Skip to main content

Kaudulla National Park

Regio: Centraal Noord

Kaudulla National Park is het nieuwste nationale park van Sri Lanka, geopend in 2002 en ligt in het gebied van de Culturele Driehoek, op een kleine 200 kilometer afstand van de hoofdstad Colombo. Het werd op 1 april 2002 aangewezen als nationaal park en werd daarmee het vijftiende nationale park van Sri Lanka. Samen met Minneriya National Park en Girithale National Park is het Kaudulla vooral een belangrijk vogelgebied als gebied waar olifanten huizen.

Toegang Kaudulla National Park

Het Kaudulla National Park kan je het makkelijkst bezoeken vanaf Sigiriya, Dambulla of Polonnaruwa. De beste tijd om het Kaudulla National Park te bezoeken is ‘s ochtends vroeg tussen 05:30u en 09:30u of ‘s middags tussen 14:00u tot 18:00. Dit zijn namelijk de periodes dat de olifanten gaan eten en drinken, waardoor de kans het grootst is om veel olifanten te spotten.

De beste tijd om de olifanten in het Kaudulla National Park te spotten, is tussen augustus en december. Dat wil overigens niet zeggen dat ze in de overige maanden standaard in het Minneriya National Park zitten. De safari tours houden hier ook  rekening mee. Zij weten ‘s ochtends precies waar de kuddes te vinden zijn en gaan dan naar het juiste park. Het is daarom pas op de dag van de safari bekend naar welk park je gaat.

Historisch gezien was Kaudulla een van de 16 irrigatietanks die door koning Mahasen (koning van 277 tot 304 na Christus) werd gebouwd. Na eeuwen dat het park niet in gebruik was, werd het in 1959 opnieuw ingedeeld met als gevolg een enorme verscheidenheid aan planten en dieren aan, waaronder grote zoogdieren, vissen en reptielen. Het park herbergt maximaal 250 (wilde) olifanten (inclusief kuddes jonge mannetjes), luipaarden, viskatten, luiaardberen, Sambar-herten en de bedreigde roestige gevlekte kat. De vegetatie bestaat uit groene bossen en grasland rondom de meren in het park.  

Jungle corridor Kaudulla – Minneriya

De jungle-corridor Kaudulla-Minneriya die Kaudulla met het Minneriya National Park verbindt, werd in 2004 uitgeroepen tot Wildlife Sanctuary. Door deze corridor kunnen de dieren vrij rondtrekken in de twee nationale parken.

Kaart