Skip to main content

Pinnawala

Regio: Centraal Zuid

Het olifantenweeshuis in Pinnawala bestaat sinds 1975 en is uitgegroeid tot een van de populairste attracties van Sri Lanka. Vóór de komst van de Britten in 1815 woonden naar schatting 30.000 olifanten op het eiland. In de jaren zestig was de olifantenpopulatie bijna uitgestorven. Dit bracht de Sri Lankaanse regering ertoe een weeshuis te starten voor olifanten die hun moeder of kudde hadden verloren. Vandaag ligt hun aantal op ongeveer 3.000.

Pinnawala

Pinnawala, gelegen op 80 kilometer ten noordoosten van Colombo wordt beschouwd als de grootste kudde olifanten in gevangenschap ter wereld. Onder de olifanten is er een die een voet verloor toen deze op een mijn stapte. Een ander is blind en is volledig afhankelijk van mensen. De olifantenkudde in Pinnawala maakt twee keer per dag een reis naar de rivier Ma Oya om te baden voor de ogen van de toeristen. Voor een paar Sri Lankaanse roepies mag je de dieren aanraken. Het geluid van klikkende camera’s neemt toe telkens wanneer een van de jonge olifantenbaby’s in het water rondspat.

Pinnawala olifantenweeshuis

Het Pinnawela olifantenweeshuis dient ook al educatief centrum, waar je bewust wordt gemaakt van het behoud van de olifant en de uitdagingen waarmee ze worden geconfronteerd. Bezoekers komen meer te weten over de inspanningen van het weeshuis bij het redden en rehabiliteren van olifanten, het belang van natuurbehoud.

De olifanten hebben 10 hectare grond om op rond te lopen. Er leven ongeveer 90 olifanten in Pinnawala.

De dikhuiden hebben een dagelijks vast programma:

08:30 – Het olifantenweeshuis is open voor bezoekers
10:00 – De kudde wordt naar de rivier gebracht om te baden
12:00 – De kudde wordt weer teruggebracht
14:00 – De kudde wordt weer naar de rivier gebracht om te baden
16:00 – De kudde gaat weer terug naar het opvanggedeelte
18:00 – Het olifantenweeshuis is gesloten voor bezoekers

Vroeger kregen de jongen ook drie keer per dag een grote fles met melk, tot wel 30 liter per keer. Door de coronacrisis is de prijs van melk zo duur geworden, dat dit (helaas) is komen te vervallen. Veel mensen doneren nu fruit en rijst aan het centrum. Volwassen olifanten eten meer dan 250 kilo fruit en groenvoer in de vorm van bladeren en takken en 2 kilo rijst per dag.

Kaart