Skip to main content

Sigiriya

Regio: Centraal

Sigiriya is een rotsfort en is een van de zeven bezienswaardigheden op de werelderfgoedlijst van Unesco in Sri Lanka.

De berg is niet alleen een vesting, maar ook een kloosterretraite en een rotskunstgalerij. Het fort werd gebouwd om een ​​gevreesde invasie af te weren.

Geschiedenis Sigiriya

De geschiedenis van  Sigiriya  is een bijzonder verhaal. De rots is ontstaan ​​als gevolg van een rivaliteit tussen twee broers. Het grote rotsfort, Sigiriya, werd gebouwd door de Koning Kashyapa. Koning Kashyapa heeft deze geweldige plek gemaakt om zichzelf te beschermen tegen zijn broer koning Mogallana. De Sigiriya-rots is verweven met een tragische gebeurtenis. De troonopvolger was koning Mogallana geweest, maar koning Kashyapa had de macht met geweld overgenomen omdat hij vond dat hem de eer toekwam omdat hij de de slag met de Zuid Indiane had gewonnen. Koning Kashyapa was bang dat zijn broer terug zou komen om zijn recht op de troon terug te nemen. Daarom bouwde hij, om zichzelf te beschermen, dit rotsfort. Hij wilde niet dat er een invasie zou plaatsvinden door zijn broer. Toch is het koning Moggallana gelukt om koning Kashyapa te verslaan waarna het rotsfort werd verwoest.

Nadat het paleis was verwoest, werd het een boeddhistisch klooster.

Sigiriya werd later in 1831 ontdekt door Europeanen. Jonathan Forbes, een majoor van het Britse leger, ontdekte Sigiriya op weg van Polonnaruwa. Veel historici en archeologen begonnen met het opgraven van dit rotsfort, en door de opgravingen werd alle glorie van deze rots ontdekt.

Kunsten van Sigiriya

De Sigiriya-kunsten zijn van mooie vrouwen. Er wordt aangenomen dat de tekeningen de weerspiegelingen zijn van de mooie vrouwen die in het paleis van koning Kashyapa woonden. De mooie jonge vrouwen werden aangetrokken als danseressen en onweerstaanbare verleidsters. De gezichtsuitdrukkingen die op het gezicht van de vrouw zijn afgebeeld, het kleurgebruik in de schilderijen trekken toeristen aan. Het meest typerende aan deze tekeningen is dat elk van deze vrouwen fijne tatoeages met drie cirkels om hun nek draagt, wat aangeeft dat deze vrouwen behoren tot koning Kashyapa.

Fresco’s Lion Rock

Een van de andere hoofdattracties van Sigiriya zijn de Sigiriya-fresco’s. Deze muurschilderingen kom je tegen zodra je aan de klim van ruim 1900 treden naar boven begint. De Sigiriya-fresco’s zijn maagden met prachtige welvingen die bloemen dragen. Ze zijn gekleed in zware kleding en men gelooft dat ze bloemen naar de koning brengen voor zegeningen.

Leeuwenrots

De term Sigiriya is afgeleid van Sinha-Giri wat ‘Leeuwenrots’ betekent. Harry Charles Purvis Bell, een beroemde Engelse archeoloog, heeft de twee enorme leeuwenpoten opgegraven in 1898. De massieve stenen ingang, de Leeuwenpoort, is gemaakt in de vorm van een leeuwenkop.

Sigiriya is dagelijks geopend van 07.00 – 16.00 uur. De beste tijd om de rots te beklimmen is in de vroege ochtend, dan is het nog niet zo warm.

Foto’s Sigiriya Lion Rock

Kaart