Skip to main content

Rondreis Sri Lanka inclusief het onontdekte noorden van Sri Lanka – 15 dagen

Regio's: Centraal
Centraal Noord
Noord
Prijs vanaf: € 1369 per persoon. (inclusief entree gelden, exclusief € 2,50 calamiteitenfonds)
Tour duur: 15 dagen

Sri Lanka is een klein eiland, maar kent een enorme variatie aan natuur en cultuur. Van indrukwekkende pagodes, tempels, rotsen en eeuwenoude koningssteden tot kilometerslange zandstranden en het nog niet zo lang geleden opengestelde noorden van Sri Lanka, de verscheidenheid en de contrasten zijn enorm voor zo’n klein land. Tijdens deze reis maak je kennis met al deze facetten.

Rondreis Noord Sri Lanka

 • Culturele Driehoek in Centraal Sri Lanka
 • De stranden van de Oostkust
 • Jaffna, het onontdekte noorden
 • Het olifantenweeshuis van Pinnawala

Hoogtepunten rondreis Noord Sri Lanka

 • Negombo, citytour– met herinneringen aan de Nederlandse periode
 • Sigiriya Rock en Dambulla Rotstempel, twee Unesco monumenten
 • Archeologische site van Polonnaruwa met de beroemde Gal Vihara
 • Traditionele kruiden- en specerijentuin in Matale
 • Kandy, met de Tempel van de Tand, batikfabrieken, bazaar en culturele dansshow
 • Dag 1:

  Aankomst Colombo, transfer naar Negombo (30 minuten)

  Bij aankomst op de luchthaven word je welkom geheten door een vertegenwoordiger van Veelzijdig Sri Lanka en volgt een transfer naar je hotel in Negombo.

  Na de check-in volgt een informatiemeeting over de tour met een welkomstcocktail. Indien de tijd het toelaat, ga je nog een citytour door Negombo maken en maak je kennis met een stukje Nederland in Sri Lanka. De rest van de dag is ter vrije besteding.

  Maaltijd: diner

  Overnachting: Negombo

  Dag 2:

  Negombo – Kalpitiya (140 kilometer – 3 uur rijden)

  Na het ontbijt vertrek je richting Kalpitiya, een schiereiland tussen de lagune van Puttalam aan de oostzijde en de machtige Indische Ocean aan de westzijde. Onderweg bezoek je eerst nog het gezellige Talawila, waar het beroemde heiligdom van St. Anne staat. Na het inchecken in het hotel is de middag ter vrije besteding aan het strand. Kalpitiya is de beste plaats om dolfijnen en walvissen te zien (alleen tussen november en april)

  Maaltijd: ontbijt en diner

  Overnachting in Kalpitiya

   

   

  Dag 3:

  Kalpitiya

  Dag ter vrije besteding of maak een optionele excursie met een boottocht om dolfijnen en walvissen te spotten (alleen mogelijk van november tot april)

  Maaltijd: ontbijt en diner

  Overnachting in Kalpitiya

  Dag 4:

  Kalpitiya – Anuradhapura – Jaffna (315 kilometer – 5 uur rijden)

  Na het ontbijt vervolg je de tour naar Anuradhapura, de eerste hoofdstad van het eiland die dateert uit de 4de eeuw voor Christus. In Anuradhapura breng je een bezoek aan een aantal bijzondere bezienswaardigheden, zoals de Samadhi Boeddha, een zittende Boeddha in meditatie met de handen op elkaar, het haar in krulletjes en een serene rust op het gezicht. Dit beeld geldt als hoogtepunt uit de 4de eeuw in de Singalese beeldhouwkunst. Ook breng je een bezoek aan de Sri Maha Bodhi, een stek van de heilige bo-boom uit de Indiase stad Bodh Gaya, waaronder Boeddha zijn verlichting ontving. Dagelijks komen pelgrims uit de hele wereld om de heilige boom te aanschouwen. Op het grasveld voor de bo-boom staat het Koperen Paleis (Loha Prasada of Brazen Palace), zo genoemd omdat het vroeger een dak had van koperen platen. Tegenwoordig zijn het alleen nog ruïnes en rotstekeningen die aan dit paleis herinneren. Vroeger had het paleis negen verdiepingen, deze ‘eerste wolkenkrabber ter wereld’, is gebouwd door koning Duttha Gamani. Iedere verdieping telde honderd kamers, hoe hoger in rang, hoe hoger de priesters en monniken mochten wonen. Ondanks dat het paleis 15 jaar na voltooiing door brand werd verwoest zijn er nog 1600 zuilen in originele staat terug te vinden die uit die tijd stammen.

  Na Anuradhapura breng je een bezoek aan Mihintale, een van de belangrijkste bedevaartsplaatsen voor de boeddhisten op Sri Lanka.

  Na dit bezoek vervolg je de tour richting Jaffna.

  Maaltijd: ontbijt en diner

  Overnachting in Jaffna

  Dag 5:

  Jaffna

  Na het ontbijt maak je een citytour in Jaffna. Jaffna is de grootste stad van het noorden en het centrum van de Tamils. Tijdens deze tour bezoek je de belangrijkste tempel van het noorden, in het stadje Nallur. De tempel is de Kandaswamy-tempel. Deze tempel heeft een zeer rijke Dravidische tempeltoren (van dezelfde architectonische bouwstijl zijn Angkor wat in Cambodja en Prambanan in Indonesie) In de maanden juli en augustus trekken goed versierde tempelwagens in processie door de straten ter ere van de god Skanda. Vlak bij deze tempel staat een vijfde eeuwse fontein die je ook kan bezoeken.

  De kolossale Groote Kerk stamt uit 1706. Het is een mooie kruiskerk met pilaren en bogen van Hollandse baksteen, een Oudhollandse preekstoel en een Portugees houten dodenschild aan de muur. Op de vloer van het strenge interieur bevinden zich fraaie grafzerken. De kerk wordt niet meer als zodanig gebruikt.

  Ook in Jaffna vind je het Hollandse fort uit 1680, welke helaas door de recente burgeroorlog veel schade heeft opgelopen, dat wordt nu wel weer hersteld met hulp vanuit Nederland. Binnen de imponerende muren van het stervormige fort, een klassiek voorbeeld van militaire architectuur, vind je de Oude Stad met Hollandse woonhuizen, waaronder het huis van de gouverneur en de Kruys kerk.

  Maaltijd: ontbijt en diner

  Overnachting in Jaffna

  Dag 6:

  Jaffna

  Na het ontbijt breng je een bezoek aan de Nagadeepa Boeddhist Tempel en Vadamarachchi Point Pedro Regio. Deze tempel is een van 16 heilige plaatsen voor de Boeddhisten van Sri Lanka. Volgens de overlevering bezocht Boeddha in het vijfde jaar na zijn verlichting Nagadipa om een ruzie tussen twee lokale Naga koningen op te lossen. Het onderwerp van de ruzie was een met edelstenen gezette troon. Na het beslechten van de ruzie door Boeddha werd hem de troon aangeboden. Deze troon is daarna in de Nagadipa Stoepa ondergebracht en is altijd een heilige plaats gebleven.

  Point Pedro is het noordelijkste stadje van Sri Lanka. De regio hier is bekend vanwege de vruchtbare grond, de katoenproductie en het brede strand met de grote duinen die zich uitstrekken over een gebied van 20 kilometer.

  De middag is ter vrije besteding.

  Maaltijd: ontbijt en diner

  Overnachting in Jaffna.

  Dag 7:

  Vrije dag in Jaffna

  Een dag ter vrije besteding. Geniet lekker op het strand of ga de stad in op eigen gelegenheid.

  Maaltijd: ontbijt en diner

  Overnachting in Jaffna

   

  Dag 8:

  Jaffna – Trincomalee / Nilaveli (230 kilometer – 4 uur rijden)

  Na het ontbijt vertrek je richting Trincomalee aan de oostkust. Trincomalee ligt aan de monding van de Mahaweli Ganga en heeft een grote natuurlijke haven, ook hier vind je een stukje Nederlandse geschiedenis terug. Tijdens een citytour ga je deze bezienswaardigheden bezoeken.

  In Dutch Bay zetten in 1639 de eerste Hollanders voet aan wal op de oostkust. Het Hollandse Fort Frederick uit 1676 is goed bewaard gebleven. Het Dutch Point en het koraalstenen Fort Oostenburg (Ostenberg Point) herinneren eveneens aan de Hollandse tijd.

  Ook breng je een bezoek aan de Kanniya warmwaterbronnen, ook hier een stukje Nederlandse geschiedenis. Er zijn zeven bronnen in “cupjes” van ongeveer 10 vierkante meter oppervlakte en de temperatuur van elk cupje varieert enigszins. Elk “cupje” is omgeven door een dikke bakstenen muur waarschijnlijk van Nederlandse origine. In de middeleeuwen stond hier een boeddhistisch tempelcomplex. Veel ruïnes die hier liggen, herinneren aan deze tijd.

  Ook breng je een bezoek aan de Foul Point Lighthouse, een van de beroemdste vuurtorens van Sri Lanka (indien de weg het toelaat).

  En om Sri Lankaanse sferen te blijven, hier breng je ook een bezoek aan de Thirukoneswaram Tempel of ook wel de Koneswaram tempel genoemd, dit is de Tempel van de Duizend Zuilen en is een klassieke middeleeuws hindoetempel complex in Trincomalee, gelegen op een klif met uitzicht op Trincomalee District, Gokarna baai en de Indische Oceaan. De tempel bekroont symbolisch de stroom van de rivier de Ganges.

  Hierna check je in het hotel en is de rest van de dag lekker vrij.

  Maaltijd: ontbijt en diner

  Overnachting in Nilaveli / Trincomalee

  Dag 9:

  Vrije dag Trincomalee / Nilaveli

  Een heerlijk vrije dag. Ga heerlijk relaxen op het prachtige strand van Nilaveli of Trincomalee of maak een optionele excursie naar Pigeon Island.

  Maaltijd: ontbijt en diner

  Overnachting in Nilaveli / Trincomalee

  Dag 10:

  Vrije dag Trincomalee / Nilaveli

  Nog een heerlijk vrije dag. Ga heerlijk relaxen op het prachtige strand van Nilaveli of Trincomalee

  Maaltijd: ontbijt en diner

  Overnachting in Nilaveli / Trincomalee

  Dag 11:

  Trincomalee – Polonnaruwa – Sigiriya – Cultural Triangle (80 kilometer – 1,5 uur rijden)

  Na het ontbijt begin je met een bezoek aan Polonnaruwa, de hoofdstad in de middeleeuwen en deze staat tegenwoordig op de lijst van Unesco. Deze tweede hoofdstad van Sri Lanka is gebouwd in de 11de en 12de eeuw. Bekijk de ruïnes van het koninklijk paleis, de lotus baden en het standbeeld van Polonnaruwa. Hierna breng je een bezoek aan Gal Vihara, de beroemde rotstempel met vier enorme uit de granieten rots gehouwen beelden uit het midden van de 12de eeuw. Hier is ook Boeddha uitgehakt in de rotsen.

  In de middag ga je naar Sigiriya Rock, deze rots staat op de lijst van Unesco en is gebouwd in de vijfde eeuw na Christus, gebouwd door Koning Kashyapa. Eigenlijk is het niet meer dan een rots, maar het koninkrijk van deze koning is boven. Helaas is er niet veel meer van te zien, maar de fresco’s, de oude graffiti in de rotswanden zijn een klim meer dan waard. Boven op de rots heb je een prachtig uitzicht over “groen” Sri Lanka.

  Maaltijd: ontbijt en diner

  Overnachting in Cultural Triangle

  Dag 12:

  Cultural Triangle – Dambulla – Matale – Kandy (100 kilometer – 2,5 uur rijden)

  Na het ontbijt ga je naar Dambulla, een tempel uitgehouwen in de rotsen, gebouwd door koning Walagambahu. Deze tempel heeft hij gebouwd in de eerste eeuw voor Christus. Hij vluchtte destijds voor de Tamils vanuit Anuradhapura, maar wist later vanuit deze grot de stad terug te heroveren. Als dank voor de hulp heeft hij van deze rotsen een tempel laten bouwen. Later is deze tempel door verscheidene koningen verder verfraaid met 153 beelden. Het is verboden om in de tempel met flitslicht te fotograferen. Ook deze tempel staat op de lijst van Unesco en is met stip een van de meest indrukwekkende tempels van Sri Lanka.

  In de middag vervolg je de tour naar Kandy. Onderweg bezoek je een kruiden- en specerijentuin in Matale en krijg je uitgebreid uitleg over de kruiden en hoe deze verwerkt worden in de Sri Lankaanse keuken. Kandy is het centrum van het Sri Lankaanse culturele en religieuze leven en tevens een beroemd bedevaartsoord. Voor veel pelgrims is de Tempel van de Tand dan ook het einddoel. In Kandy maak je een citytour en ga je deze tempel bezoeken. Hierna breng je ook nog een bezoek aan een batikfabriek waar je ziet hoe het hele proces in zijn werk gaat, van hoe ze stoffen, kleding en kleden bewerken tot batikstof. Na de batikfabriek breng je een bezoek aan een kunst- en ambachtenwerkplaats, een oosterse markt, een bazaar en een juwelenfabriek. Hier kun je zien hoe de ruwe edelstenen (in het bijzonder de Blue en Star saffieren) worden bewerkt en gepolijst met hulp van traditionele methoden.

  In de avond ga je naar een culturele show in Kandy.

  Maaltijd: ontbijt en diner

  Overnachting in Kandy

   

  Dag 13:

  Kandy

  vandaag een vrije dag in Kandy.

  Na het ontbijt maak je een excursie naar de botanische tuin van Peradeniya, de mooiste en grootste botanische tuin van Sri Lanka.

  De middag vrij, maar je zou kunnen kiezen uit twee optionele excursies:

  1. bezoek de oude archeologische tempel van Gadaladeniya & Embekka Devalla. Gadaladeniaya tempel werd gebouwd door koning Wickramabahu in 1344 tijdens de Gampola Koninkrijk tijd. In het belangrijkste heiligdom vind je een groot Boeddhabeeld. Deze tempel heeft een aantal kenmerken van de Zuid-Indiase architectuur. De tempel van Embekka Devalla stamt uit de 14de eeuw en ligt vlakbij. Het gebouw deed oorspronkelijk dienst als audiëntiezaal voor koning Bahu 1. Pas later ging het als tempel functioneren ter ere van de Singalese oorlogsgod Skanda. Je treft hier prachtige houtsneden aan in de vorm van oa. een zwaan, dubbelhoofdige adelaars, een vrouw, twee worstelaars, dansers, drakenhoofden en krijgers.
  2. Maak een wandeling door het Udawatta Kele reservaat. Dit is een historisch bosreservaat bij Kandy. Tijdens de dagen van het Kandy-koninkrijk werd Udawatta Kele bekend als “Uda Wasala Watta” in Singalese betekenis, “de tuin boven het koninklijk paleis gelegen”. Het heiligdom staat bekend om haar uitgebreide avifauna. Het reservaat bevat een grote verscheidenheid aan plantensoorten, vooral lianen, struiken en kleine bomen. Veel kleine en middelgrote zoogdieren die in Sri Lanka wonen zijn hier te zien.

  Maaltijd: ontbijt en diner

  Overnachting in Kandy

  Dag 14:

  Kandy – Pinnawala – Negombo (100 kilometer – 2,5 uur rijden)

  Na het ontbijt ga je naar het olifantenweesthuis in Pinnawala. Dit weeshuis is opgericht in 1975 en begon destijds met zeven olifantenweeskinderen. Tegenwoordig zijn er ongeveer 50 moederolifanten die in de steek gelaten jonge olifanten verzorgen tot zij voor zichzelf kunnen zorgen. Twee keer per dag (om 10.00 en 14.00 uur) nemen de jonge olifanten ook een bad in de Maha Oya Rivier. Via de onverharde weg, tegenover de ingang van het weeshuis lopen zij met hun oppassers naar de rivier. Vanuit het restaurant langs de rivier kun je dit hele schouwspel bekijken. Een bijzondere ervaring!

  Hierna vervolg je de tour terug naar Negombo. Indien het op de dag van aankomst niet gelukt is, kan je vandaag ook de citytour in Negombo maken.

  De rest van de dag is ter vrije besteding.

  Maaltijd: ontbijt

  Overnachting in Negombo

  Dag 15:

  Negombo – Colombo luchthaven (30 minuten)

  Na het ontbijt eindigt de tour en volgt er, afhankelijk van de vertrektijd van je vlucht, een transfer naar de luchthaven. Het is ook mogelijk om je verblijf hier te verlengen of om nog te kiezen voor een strandverlenging op de Malediven. Hou er rekening mee dat de uitchecktijd tussen 11.00 – 12.00 uur ligt. Het hotel heeft een bagage opslag waar je je bagage kunt stallen en meestal ook een ruimte waar je nog even kunt douchen. Eventueel kan je tegen betaling de kamer aanhouden (indien beschikbaar).

   

 • 3 * HOTELS

  Negombo: Beacon Beach Hotel of Paradise Beach Resort
  Kalpitiya: Blue Lagoon Resort
  Jaffna: Valampuri Hotel
  Trincomalee/Nilaveli:  Trincomalee Beach Resort
  Cultural Triangle: Kassapa Lions Rock
  Kandy: The Swiss Residency 4*

  4* HOTELS

  Negombo: Arie Lagoon
  Kalpitiya: Dolphin Beach Resort
  Jaffna: The Thinnai
  Trincomalee / Nilaveli: Trinco blu by Cinnamon
  Cultural Triangle: Fresco Water Villa
  Kandy: The Swiss Residency

 • Inclusief

  Maaltijden volgens beschrijving
  Vervoer per auto met airconditioning en ervaren chauffeur tevens gids
  Entreegelden
  Lokale belastingen en toeristenbelasting
  Onuitwisbare herinneringen
  Ontvangst luchthaven + assistentie gedurende gehele reis
  Genoemde excursies
  SGR bijdrage
  halfpension

  Exclusief

  Intercontinentale vluchten
  Visum Sri Lanka
  Drankjes, persoonlijke uitgaven en fooien
  Overige maaltijden
  Reis- en annuleringsverzekering
  Hoogseizoenstoeslag (feestdagen en evenementen)
  Bijdrage calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking tot maximaal 9 personen)
  Optionele excursies
 • (klik op de foto's om ze te vergroten)

Prijzen 2023, gebaseerd op 2 personen:

3* hotels: € 1369 per persoon

4* hotels: € 1694 per persoon

Geldig voor aankomsten tot en met 1 december 2023

Entreegelden zijn voor:

Het uiterste noorden van Sri Lanka was tot het einde van de Sri Lankaanse burgeroorlog in 2009, niet te bezoeken door toeristen. Nu wordt er gewerkt aan de wederopbouw. Omdat het toerisme hier nog erg in de kinderschoenen staat, is het toerisme nog niet wat je mag verwachten zoals in andere gebieden in Sri Lanka. De chauffeur doet zijn uiterste best om ook in dit gedeelte de reis onvergetelijk te maken.

Informatie aanvragen over deze tour

  Persoonsgegevens

  Aantal Personen

  Reis

  Accommodatie

  Extra


  Andere tours:

  Rondreis erfgoed van Sri Lanka - 5 dagen


  Prijs vanaf € 499. (inclusief entree gelden, exclusief € 2,50 calamiteitenfonds)
  In de Indische oceaan ligt het eiland Sri Lanka met zijn rijke verleden. Oude boeddhistische en hindoeïstische rijken zorgen voor enkele van de meest indrukwekkendste beschavingen van deze regio. Tijdens deze korte rondreis langs het culturele erfgoed van Sri Lanka breng je een bezoek aan de oude koningssteden Sigiriy[...]
  Alle tour info

  Rondreis Sri Lanka compleet - 15 dagen


  Prijs vanaf € 1448. (inclusief entree gelden, exclusief € 2,50 calamiteitenfonds)
  Ga mee op reis langs de meest complete, natuurlijke en culturele rondreis in Sri Lanka. Tijdens deze reis bezoek je het prachtige culturele erfgoed van Sri Lanka en maak je  prachtige tours door het groene binnenland inclusief een jeepsafari door een van de Nationale Parken in Sri Lanka.Je maakt ook kennis met de prachtige stranden van Sri Lanka. Je komt ogen en oren te kort om alle in[...]
  Alle tour info