Skip to main content

Ella

Regio: Centraal Zuid

Ella, ligt in Hill Country en is een van de mooiste idyllische bergdorpen in Sri Lanka. De prachtige natuur, de groene omgeving, een gezellig centrum en de diverse mogelijkheden voor een actieve vakantie maken Ella tot een geweldige bestemming. Ella is ook ideaal om even te relaxen door de rust die je hier ervaart.

Ella zelf is een klein dorp welke bestaat uit één lang straat, hier vind je wel diverse gezellige bars, cafeetjes en restaurantjes. De meeste hotels liggen net buiten Ella tegen een heuvel. Hou rekening met veel trappen in een accommodatie, maar het uitzicht is dan wel weer subliem. Ella is vooral populair door de bekende treinreis van Kandy naar Ella, of andersom. Dwars door de theeplantages, valleien en het schitterende binnenland is dit één van de mooiste treinreizen in Sri Lanka, zo niet ter wereld.

Bezienswaardigheden Ella

Nine Arches bridge

Eén van de bekendste bezienswaardigheden van Ella is de Nine Arches Bridge. De brug is gebouwd in de Britse koloniale tijd in 1921. Bijzonder is dat de brug alleen bestaat uit stenen, baksteen en cement en dat er geen enkel stukje staal is gebruikt. Deze brug heeft, zoals ook in de naam staat negen bogen, is 24 meter hoog en 91 meter lang. Een immens maar prachtig bouwwerk. Een paar keer per dag komt de trein hier voorbij. Informeer dus van te voren hoe laat, en zorg dat je dan bij de brug staat. Het is machtig om de trein over de brug te zien rijden. Wij zagen de trein van 09.15 uur langs rijden.

Theefabrieken Ella

Ella heeft enorm veel theeplantages en het is dan ook leuk om een fabriek bij deze plantage te bezoeken. Bij een rondleiding hoor je dan van alles over het hele proces hoe een theeblaadje uiteindelijk eindigt als thee in een pakje. De bekendste theefabrieken zijn de Halpewatte Tea Factory en de Dambatenne Tea Factory.

Hike Ella

De omgeving van Ella is zeer geschikt om te hiken.

Little Adam’s Peak

Little Adam’s Peak is een mooi uitkijkpunt over de regio. De weg naar Little Adam’s Peak loopt door dwars een theeplantage. Hou je niet van een zware hike, je kan het eerste stuk met de brommer afleggen en alleen de laatste 20 minuten naar boven lopen. Boven heb je een geweldig uitzicht over de omgeving en Ella Rock. Bij een heldere dag is met name zonsondergang indrukwekkend.

Ella Rock

Een interessante, maar zware hik is de hike naar Ella Rock. De totale hike duurt ongeveer vier uur, afhankelijk hoe snel je loopt en is daarmee dus wel een stuk zwaarder dan de Little Adam’s Peak. De meeste mensen maken deze hike tijdens met zonsopkomst, zodat je de zon ziet opkomen. Neem wel een gids mee om niet in het donker te verdwalen.

Ella Gap

Ella Gap is het diepe dal tussen Ella Rock en de Little Adam’s Peak. Je kan hier een hike van ongeveer 2,5-3 uur maken naar de top (enkele reis). Onderweg heb je een aantal indrukwekkende viewpoints en bovenop heb je een spectaculair uitzicht over de omgeving. Het eerste stuk gaat langs het spoor en daarna volgt dus een stevige klim. Neem dus voldoende water mee! Het eerste stuk kan je ook met een tuk-tuk doen naar het treinstation Kithalella.

Rawenna Falls

Naast bergen en theeplantages heeft Ella ook een prachtige waterval, de Rawenna (of Ravenna) watervallen. Een kolkende watermassa naast de weg stort naar beneden. Met name in het regenseizoen (april tot december) is de waterval op zijn mooist. Diverse locals zwemmen in de waterval, maar doe het niet. Het is levensgevaarlijk! Bij de waterval heb je ook verschillende kraampjes met maïs van de BBQ, souvenirs, vers fruit en nog veel meer. Koop geen kristallen van de verkopers!

Kaart