Skip to main content

Klimaat Sri Lanka

Sri Lanka is het hele jaar door een fijne bestemming om op vakantie te gaan door een aangenaam tropisch klimaat.De temperaturen liggen tussen de 22°C en 31°C en de zon schijnt regelmatig.In kustgebieden en de laaglanden is het warmer dan gebieden die hoger liggen. Regenbuien kunnen overal en op elk moment in Sri Lanka voorkomen. De beste reistijd voor Sri Lanka hangt af van het deel van het land waar je naar toe wilt gaan. Voor de zuidwestkust van Sri Lanka is dit tussen december en april, terwijl de oostkust en het noorden het beste bezocht kunnen worden tussen mei en september. De centrale hooglanden zijn het hele jaar iets koeler, en vooral in oktober en november kan het vaker en meer regenen.

Reistijd Sri Lanka 

Kort gezegd, onze “winter” is de beste periode om naar Sri Lanka te gaan, zonnig en droog en af en toe een buitje. In onze zomer is het warmer en kan het vaker regenen, maar die zijn kort en krachtig, waarna de zon weer prima kan gaan schijnen.

Sri Lanka kent twee regenperiodes/moessons:

  • de zuidwestmoesson (‘Yala’) die vanaf half mei tot eind september waait in het zuidwesten en westen van Sri Lanka. De zee kan hierdoor vrij ruig zijn waardoor je meer bent aangewezen op het zwembad van je hotel. Het noordoosten en het oosten van het eiland blijven dan vrij droog, omdat de bergen op het centrale deel van Sri Lanka ervoor zorgen dat de neerslag de andere kant van het eiland niet bereikt.
  • de noordoost moesson (‘Maha’) die vanaf oktober tot half april waait en op het hele eiland zorgt voor redelijk grote hoeveelheden neerslag, vooral in oktober en november.

Voor de west– en zuidkust is de grootste kans op mooi weer dus van december tot en met maart, de noord– en oostkust is qua weer het beste van april/mei tot en met september.

Beste reistijd Sri Lanka

Colombo (westkust)

Colombo heeft twee regenseizoenen en daar tussen kan er ook nog steeds veel regen vallen. De temperatuur is wel het hele jaar constant rond de 30 graden. Door de vele regen is de luchtvochtigheid ook erg hoog in Colombo. De nachten zijn vrij warm, maar de zeewind kan voor een beetje verkoeling zorgen.

Jaffna (noord kust)

Jaffna heeft doordat de regen in een duidelijke periode valt een tropisch moessonklimaat. Vooral in de laatste drie maanden van het jaar valt in Jaffna erg veel regen terwijl de andere maanden voor Sri Lankaanse begrippen weinig regen kent. De temperatuur is hier ook minder constant als in de rest van het land. In de zomer is de gemiddelde temperatuur rond de 35 graden en in de winter net onder de 30 graden. Het zeewater is hier het gehele jaar zeer aangenaam. Tropische stormen en orkanen kunnen hier ook voorkomen maar de kans is hier kleiner dan in Zuid Sri Lanka.

Batticalao & Trincomalee en Arugam Bay (oostkust)

De temperaturen overdag zijn het gehele jaar constant rond de 30 graden aan de oostkust van Sri Lanka. De nachten zijn ongeveer acht graden koeler. In de wintermaanden valt hier de meeste regen terwijl het in de zomermaanden relatief droog is. In de tweede helft van het jaar kunnen hier tropische stormen en orkanen voorkomen.

Galle, Mirissa en Hambantota (zuidkust)

Het klimaat in het zuiden wordt beïnvloed door de ligging aan de Bengaalse Golf. Gedurende het hele jaar valt er hier regen, maar vaak zijn dit aan het eind van de dag korte maar stevige buien  De gemiddelde temperatuur ligt het hele jaar rond de 30 graden. Hierdoor is de luchtvochtigheid erg hoog. Het zeewater is het gehele jaar erg aangenaam. In het tweede deel van het jaar kunnen er tropische stormen en orkanen voorkomen.

Nuwara Eliya (centrale hooglanden)

Nuwara Eliya ligt in de centrale hooglanden van Sri Lanka. Hierdoor ligt de temperatuur lager dan in de rest van het land. De gemiddelde dagtemperatuur komt niet boven de 30 graden en in de nachten kan het flink afkoelen. Neem voor Nuwara Eliya dan ook een extra vestje mee! Het gehele jaar door valt hier vrij veel regen, daardoor is dit gedeelte van Sri Lanka erg groen en zijn er mooie watervallen te vinden!

Beste reistijd voor walvissen en dolfijnen spotten

kalpitiya dolfijnen
Het hele jaar door zijn er in Sri Lanka zowel bij de west-, de oost- en zuidkust verschillende soorten dolfijnen en walvissen te zien. De grootse kans om walvissen te zien is bij de oostkust. Wist je dat je dat Sri Lanka een van de beste bestemmingen ter wereld is om de blauwe vinvis te kunnen spotten? De beste periode  om walvissen en dolfijnen te spotten zijn van februari tot april aan de oostkust en van december tot maart aan de zuidkust van Sri Lanka en van november tot april aan de westkust bij Kalpitiya.

AANBEVOLEN TOURS

Rondreis Sri Lanka cultuur en safari - 8 dagen

Prijs vanaf € 793.

Rondreis erfgoed van Sri Lanka - 5 dagen

Prijs vanaf € 499.

Rondreis Sri Lanka cultuur en strand - 8 dagen

Prijs vanaf € 739.

Rondreis Sri Lanka compleet - 15 dagen

Prijs vanaf € 1448.

Rondreis Sri Lanka inclusief het onontdekte noorden van Sri Lanka - 15 dagen

Prijs vanaf € 1369.