Skip to main content

Pidurangala Rock

Regio: Centraal

In alle reisgidsen wordt gesproken over de Lion Rock in Sigiriya. Pidurangala ligt ernaast, maar over deze rots wordt nauwelijks gesproken en dat is jammer, want deze rots heeft ook geweldige uitzichten en een interessante geschiedenis.

Pidurangala rots

Pidurangala Rock is een bijna 200 meter hoge rots die ten noorden van de veel populairdere Lion Rock ligt. Pidurangala Rock, betekent vrij vertaald: “aangeboden stapels goud”. Deze rots is een belangrijke plaats voor boeddhisten en werd voor het eerst gebruikt als een boeddhistisch klooster. Men denkt dat het dateert uit de regering van Koning Kashyapa in de eerste en tweede eeuw voor Christus. De Boeddhistische monniken die eerst bij Sigiriya woonden, werden op een gegeven moment door de koning verbannen naar Pidurangala Rock. Op deze rots bouwde Koning Kashyapa  een nieuwe tempel voor deze monniken en zelf nam koning Kashyapa vervolgens de Lion Rock in.

Tegenwoordig wordt de rots met een kleine boeddhistische tempel nabij de top vooral bezocht door de lokale bevolking en toeristen.

Top Pidurangala

Om bij de top te komen maak je een stevige wandeling over een door de mens gemaakte trap en een pad. Het laatste stuk moet je wel even flink klauteren en klimmen, maar eenmaal boven wordt de stevige wandeling absoluut bekroond met een spectaculaire uitzicht op de omgeving en de beroemde Sigiriya Lion Rock!

Aan het begin van het wandelpad staat een kleine tempel. Conform het Boeddhistische geloof doe je je schoenen uit en zorg je ervoor dat schouders en knieën bedekt zijn.

Pidurangala Rock gaat open om 05.00 uur en sluit om 18.00 uur (kaartverkoop). Je kunt wel bij de rots blijven tot het donker wordt. Pidurangala Rock is veel goedkoper dan Sigiriya en is absoluut de moeite waard om te bezoeken. Neem voldoende water mee naar boven, en neem de lege fles weer mee naar beneden. Afhankelijk van de temperatuur ben je tussen de 30 en 60 minuten bezig om naar boven te klimmen. Doe wel goede schoenen aan, want de trap is best pittig.

Foto’s Pidurangala

Kaart