Skip to main content

Dambulla

Regio: Centraal

Dambulla is een stad in de centrale provincie van Sri Lanka, bekend om de iconische grottempel.De stad ligt ongeveer 150 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Colombo. Deze grottempel staat ook bekend als de Gouden Tempel van Dambulla. De tempel is een van de zeven bezienswaardigheden in Sri Lanka die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Dambulla

De Dambulla grottempel is een boeddhistisch complex van meer dan 80 grotten waarvan de gouden Tempel, met vijf grotten onder een enorm overhangende rots, de belangrijkste is. Het bijzondere van deze tempel is dat er naast de 157 Boeddhabeelden en talloze religieuze wandschilderingen van goden en koningen ook schilderingen zijn van de Hindoe goden Vishnu en Ganesh.

Dambulla werd gebouwd door koning Valagamba in de eerste eeuw voor Christus. In die tijd had Sri Lanka te maken met vele invallen van de Tamils, een volk uit het zuiden van India. Tijdens een van deze invallen werd de voormalige hoofdstad Anuradhapura veroverd, en koning Valagamba vluchtte naar de grotten van Dambulla. Hier woonde hij ruim 14 jaar in banningschap. Vanuit Dambulla veroverde hij vervolgens de hoofdstad terug. Als dank liet hij de binnenkant van de grotten ombouwen tot deze prachtige tempels.

ROTSTEMPEL:

De tempel bestaat uit vijf verschillende grotten:

GROT 1: DEVARAJA VIHARAYA

In de eerste grot, de Tempel van de Koning der Goden, vind je een 14 meter lang liggende Boeddha. Deze grot, Devaraja Viharaya (Tempel van de Heer der Goden), verwijst naar Vishnu, naar verluidt de schepper van de grotten. In de loop van de jaren heeft het beeld uiteraard meerdere verflagen gekregen. Ananda, de trouwe leerling van de Boeddha, vind je aan zijn voeten en de god Vishnu bij zijn hoofd.

GROT 2: MAHARAJA VIHARAYA

De tweede grot is de Tempel van de Grote Koning. Dit is de grootste grot en eigenlijk de meest indrukwekkende. Volgens de legende werd de deze grot gebouwd in de 1e eeuw voor Christus door de koning Valagamba, maar de meeste beelden en fresco’s werden in de 18de eeuw toegevoegd in opdracht van de toenmalige koningen van Kandy. In deze grot staan naast de 46 beelden van Boeddha, ook twee standbeelden van koning Vattagamani Abhaya en koning Nissanka Malla. De schilderingen op de wanden en het plafond zijn indrukwekkend en dateren uit de 18e eeuw en tonen momenten uit het leven van Boeddha en gebeurtenissen uit de geschiedenis van Sri Lanka. Daarnaast is elk ¬†hoekje tussen de schilderingen opgevuld met prachtige geometrische ontwerpen. De fresco’s zijn opmerkelijk goed bewaard gebleven en behouden nog steeds hun opvallende kleuren. Het is daarom niet toegestaan om hier met flitslicht te fotograferen.

GROT 3: MAHA ALUT VIHARAYA

De Nieuwe Grote Tempel is de derde grot. In deze grot ligt een mediterende Boeddha omringd door tientallen bijzondere boeddhabeelden, inclusief een negen meter liggende Boeddha. Ook zie je hier een houten beeld van koning Kirti Sri Rajasingha.

GROT 4: PACHIMA VIHARAYA

De vierde kleine grot, de Westelijke tempel, bevat prachtig mediterende Boeddhabeelden en een kleine dagoba in het midden.

GROT 5: DEVANA ALUT VIHARAYA

In de Devana Alut Viharaya, de Tweede Nieuwe Tempel, ) bevindt zich ook een grote liggende Boeddha omringd door vijf kleinere boeddhabeelden. Deze grot is iets nieuwer en werd ooit gebruikt als opslagplaats.

GEPASTE KLEDING

Als je Dambulla wilt bezoeken, is het dragen van gepaste kleding verplicht. Schouders en knieen moeten bedekt zijn. Betreed de tempel ook met respect. Schoenen en slippers zijn niet toegestaan in een tempel en deze kan je voor een paar cent achterlaten bij de ingang. Sokken zijn  wel toegestaan. Neem dikke sokken mee in verband met de hete tegels.

Naast de grottempel is er in Dambulla ook een grote groothandelsmarkt, waar lokale boeren vers fruit, groenten en kruiden verkopen. De stad wordt omgeven door weelderige bossen en is een populaire bestemming voor natuurliefhebbers, wandelaars en vogelaars.

Foto’s Dambulla

Kaart