Skip to main content

Trincomalee

Regio: Oost

Trincomalee en Nilaveli liggen aan de oostkust van Sri Lanka, welke zwaar is getroffen tijdens de burgeroorlog in Sri Lanka. Het gebied is nog steeds herstellende van deze periode. De kust is ook zwaar getroffen tijdens de tsunami in 2004, maar desondanks heben Trincomalee en Nilaveli veel te bieden van schitterende stranden, koloniale gebouwen en historische boeddhistische overblijfselen. De lokale bevolking bestaat vooral uit Tamils die het Hindoe geloof volgen. In deze steden zul je dus ook diverse prachtige hindoetempels vinden.

Trincomalee bezienswaardigheden

Fort Frederick

Het opvallendste bouwwerk in Trincomalee is Fort Frederick. Het werd in 1623 gebouwd door de Portugezen, ingenomen door de Nederlanders en later door de Fransen overgenomen en uiteindelijk door de Engelsen veroverd. Tegenwoordig doet het dienst als kazerne, maar je kan er nog wel doorheen rijden naar de Swami Rock. Het Fort wordt omgeven door stevige natuurstenen muren met een mooie oude poort, waarop het Britse wapenschild en het opschrift “Mon Dieu et Mon Droit” staat, wat betekent “mijn god en mijn recht”. Binnenin ligt een parkachtig terrein waar herten en koeien lopen.

Swami Rock

Nadat je door Fort Frederick bent gegaan, gaat er een steile weg naar boven en kom je uit op de Swami Rock. De rots staat ook bekend als “Lover’s Leap”. Francina van Reerde, de dochter van een Hollandse Officier, sprong ooit van de rots toen ze ontdekte dat haar echtgenoot haar ontrouw was en haar verliet. Deze zelfmoordpoging mislukte, en acht jaar later trouwde ze opnieuw.

Koneswaram Tempel

De tempel dateert waarschijnlijk uit 400 voor Christus en is de belangrijkste hindoetempel in Trincomalee. De tempel wordt beschouwd als een Pancha Ishwaram, één van de vijf verblijfplaatsen van Lord Shiva. Tijdens het bewind van de Portugezen werd de tempel volledig verwoest en de vele onschatbare onderdelen gingen verloren. Bij diverse opgravingen zijn toch een deel van deze historische gebruiksvoorwerpen teruggevonden. De Nederlanders en de Britten lieten toe dat dat de tempel herbouwd kon worden. De tempel is nu versierd met vele sculpturen en versieringen van Lord Shiva, Lord Ganesh en godin Parvati.

Pigeon Island

Sri Lanka heeft niet alleen op land prachtige natuurparken, ook onder water is heeft Sri Lanka prachtige opties. Pigeon Island is een van de twee Marine National Parken in Sri Lanka en bestaat uit twee eilanden, het grote Pigeon Island en het kleine Pigeon Island. Hier vind je de allermooisten koraalriffen van het land. De naam komt van de vele witte- en rotduiven die hier op het eiland nestelen. Het kristalheldere water, een kleurrijk onderwaterwereld en de witte koraalstranden maken van Pigeon Island een idyllische bestemming, want naast prachtig koraal is de kans groot dat je naast een schildpad en roggen aan het zwemmen bent.

Commonwealth war cemetery

Een bijzondere begraafplaats waar 362 geallieerde soldaten liggen begraven die in de tweede wereldoorlog in Trincomalee zijn gesneuveld. Ook soldaten en matrozen die in 1942 tijdens de Japanse luchtaanval op Trincomalee het leven lieten, zijn hier bijgezet. Ook liggen hier acht Nederlandse soldaten begraven. Aan de vorm van de grafsteen kan je zien waar de persoon die hier begraven ligt is overleden: een ronde bovenkant: verongelukt tijdens een paraschutsprong. Als er een hoekje uit is, dan heeft de persoon de paraschutsprong overleefd, maar is later overleden en als het hoekje/inkeping groter is, dan is de persoon overleden aan een ziekte.

Warmwaterbronnen van Kanniyai

Ongeveer acht kilometer buiten Trincomalee liggen de warmwaterbronnen van Kanniyai. Deze staan bekend om hun geneeskrachtige waardes en worden vooral bezocht door de lokale bevolking. De temperatuur in de verschillende bronnen variëren van 29 graden tot de warmste 46 graden. De Tamils geloven dat ze door Vishnu zijn geschapen om een reinigingsritueel uit te voeren voor Kanniyai, de moeder van de demonenkoning Ravanna. Vrome hindoes komen na het overlijden van een dierbare hierheen om deel te nemen aan een godsdienstachtige ceremonie. Er komen hier weinig toeristen, dus veel locals willen met je op de foto.

Sampur Fout Point Lighthouse

Trincomalee heeft van nature een diepe natuurlijke haven die in de afgelopen eeuwen werd gebruikt door de vele koningen die heer geregeerd hebben. Deze haven, in de oudheid bekend als Gokanna, was een belangrijke strategische locatie die alle Europese indringers graag wilden overnemen. Nadat het kustgebied in de 17e eeuw door de Portugezen was veroverd, was de toegang van het Kandyan-koninkrijk tot de zee voornamelijk via Batticaloa en via Koddiyar Bay in de Trincomalee-baai. De eerste vuurtoren in Trincomalee werd gebouwd in 1845 op de vlaggemastpaal van Fort Frederick. Deze werd gesloopt en op Round Island werd in 1863 de vuurtoren Foul Point gebouwd. De vuurtoren heeft een hoogte van 32 meter. De vuurtoren is gebouwd in 5 niveaus met stalen trappen en leidt zeevarenden al eeuwenlang veilig naar hun bestemming. Tijdens de 30 jaar durende oorlog met de Tamil Tijgers was de vuurtoren alleen toegankelijk via de zee en werd nooit gebruikt of onderhouden. Via een zeer hobbelige en verlaten “weg” kom je bij deze vuurtoren.

Foto’s Trincomalee

Kaart