwekkende bouwwerken, oude winkels, edelstenenfabriekjes en een drukke markt. Kandy is ook de de plaats van de Tempel van de Tand (de heilige tand van de Boeddha), een beroemd bedevaartsoord.

Tempel van de Tand

De temple of the tooth wordt ook wel Sri Dalada Maligawa genoemd. Het bevindt zich in het Koninklijke paleiscomplex van het voormalige koninkrijk Kandy. Hier wordt sinds de vierde eeuw, de linker boventand van de heer Boeddha bewaard. De tand schijnt in het jaar 483 voor Christus te zijn meegesmokkeld vanaf de Boeddha’s Funeral Pyre in het haar van een prinses. In 1283 legde India beslag op de tand, maar uiteindelijk keerde het weer terug naar Sri Lanka. De tand van Boeddha werd zo belangrijk, dat men dacht dat de persoon die de tand in zijn/haar bezit had, het land mocht besturen. Er gaan verhalen rond dat de Portugezen de tand in de 16e eeuw hebben verbrand, maar Sri Lankanen zijn er van overtuigd dat die tand een replica was.

Dagelijks worden er drie rituelen gehouden in de tempel: bij zonsopgang, in de middag en in de avond. Op woensdag is er een symbolisch bad van de tand met een kruidenpreparaat gemaakt van geparfumeerd water en geurige bloemen genaamd Nanumura Mangallaya. Men gelooft dat dit heilige water genezende krachten bevat en wordt verdeeld onder de aanwezigen. De tempel heeft in de vorige eeuw diverse malen schade opgelopen door bombardementen tijdens de Tamil oorlog, maar de tempel is gelukkig ieder keer volledig gerestaureerd.

Peradeniya

De botanische tuinen van Peradeniya liggen op 5,5 kilometer ten westen van de stad Kandy. Het trekt jaarlijks 2 miljoen bezoekers. Het ligt in de buurt van de Mahaweli-rivier (de langste rivier van Sri Lanka). De tuin staat bekend om zijn verzameling orchideeën, maar naast orchideeën zijn er meer dan 4000 soorten planten, waaronder kruiden, medicinale planten en palmbomen. De tuinen liggen op 460 meter boven zeeniveau en met een jaarlijkse regenval van 200 dagen blijft deze botanische tuin mooi groen en kleurrijk.

Kandy Lake

Het meer van Kandy is een kunstmatig gebouwd meer onder leiding van de laatste koning van Sri Lanka, Wikrama Rajasinhe. Hij wilde een waterweg aanleggen om naar de andere kant van de vallei te gaan. Dit ging echter niet volgens plan, want de lokale bevolking protesteerden tegen de dwangarbeid met als gevolg dat de koning ter dood werd veroordeeld. Een andere legende is dat men gelooft dat de koning een geheime tunnel heeft aangelegd van het eilandje naar het paleis. Toen de Britten Kandy veroverden, werd het eiland gebruikt als munitieopslag. Tegenwoordig blijft het een van de meest bezochte bezienswaardigheden in het centrum van de stad en een punt om fijn te relaxen van alle drukte.

Bahiravokanda Vihara Boeddhabeeld

Op 10 minuten buiten de stad vind je het enorme witte standbeeld van Boeddha. Dit beeld is vanuit elke hoek in Kandy zichtbaar, zelfs vanuit de bergen. Het staat 26 meter hoog op de Bahirawakanda Hill. Het standbeeld zelf kijkt uit naar de meest heilige tempel van Kandy (Temple of the Tooth) en vanaf dit punt heb je een mooi 360 graden uitzicht op de stad. Vooral tijdens de zonsondergang is dit een indrukwekkend punt.

Esala Perahera Festival

Een belangrijk festival in Kandy is het Esala Perahera festival. Dit festival wordt gedurende 10 dagen gevierd voorafgaand aan de Nikini Poya (volle maan). Meestal ligt deze datum rond eind juli of begin augustus. Tijdens de eerste vijf dagen van het festival wordt het feest gevierd in de Tempel van de Tand, daarna verplaatst het festival zich naar de straten van Kandy, met uitbundig versierde olifanten, muzikanten en dansers. Tijdens een parade wordt de tand van de heer Boeddha feestelijk door de stad vervoerd.

Treinreis Sri Lanka

Sri Lanka heeft een redelijk goed aanbod van treinen, maar de route tussen Kandy Nanu Oya en Ella is een van de mooiste treinritten in het land zo niet van Azië. De trein gaat via dwars door de theevelden en biedt geweldige uitzichten. Ook wordt er een aantal keer gestopt in dorpjes waar de lokale bevolking bij de trein hun goederen proberen te verkopen. Een rit die niet mag ontbreken tijdens je vakantie in Sri Lanka.

Lokale markt Kandy

In het centrum van de stad is er elke dag een lokale markt. Deze markt is grotendeels overdekt en richt zich vooral op de lokale bevolking. Kleurrijke groentes en tropische vruchten worden hier verhandeld. Bij de slagers hangt werkelijk elk deel van de dieren aan haken boven de kraampjes. Ook de vele specerijen geven een indringende geur af. De markt is een enorme chaos, maar dat heeft ook wel zijn charme en is een unieke belevenis.

Dansshow Kandy

In de ”Kandyan Arts Association Hall”, beter bekend als de Kandy Lake Club is dagelijks een ruim één uur durende dansshow van de Kandy dansers te zien. Onder leiding van de Kandy drummers vinden 11 verschillende dansen plaats die elk hun eigen verhaal vertellen. Deze dansen hebben van oorsprong een religieuze betekenis. De dansers en drummers zijn kleurrijk gekleed in traditionele kostuums.

Foto’s Kandy

Kaart