Skip to main content

Colombo Sri Lanka

Regio: West

Colombo is met recht een tropische metropool in Azië te noemen. Het is de grootste stad van Sri Lanka en tevens de hoofdstad.

In de koloniale tijd was er een aantal keer wisseling van de wacht tussen de Portugezen, de Nederlanders en de Britten. Veel van deze wisselingen zijn nog terug te vinden in de hoofdstad met als gevolg dat het een multiculturele stad is. De historie gaat tegenwoordig over in moderne bouwstijlen wat de stad een interessante combinatie geeft van heden en verleden.

In 1948 werd Sri Lanka onafhankelijk.

Het centrale gedeelte van Colombo wordt gevormd door Galle Road, het is de belangrijkste verkeersader van de stad en hier vind je de meeste hotels, restaurants en cafeetjes.

Ontdek de mooiste bezienswaardigheden van Colombo:

Moslimwijk Pettah

De moslimwijk Pettah is een van de boeiendste en meest levendige plekken van Colombo: het is hier een warboel aan marktkraampjes, traditionele bazaars, winkeltjes, religieuze gebouwen van diverse geloofsovertuigingen en tuk-tuks die overal luid toeterend tussendoor manoeuvreren. Je waant je hier in een chaotisch gedeelte zoals Azië kan zijn. En afdingen is hier wel een must.

De oude Kathiresan tempel

Midden in het drukke Pettah staat de ruim 100 jaar oude hindoeïstische oude Kathiresan Tempel. Kathiseran is de god van licht, liefde en oorlog. Het is de belangrijkste kleine hindoeïstische tempel met een rijkversierde toren en in felle kleuren geschilderde gevels. Hier begint het jaarlijkse Vel Festival. Aan de voorgevel van het tempelcomplex is een grote hoeveelheid kleurige houtsnijwerken die een optocht van hindoeïstische goden uitbeelden. Deze houtsnijwerken is een beeldend verhaal om ook de analfabetische volgelingen alle verhalen te kunnen vertellen.

De Boeddhistische Gangaramaya tempel

De Gangaramaya-tempel is een van de belangrijkste boeddhistische tempels in Sri Lanka, welke eind 19de eeuw is gebouwd. Het complex bestaat uit verschillende ruimtes met 28 Boeddhabeelden, een witte stoepa en een replica van de Javaanse Borobudur. Ook liggen hier de haren van Lord Boeddha en daarom komt men overal vandaan om deze tempel te bezoeken. In de tuin van de tempel staat een heilige banyanboom. Volgens het boeddhistische geloof heeft Boeddha onder deze boomsoort de Verlichting ontvangen.

In het naastgelegen museum vind je een bijzondere verzameling van antiek en kitsche gebruiksvoorwerpen welke door de eeuwen heen door de gelovigen aan de tempel zijn geschonken: kasten vol beelden, kistjes van sandalwood en ivoor, koperen godenbeeldjes, parkerpennen, brillen, olifantstanden en kristallen voorwerpen.

Nationaal museum Colombo

Dit museum is het grootste museum van Sri Lanka. Het Colombo Museum werd opgericht op 1 januari 1877 en geopend door de Britse gouverneur van Ceylon: Sir William Gregorius. In het museum vind je het spullen van de laatste koning van Kandy en andere kostbare schatten uit die tijd. Bij de ingang staat een kalkstenen beeld van een mediterende Boeddha uit Anuradhapura. Het beeld is ruim 1600 jaar oud. In de historische bibliotheek vind je 4000 in palmblad geschreven manuscripten met onderwerpen als architectuur, geneeskunde en geschiedenis. Ook is er een zaal met een prachtige verzameling bronzen hindoebeelden. In de natuurhistorische vleugel staat een opgezet luipaard welke in 1924 twaalf mensen doodde en opat. Ook heeft het museum de mooiste collectie maskers.

De Wolvendaalsche kerk

In 1749 bouwde de VOC de Wolvendaalsche Kerk, in de periode dat de Nederlanders de macht hadden in Sri Lanka. De Nederlands Hervormde kerk is nog steeds in gebruik. Het VOC-logo is nog te vinden op het hek en in de vloer liggen nog een aantal grafzerken van overledenen met Hollandse namen. Het orgel in de kerk is van Engelse makelaardij. Bovenop de kerk staat een rode koepel met een gekroonde koperen leeuw. In zijn ene hand houdt hij een zwaard vast en in de andere hand zeven pijlen, symbolisch voor de toenmalige zeven Nederlandse provincies.

 Naast de kerk staat het Dutch Period Museum. Dit was ooit het verblijf van de Nederlandse gouverneur. Hier vind je diverse Nederlandse materialen uit de koloniale periode.

Jami Ul Alfar Moskee

De Jami-Ul Alfar Moskee in Pettah, wordt ook wel de Rode Moskee genoemd, en is een van de mooiste gebouwen in Sri Lanka. De moskee heeft vier verdiepingen en is gebouwd in 1909 in een Indo-islamitische bouwstijl. De buitenkant is prachtig en helemaal in het rood geschilderd, afgewisseld met gestreepte, geruite, gekartelde en spiraalvormig zuilen, minaretten, poorten en koepels. Je weet gewoon niet waar je moet kijken. Binnen ondersteunen vier teakhouten pilaren de constructie en hangt er een prachtige goudkleurige kroonluchter. Het tegelwerk op de muren is in mozaïeken gelegd en in de koepel staan diverse religieuze teksten geschreven in goud. In de moskee is plek voor 10.000 gelovigen.

Galle Face Green

Het Galle Face Green is een stadspark van vijf hectare aan de oceaan, dat zich over een halve kilometer langs de kust uitstrekt. Hier kan je getuige zijn van de mooiste zonsondergang.

De promenade had voor de Nederlandse kolonisten een militair doel: zij plaatsten hier hun kanonnen om tegen de Portugezen te vechten. De Britten veranderden dit later in een gebied waar ze konden golfen en paardenraces konden houden. Ook werd het gebruikt voor cricket, polo, voetbal, tennis en rugby.  De boulevard wordt in de avond en in het weekend vooral bezocht door de lokale bevolking omdat ze hier kunnen ontspannen en kunnen picknicken. Je vindt hier ook diverse eetkraampjes met heerlijkheden als verse krab en pittig bereide mango.

Premadasa stadion

Het Premadasa Stadion staat ook bekend als het Khettarama Stadium. Sri Lankanen hebben een passie voor cricketsport, een erfenis uit de Brits koloniale tijd. Het is dan ook de belangrijkste locatie van het Sri Lankaanse cricketteam, “the Lions”. Het team heeft in dit stadion de hoogste testscore ooit gescoord. In het stadion kunnen 35000 supporters en al heb je geen idee hoe het spel gaat, de sfeer maakt alles goed. Voor het geval je wel wilt weten waar het om te doen is: twee teams verdelen de slag- en veldbeurten. Elke team probeert de uit vijf stokjes bestaande wicket (midden op het veld) niet om te gooien en scoren punten door heen en weer te rennen. Wedstrijden zijn in de weekenden tussen november en maart.

Kaart