Skip to main content

Jaffna

Regio: Noord

Jaffna is een stad en schiereiland in het noorden van Sri Lanka, bekend om zijn rijke culturele erfgoed. Het noorden van Sri Lanka is de minst bezochte regio, maar dat betekent niet dat het de minst interessante is. Jaffna was jarenlang het middelpunt van diverse burgeroorlogen en tot het einde van de Srilankaanse burgeroorlog in 2009, was het niet mogelijk om Jaffna te bezoeken.Nu is het opgesteld voor het toerisme en wordt er hard gewerkt aan de wederopbouw van de stad. Inmiddels is Jaffna een fascinerende plek om te bezoeken. De stad is een uitstekende uitvalsbasis om het schilderachtige gelijknamige schiereiland en de omliggende eilanden te verkennen. In Jaffna vind je mooie tempels en forten en kun je kennis maken met een rijke culturele geschiedenis. Deze havenstad heeft ook zijn unieke karakter behouden door een mix van een levendige Tamil-cultuur en een koloniale charme.

Bezienswaardigheden Jaffna

Jaffna Fort

Het Jaffna fort is gebouwd door de Portugezen in de 17de eeuw onder leiding van Philippe de Oliveira. Door een aantal wonderen die werden toegeschreven aan het beeld van de Maagd Maria in de nabijgelegen kerk, werd het fort genoemd als Fort van Onze-Lieve-Vrouw van Wonderen van Jafanapatão. In 1658 veroverden de Nederlanders, onder leiding van Rijcklof van Goens het Fort Zij hebben het fort fors uitgebreid. In 1795 werd het overgenomen door de Britten en tot 1948 bleef onder de controle van het Britse garnizoen. Vanaf het fort heb je een panoramisch uitzicht over de stad.

Nallur Kandaswamy Kovil Tempel

Op ongeveer 3 km van de stad Jaffna ligt de Nallur Kandaswamy Kovil, een van de belangrijkste tempels in Sri Lanka. De tempel is gebouwd in de 15de eeuw en opgedragen aan Lord Murugan, de god van oorlog, liefde en schoonheid. De gouden pilaren schitteren helder in het dorre landschap en staan hoog bij de ingang van de tempel. Zodra je onder de boog doorloopt, word je verwelkomd door een ruime hal met een hoog plafond. In het centrale gedeelte vind je het prominente standbeeld van Lord Murugan, met standbeelden van vele andere grote godheden in zijn gezelschap. De tempel heeft zowel een religieuze als een sociale betekenis voor de hindoeïstische toegewijde.

Bibliotheek Jaffna

De openbare bibliotheek van Jaffna was vroeger een van de grootste bibliotheken in Azië. Helaas is het gebouw in 1981 afgebrand. Sindsdien is de bevolking bezig met de bibliotheek weer op te bouwen. Inmiddels is de bibliotheek prachtig herbouwd in de originele Neo-Mughal stijl en wordt het weer veelvuldig gebruikt de inwoners van Jaffna. Voor de bibliotheek staat een standbeeld van Saraswati, de hindoegod van kennis.

Jaffna markt

Een manier om de authenticiteit van het leven in Sri Lanka echt te ervaren, is door naar een markt te gaan. Op deze manier maak je kennis op een leuke manier met de lokale bevolking en deel te maken van hun dagelijkse leven. Op de markt worden verschillende producten van de Palmyrah bomen verkocht, fruit, meel en een soort rietsuiker. Verder worden hier allerlei traditionele zoetigheden verkocht, die alleen bij de streek horen. Als je een fan bent van snoep, probeer dan wat laddus of pindasnoepjes genaamd pani caju te eten. De markt van Jaffna is een van de meest unieke markten in Sri Lanka omdat de mensen hier de neiging hebben om vast te houden aan hun eigen cultuur en niet willen overgaan op een westerse benadering.

Delft eiland

Delft of Neduntheevu ligt voor de kust van Jaffna en kent een rijk koloniaal verleden. Vanaf 1505 maakten de Portugezen er de dienst uit. In 1658 veroverden de Nederlanders onder leiding van Ricco van Goes de belangrijkste stad, Jaffna. De acht voornaamste eilanden voor de kust kregen de namen van Nederlandse steden. Inmiddels hebben al die eilanden weer een inheemse naam, al wordt het eiland Delft nog vaak bij zijn oude naam genoemd. In 1796 kwam Delft in handen van de Britten, die het daarna lange tijd in bezit wisten te houden. Vanaf 1948 is Sri Lanka, en daarmee ook Delft, onafhankelijk. Het eiland staat bekend om zijn wilde paarden, schilderachtige landschappen en overblijfselen van Nederlandse koloniale architectuur.

Vuurtoren Point Pedro

Point Pedro Lighthouse is een vuurtoren in Point Pedro, op 25 kilometer ten noordoosten van Jaffna. De 32 meter hoge witte vuurtoren, gebouwd in 1916, heeft een ronde gemetselde toren met lantaarn en galerij. Vanaf de vuurtoren heb je een panoramisch uitzicht op de omringende kustlijn. Helaas wordt de vuurtoren tegenwoordig overschaduwd door een enorme communicatietoren voor de Sri Lankaanse marine

Keerimalai hot springs

De Keerimalai Hot Springs zijn beroemde bronnen met mineraalwater waarvan wordt aangenomen dat ze geneeskrachtige eigenschappen hebben. In tegenstelling tot andere geneeskrachtige bronnen, zijn hier de bronnen onderverdeeld in bronnen voor mannen en voor vrouwen. De bronnen dateren uit verschillende eeuwen en worden gehuld in de lokale folklore door een Pandyan prinses die een Hindoeïstische tempel in de buurt bouwde, als dank dat ze was genezen van haar paardvormige hoofd na het baden in deze bronnen. Tegenwoordig wordt het bezocht door mensen met verschillende huidaandoeningen en vrouwen die niet zwanger kunnen worden.

Casuarina Beach

Op 23 kilometer ten noorden van Jaffna vind je de ongerepte oevers van Casuarina Beach, beroemd om zijn witte zand en serene sfeer. Doordat het langzaam afloopt in zee, is het ideaal voor gezinnen met kleine kinderen.

Kaart