Skip to main content

Eten Sri Lanka

Sri Lanka heeft een gevarieerde keuken die vooral bestaat uit rijst en curry. Niet raar natuurlijk, want op het eiland zijn talloze rijstvelden. Ook wordt er vaak vis bij gegeten. Het eten is wel vrij pittig, want de pepers worden hier zeer ruim gebruikt. Het eten hier is dan ook pittiger dan in andere Aziatische landen.

In het eten zie je toch ook veel ingrediënten terug die vroeger door de Portugezen, Engelsen en Nederlanders naar het eiland zijn meegenomen. Ook zijn er veel invloeden uit India terug te vinden in de maaltijden. Deze mix van specerijen en lokale producten maken het eten in Sri Lanka bijzonder maar erg lekker.

Rijst is de basis van de maaltijd en daarbij worden een aantal bakjes geserveerd met de curries. Denk hierbij aan groente, vis en vlees. Daarnaast krijg je er vrijwel altijd een dahl curry bij, dit zijn peulvruchten (gedroogde linzen, bonen of erwten) die ontvliesd en gebroken zijn en die met kruiden en specerijen tot een soep of brui gekook worden. Ook wordt er vaak een okracurry bij gegeten, dit is een exotische groente met een ietwat specifieke smaak. De smaak is een beetje te vergelijken met een aubergine, maar dan iets zoeter en het heeft een slijmerige textuur. De curries worden gebakken in kokos sambal en opgediend met papadums, dit zijn gefrituurde of gebakken Indiase cracker gemaakt van linzen-, kikkererwten-, rijst- of blackgrammeel.

Indien je niet gewend bent om pittig te eten, vraag dan altijd om “no spicey food, want zelfs dan “kan je het het gevoel hebben dat je mond in “brand” staat. In Sri Lanka serveren ze de maaltijden met pepers, zoals wij in Nederland de maaltijden serveren met aardappelen.

 

Eetgewoontes Sri Lanka

De maaltijden in Sri Lanka komen in veel opzichten overeen met de gerechten in andere Aziatische landen, ze zijn alleen pittiger. Restaurantjes zoals in andere Aziatische landen zijn er een stuk minder, maar met name in de toeristische plaatsen komen ze steeds meer.

En wilt u het echt eens ervaren, ga dan eens bij de lokale bevolking eten. De Sri Lankanen zijn erg gastvrij en vinden het erg leuk als je bij ze komt eten. In een restaurants is de kans groot dat je verse vis en/of schaaldieren krijgt die in de ochtend op de vismarkt is gehaald. Verser kan bijna niet.

De Sri Lankanen hebben verder een bijzondere manier van eten: met hun vingers. En de reden? Ze zeggen dat u zo de smaak en de textuur van het eten beter proeft als u met uw vingers eet. Voor het eten wordt ook de rechterhand gewassen, en ze eten ook met deze hand. De linkerhand wordt (uit hygiënisch oogpunt) niet gebruikt, omdat deze gebruikt wordt om de billen af te vegen.

Vegetarisch eten

Vegetariërs hebben de tijd van hun leven in Sri Lanka. Bijna alle curries zijn vegetarisch. Er is maar een enkele curry die gemaakt wordt van vlees of vis. De meeste Sri Lankanen zijn boeddhistisch en hindoe en eten daarom vegetarisch, hun geloof staat het niet toe dat ze dieren doden. Bij de meeste rijst en curries zijn er daarom maar één of twee curries met dierlijke eiwitten.

Westerse gerechten in Sri Lank

En hou je niet van pittig eten? Of wil je liever westers eten? De meeste restaurants serveren ook eenvoudige westerse maaltijden als spaghetti, patat, salades. Ook in de hotels kan je over het algemeen westers eten, al is het diner hier vaak met een buffet. Bij het ontbijt kan je altijd wel kiezen tussen een continentale variant en Sri Lankaanse gerechten.

Kosten eten Sri Lanka

Het eten in Sri Lanka is bijzonder goedkoop. Voor een paar euro kun je eten in een plaatselijk café. Bij de hotels en guesthouses kost een diner rond de 10 euro. Ontbijt is meestal bij de overnachting inbegrepen.

Sri Lankaanse gerechten

Kottu

De basis van dit gerecht is rotti in de vorm van een pannenkoek. Deze wordt op een hete plaat met scherpe messen in dunne reepjes gehakt en deze wordt vervolgens vermengd met groente, vis, kaas of eieren. Een gerecht met een traditionele afwerking in heel veel verschillende variaties.

Roti

Roti is een plat brood, gemaakt van tarwedeeg. Er is ook een variant waarbij geraspte kokos aan het brood wordt toegevoegd. Deze kokosroti is dan ook steviger dan de standaard roti. De roti is een bijgerecht bij de maaltijd of kan als aparte snack gegeten worden met een heerlijke vulling.

Hoppers & Appa’s

Hoppers en appa’s zijn gerechten die bij het ontbijt worden gegeten en kunnen gezien worden als alternatief voor rijst. Hoppers zijn kleine krokante “komvormige” pannenkoekjes gemaakt van rijstmeel, kokosmelk en gist. Omdat ze gekookt worden in kleine ronde pannen zijn de uiteinden knapperig en de onderkant is vaak een dikkere bodem. Deze worden gevuld met kokossambal en een linzencurry. Ook is er een variant met eieren.

Stringhoppers of Idiyappam

Stringhoppers lijken enigszins op noedels, maar dan in een hele dunne variant. De stringhoppers worden gemaakt van rijstmeel. Ze worden gegeten als bijgerecht bij de curries. Het is een puur vegetarisch gerecht zonder echte smaak. Ze worden ook vaak bij het ontbijt geserveerd.

Gebakken rijst

In Sri Lanka moet ook zeker één keer gebakken rijst op het menu staan. Het is overal te verkrijgen en zeer smaakvol. Groente is de basis en wordt op verzoek aangevuld met kip of nog meer groentes.

Drinken

Door de aanwezigheid van de vele soorten fruit op het eiland, zijn er heel veel exotische vruchtendranken. Mango, rambutans, papaja, ananas, bananen, kokosnoten, jackfruit en doerians zijn de meest exotische vruchten van het land.

De Sri Lankanen zelf drinken graag veel thee. Met de vele theeplantages in het gebied van Nuwara Eliya is dit ook niet zo raar natuurlijk. Ze drinken de thee het liefst zo zwart mogelijk, met veel melk en suiker.

Het kraanwater is niet drinkbaar in Sri Lanka. Op straat en kleine supermarkten zijn altijd waterflessen te koop. Let er wel op dat ze dicht zijn, er bestaat anders de mogelijkheid dat ze nagevuld zijn.