Skip to main content

Peradeniya

Regio: Centraal

De botanische tuinen van Peradeniya liggen op 5,5 kilometer ten westen van de stad Kandy in de Centrale Provincie van Sri Lanka. Het park heeft een oppervlakte van 60 hectare en ligt in een lus van de Mahaweli rivier, de langste rivier van Sri Lanka. Het is de grootste, maar ook zeker de mooiste botanische tuin van Sri Lanka. De tuin ligt op 460 meter boven zeeniveau en met een jaarlijkse regenval van 200 dagen is de tuin mooi groen en kleurrijk.

Botanische tuin Sri Lanka

Peradeniya werd in 1371 aangelegd voor koning Wickramabahu III. Later, na de invasie van de Engelsen, werd het park in 1821 omgetoverd tot een botanische tuin, maar in het begin groeiden er voornamelijk koffie- en kaneelplanten. Later werd dit uitgebreid met de prachtige planten, bomen, kruiden die het nu heeft.

Ieder jaar wordt het park bezocht door ruim 2 miljoen bezoekers omdat de tuin bekend staat om zijn prachtige flora, met name de verzameling orchideeën is indrukwekkend. Ook vind je in het park een ruim aanbod aan tropische bloemen en planten uit de gehele wereld. Eén van de zeldzaamste planten in het park is de Coco de Mer. Deze vrucht heeft de grootste en zwaarste vrucht uit het plantenrijk, want de vrucht weegt maar liefst maximaal 20 kilo en heeft vijf jaar nodig om te rijpen. Het park heeft ruim 4000 soorten planten, kruiden, medicinale planten en palmbomen. De gehele tuin wordt door 3000 tuinlieden onderhouden.

Royal Palm Avenue Peradeniya

Vanaf de ingang loopt de Royal Palm Avenue naar de Great Circle in het midden van het park. Aan de linkerkant is een cafeetje en de Great Lawn. Hier staat een gigantische Javaanse vijgenboom met een kroon van maar liefst 1600 m2. Er wordt beweerd dat dit de grootste boom ter wereld is. In het Great Lawn gedeelte vind je ook troepen makaakapen, die tussen de bladeren van de bomen op zoek zijn naar eten. Hier vind je ook enorme groepen vliegende honden (vleermuizen), die in de taken hangen.

Spice Garden Peradeniya

Bij de ingang is ook een spice garden, waar veel exotische kruiden groeien. Hier kan je een rondleiding krijgen en van alles te horen waar deze kruiden voor worden gebruikt. Ook kan je diverse kruiden en zalfjes proberen en raden waar ze voor gebruikt worden. Hier heb je ook de kans om direct na de oogst prachtige, exotische en delicate biologische specerijen en kruiden uit de eerste hand te kopen bij de lokale verkopers. Deze kruidentuin heeft zijn naam gevestigd op de wereldwijde specerijenmarkt.

Kaart