Skip to main content

Wilpattu National Park

Regio: West

Wilpattu National Park is het grootste, het oudste maar ook het minst bekende nationale park in Sri Lankaen een van de oudste beschermde gebieden door het Wildlife and Flora Protection Ordinance. Het Wilpattu National Park ligt 26 km ten noorden van Puttalam (ongeveer 180 km ten noorden van Colombo) en strekt zich uit van de noordwestkust in het binnenland naar de oude hoofdstad van Anuradhapura (50 km ten oosten van het park).

Wilpattu National Park

verspreid over een gebied van meer dan 131.000 hectare, bestaat Wilpattu National Park, in tegenstelling tot elk ander nationaal park in Sri Lanka, uit een dik junglebos, open vlaktes verspreid over een groot gebied, zandbanken en unieke merensystemen. En de roodgekleurde steile klif die bij het smalle strand van Portugal Bay en Dutch Bay is een aantrekkelijk gebied binnen het park.

Vanuit Anuradhapura kan je dus perfect een bezoek brengen aan het Wilpattu National Park.

Geschiedenis Wilpattu National Park

Hoewel er talloze legendes verbonden zijn aan dit gebied, getuigen de ruïnes van irrigatiestructuren en andere constructies die in die tijd bestonden, van een oude beschaving. 500 jaar voor Christus kwam koning Vijaya in Sri Lanka in het Thambapanniya Kudiramalai-gebied, de oude zeehaven die aan de westkust in het Wilpattu National Park ligt. Vrij vertaald betekent dit “veld” in het Sanskriet.

Bij dit punt heeft hij toen een stad gesticht met paleizen en baden. In de eeuwen daarna zijn veel historisch belangrijke plaatsen in de Wilpattu-jungle de thuisbasis geworden van wilde dieren. De prachtige met water gevulde baden, ooit gebruikt door koninginnen, zijn nu zwemvijvers voor krokodillen en watervogels.

Een andere legende spreekt over Kudiramalai die wordt geregeerd door een koningin genaamd Alli Rani. Haar krijgers waren vrouwen geweest en ze haatte mannen. Er werd aangenomen dat ze dol was op parels en er wordt gezegd dat in haar tijd parels werden geëxporteerd naar Arabische landen in ruil voor Arabische paarden en dat de zaken vanuit deze haven werden gedaan. Dit is misschien hoe de naam van het gebied is afgeleid en het is bekend dat haar paleis begraven ligt onder de klif. Bovendien zijn op sommige plaatsen in het park overblijfselen gevonden uit de prehistorie.

Wilpattu National Park nu

Vanaf midden jaren tachtig van de vorige eeuw tot februari 2010 was het Wilpattu National Park niet toegankelijk voor toeristen vanwege de burgeroorlog in het land. Maar nu wordt infrastructuur vervangen en wordt het beheer in het park versterkt om zijn oude glorie terug te brengen.

Het leuke van Wilpattu National Park is dat het een stuk rustiger is dan in de andere nationale parken, je vindt hier nog geen massatoerisme zoals in het Yala National Park en het Udawalawe National park. Je kunt hier in alle rust genieten van de natuur en de wilde dieren die hier leven. Ik vond het heel erg authentiek aanvoelen.

Wildlife Wilpattu National Park

In Wilpattu leven veel verschillende dieren. Eén van de bijzonderste dieren die je hier kunt spotten zijn de luipaarden. Er leven ongeveer 200 luipaarden in Wilpattu en de kans is hier dus groot dat je ze spot. Ook is de kans groot dat je een lippenbeer ziet.

Het Wilpattu National park heeft een indrukwekkende variëteit aan flora in de enorme uitgestrekte bossen waaronder verder nog herten, olifanten, wilde zwijnen, waterbuffels, pauwen, apen en krokodillen.

Het zijn natuurlijk wel wilde dieren en niet te voorspellen of je ze ziet, want het is geen dierentuin maar een groot park waar de dieren in het wild leven.

Wilpattu National Park camping

Het Department of Wildlife Conservation heeft bij een aantal plekken in het Wilpattu Nationaal Park toestemming gegeven dat hier gekampeerd mag worden. Natuurliefhebbers die willen overnachten in een tent bij een rivier of een meer en daar avontuur willen beleven kunnen dit op een aantal aangewezen plekken doen. Je moet wel je eigen kampeerspullen en kookgerei meenemen.

Kaart