Skip to main content

Kalpitiya

Regio: West

Kalpitiya is een populaire toeristische bestemming aan de noordwestkust van Sri Lanka. Het staat bekend om zijn ongerepte stranden, diverse zeeleven en watersportactiviteiten. Toch is Kalpitiya, nog niet ontdekt door het massatoerisme en omgeven door water, water en water.Aan de westkant heb je de Indische Oceaan en aan de oostzijde de Putallam Lagune. Kalpitiya heeft niet echt een centrum met restaurants, cafés en bars en luidruchtige verkopers maar hier geniet je van absolute rust. Kalpitiya heeft prachtige zandstranden die ideaal zijn om te zonnebaden en te zwemmen. De mooiste stranden zijn Alankuda Beach en Kudawa Beach. In Kalpitiya geniet je ook van een van de mooiste zonsondergangen, waarbij de zon verandert in verschillende kleuren als hij ondergaat: van geel naar oranje naar.

Kitesurfen Kalpitiya

De sterke en constante wind in Kalpitiya maken het een populaire bestemming voor kitesurfen. Het gebied is bezaaid met kitesurfscholen en -centra die zich richten op zowel beginners als ervaren surfers. In onze winterperiode kan je hier het beste komen watersporten. De zee is dan iets rustiger. Kitesurfen kan zowel op de zee (ervaren kitesurfers) als op de kalmere lagune voor minder ervaren kitesurfers. Je hebt een kleurrijk uitzicht met de vele kitesurfers op het water.

Dolfijnen en walvissen spotten

Een andere belangrijke attractie zijn de walvissen- en dolfijnenexcursies. In de maanden maart en april is de kans groot dat je walvissen tegenkomt, dolfijnen zijn er van november tot april. Als in mei de moesson start, veranderen de stromingen in de zee en migreren de walvissen en dolfijnen naar het zuiden, Mirissa, van december tot april, en naar het oosten van Sri Lanka bij Trincomalee van april tot oktober. Dolfijnensoorten die hier voorkomen zijn vooral Spinnerdolfijnen, de Gramper- en de grijze dolfijn, maar ook de tuimelaar en de Sousa dolfijnen komen hier voor. Bij de walvissen zijn het vooral de potvissen, de blauwe- en de dwergvinvis en de witlipgriend.

Aan de andere kant van de Putallam Lagune ligt het Wilpattu National Park. Hier kan je op safari. Het park staat vooral bekend om zijn populatie luipaarden, olifanten, herten en diverse vogelsoorten.

Bezienswaardigheden Kalpitiya

Naast de walvissen, dolfijnen en kitesurfers heeft Kalpitiya ook nog het Nederlandse Fort en een Nederlandse kerk, de Sint Anna Kerk.

Het Kalpitiya Fort werd gebouwd door de Nederlanders tussen 1667 en 1676 vanwege de strategische ligging aan de Indische Oceaan en de Putallam Lagune. Het fort heeft een vierkante vorm met muren van vier meter hoog, opgebouwd uit koraal en kalksteen. Er is maar één ingang die uitkijkt op de lagune met daarboven een belfort. Zo lijkt de ingang op de ingang van een kerk.

Het verhaal gaat dat de Koning van Kandy toestemming had gegeven om hier een kerk te bouwen. Door de ingang te laten lijken op die van een kerk, wilden de Nederlanders de koning laten geloven dat het fort dus inderdaad een kerk zou worden. De gele bakstenen waaruit de toegangsboog bestaat zijn destijds speciaal uit Nederland meegebracht.

De Sint Anna Kerk dateert uit de 17e eeuw en staat direct aan het strand. Het is vrij eenvoudig en bescheiden van binnen (in veel opzichten atypisch voor een katholieke kerk). De kerk is een van de oudste kerken van Sri Lanka en wordt veelvuldig bezocht door Christenen.

Door de unieke ligging aan het water kan je vanuit Kalpitiya ook gaan eilandhoppen. Met een boottocht kan je een bezoek brengen aan Dutch Bay Island, Baththalangunduwa Island en Vellai Island.

Kaart