Skip to main content

Matale

Regio: Centraal

Matale is een kleine stad in Centraal Sri Lanka, op 25 kilometer ten noorden van Kandy in de Knuckles Mountain Range. Matale staat vooral bekend om de specerijentuinen.De Britten noemden de uitlopers van de Knuckles Mountain Wiltshire en precies in deze uitlopers ligt de plaats Matale.

Matale specerijentuinen

Matale staat naast de specerijen ook bekend om zijn landbouwproducten zoals thee, rubber en groenten. Door de wat hogere ligging is dit gebied prima voor deze producten. Een groot aantal tuinen hebben naast winkeltjes waar specerijen worden verkocht ook een grote tuin. Hier kan je een (gratis) rondleiding krijgen waar ze je met heel veel plezier van alles uitleggen over de kruiden en specerijen die hier groeien en hoe je ze kan gebruiken. Er zijn specerijen voor het eten, om er crèmes van te maken, medicinale kruiden en als homeopathische supplementen. Het ruime aanbod kruiden en specerijen als papaya, passievrucht, saffraan, mango, ananas, banaan en koffie, kokosnoot, kaneel, kapok, maniok, kruidnagel, nootmuskaat, foelie hebben ieder hun eigen verhaal en de medewerkers leggen je graag uit waar ze voor dienen en wat je er mee kan doen.

Ook geven de medewerkers je graag een korte ayurveda massage met een van deze crèmes terwijl je geniet van een vers kopje thee. Ayurveda is een geneeskunst die duizenden jaren oud is en daarmee wordt beschouwd als het oudste gezondheidssysteem ter wereld. Ayurveda is een traditionele geneeskunde.

Na de rondleiding heb je de mogelijkheid om deze kruiden, specerijnen en cremes te kopen in het lokale winkeltje. Ze kunnen best opdringerig zijn, maar je bent niet verplicht om wat te kopen.

Matale Patani Hindoetempel

Naast de vele kruidentuinen heeft Matale ook een kleine maar kleurige hindoetempel ter ere van de godin Patani, de vrouw van Shiva en moeder van Ganesh en Skanda. De tempel staat lokaal bekend onder de naam Sri Muthumariamman Thevastaram. In de tempel vind je nissen met afbeeldingen van Ganesh (met de olifantenkop) en Skanda (afgebeeld met meerdere hoofden). In het middelste heiligdom staat een met zilver beslag omlijste afbeelding van de godin Patani. Alleen vegetariërs mogen dit binnenste heiligdom betreden.

Kaart