Skip to main content

Sri Lanka natuur

Sri Lanka heeft een ruim aanbod met nationale parken en afwisselende natuur!Eigenlijk is Sri Lanka in haar geheel een groot natuurpark.Van groene theeplantages, witte zandstranden, bergen met hoge toppen en indrukwekkende rotsformaties in het binnenland tot aan een regenwoud en parken met heel veel verschillende soorten wilde dieren. Sri Lanka heeft het allemaal. Er zijn meer dan 20 nationale parken, maar dit zijn de mooiste:

Sri Lanka wildlife

1. Wasgamuwa National park

 

Gelegen zuidoosten van Dambulla, in de districten Matale en Polonnaruwa en begrensd door de rivieren ‘Mahaweli’ en ‘Amban Ganga’, strekt dit park zich uit over een indrukwekkende 36.948 hectare (369 km2). Het werd in 1984 uitgeroepen tot Nationaal Park en is daarmee het enige in de Centrale Provincie. De thuisbasis van een grote verscheidenheid aan flora en fauna: 23 soorten zoogdieren, waaronder olifanten, luipaarden en lippenberen, 143 soorten vogels en een flink aantal soorten amfibieën, zoetwatervissen en reptielen. Ook zijn er 50 soorten vlinders en meer dan 150 verschillende soorten planten te vinden. Dit park is echt een paradijs voor de natuurliefhebber. Met veel kleinschalige ruïnes en oude religieuze sites heeft het park ook een aanzienlijk historisch belang. Voor enthousiaste wandelaars is het ook de thuisbasis van het ‘Sudu Kanda-gebergte (ongeveer 470 m boven zeeniveau). Beste bezoekperiode: juni tot en met september. Het is een park dat nog niet veel door toeristen wordt bezocht, dus een echte aanrader!

2. Kaudulla National Park

Kaudulla National Park is het nieuwste nationale park van Sri Lanka, geopend in 2002, en het ligt aan de hoofdweg Habarana – Trincomalee in het gebied van de Culturele Driehoek. Het park heeft een oppervlakte van 66 km2 en is gelegen tussen twee andere parken: Somawathie Chaitiya en Minneriya. Het park is gecentreerd rondom het Kaudulla reservoir en herbergt maximaal 250 olifanten (inclusief kuddes jonge mannetjes), luipaarden, viskatten, luiaardberen, Sambar-herten en de bedreigde roestige gevlekte kat. Kaudulla National Park is echter het park om wilde olifanten te zien. En dan niet een, maar grote kuddes bij elkaar, soms tot wel 80 dieren bij elkaar. Heel erg imposant, overweldigend en vooral mooi. Beste bezoekperiode: augustus tot en met december en dan tussen 14.00 en 18.00 uur omdat de olifanten dan gaan eten en drinken bij het meer.

3. Minneriya National Park

Het Minneriya National Park wordt ook wel “the Gathering” genoemd en is gelegen tussen Habarana en Polonnaruwa. Het park heeft een oppervlakte van 8890 hectare (89 km2) en is een ideale ecotoeristische locatie in Sri Lanka. Het park is verbonden met het Kaudulla National Park en het Wasgamuwa National Park en gedurende het jaar trekken de olifanten rond tussen deze drie parken. Het park bestaat uit gemengde groenblijvende bos- en struikgewassen en herbergt de favorieten van Sri Lanka zoals sambarherten, luipaarden en olifanten. Het centrale kenmerk van het park is echter het Minneriya meer, gebouwd in de 3de eeuw na Christus door koning Mahasena. Tijdens het droge seizoen (juni tot september) is deze plek een waanzinnige plek om de olifanten te observeren die op het gras komen baden en grazen, evenals de enorme zwermen vogels, aalscholvers, reigers, pelikanen en ooievaars om er maar een paar te noemen, die naar vissen zoeken in de ondiepe wateren. Beste bezoekperiode: mei tot en met september.

4. Yala National Park

Het Yala National Park ligt 309 km ten zuiden van Colombo, in het zuidoosten van het eiland. Het staat bekend om zijn grootste, uitgebreide oppervlakte van 1259 km2 en om zijn beste natuurbehoud in het land. Yala is een van de beste parken ter wereld om luipaarden in het wild te observeren en te fotograferen. Met zijn aanzienlijke omvang varieert het terrein van het nationale park van vlakke vlaktes tot rotsachtige ontsluitingen. De vegetatie varieert van open park tot dichte jungle. Er zijn ook diverse watervoorzieningen voor de dieren en vogels, variërend van waterpoelen, beekjes, kleine meren tot lagunes. Het nationale park is verdeeld in Yala West (ook Ruhuna genoemd) en Yala East. Yala West of Ruhuna National Park staat nu bekend om het beste park ter wereld om luipaarden te observeren en te fotograferen.

5. Udawalawe National Park

Het Udawalawe National Park is gemaakt als ​​toevluchtsoord voor wilde dieren die zijn ontheemd door de bouw van het Udawalawe-reservoir aan de Walawerivier, en om het stroomgebied van het reservoir te beschermen. De oppervlakte van het Udawalawe-park is ongeveer 30 km2 en ligt 170 km ten zuidoosten van Colombo tegen de bergen van de Horton Plains aan. Hoewel regenwouden, struikgewas en teakplantages de groenvoorzieningen zijn van dit park zijn, sieren graslanden met hoog gras en af ​​en toe bomen het park. Hierdoor is het vrij gemakkelijk om de wilde dieren te zien en is Udawalawe een van de beste plaatsen om wilde olifanten te zien.

6. Bundala National Park

Het Bundala National Park is een uniek gebied. Het doornige struikgewas is de thuisbasis van gevlekte herten, de zeldzame pangolin en de speelse grijze langoeraap. Een wandeling langs het strand bij zonsopgang onthult ongebruikelijke sporen in het zand. Een zeeschildpad is aan land gekomen om haar eieren te leggen tijdens de nacht. Welkom in Bundala, de wereld waar het land, de zee en de wetlands samenkomen. Bundala National Park, met een oppervlakte van 62 km2 ecotoeristische aantrekkingskracht, ligt op ongeveer 250 km ten zuidoosten van Colombo in het Hambantota-district. Het park valt in de zuidoostelijke droge zone van Sri Lanka, met een algemeen klimaat dat kan worden geclassificeerd als heet en droog. Het terrein is over het algemeen vlak met zandduinen die grenzen aan de kustlijn en de vegetatie bestaat voornamelijk uit droge stekelige struikgewassen en lagunes. De biodiversiteit van dit park is enorm: in totaal zijn er 383 plantensoorten uit het park geregistreerd, waaronder zes endemische en zeven soorten die als nationaal bedreigd worden beschouwd. Het is ook de thuisbasis van 32 verschillende soorten zoogdieren, waarvan er 5 zijn geclassificeerd als bedreigd. Het vogelleven is ook zeer divers. Voor enthousiaste vogelaars herbergt het complexe wetland-systeem een ​​rijk vogelleven (ongeveer 197 soorten), waaronder verschillende soorten trekwatervogels.

7, Wilpattu National Park

Het Wilpattu National Park ligt 26 km ten noorden van Puttalam (ongeveer 180 km ten noorden van Colombo) en strekt zich uit van de noordwestkust in het binnenland naar de oude hoofdstad van Anuradhapura (50 km ten oosten van het park). Het park heeft een oppervlakte van maar liefst 425 km2 en is het grootste van Sri Lanka. Na de heropening in maart 2010 is het slechts een kwestie van tijd voordat het een populaire bestemming voor ecotoerisme gaat worden. Wilpattu is een vrij dikke jungle in de droge zone, afgewisseld met een aantal uiterwaarden met fijn wit zand. Het heeft een indrukwekkende variëteit aan flora in enorme uitgestrekte bossen en gevarieerde flora en fauna, waaronder herten, olifanten, wilde zwijnen, luiaardberen en luipaarden.

8. Horton Plains & Worlds End

Naast veel natuurparken zijn er ook prachtige parels met pure natuur en berglandschappen. Horton Plains National Park is daar een van en is een beschermd gebied in de centrale hooglanden van Sri Lanka. Het wordt bedekt door bergachtig grasland en nevelwoud. Dit plateau op een hoogte van 2.100 – 2.300 meter is rijk aan biodiversiteit en veel soorten die hier voorkomen zijn endemisch voor de regio. Je kunt hier schitterende wandelingen maken met een zeer aangename temperatuur. Een letterlijk hoogtepunt is dan ook World’s End. Een steile helling die 880 meter afdaalt, op een hoogte van 2140 meter. Deze plek geeft een waanzinnig panoramisch uitzicht over de laaggelegen vlaktes en bij helder weer is zelfs de kustlijn te zien. De wandeling vanaf de entree naar World’s End is ongeveer 4 kilometer. Via de Baker waterval loopt je dan terug. De totale wandeling is 9,5 kilometer en zeer goed te doen, ook voor de niet geoefende wandelaar. Goede wandelschoenen zijn wel een must. Horton Plains staat sinds 2010 ook op de lijst van Unesco.

9. Sinharaja Rain Forest

Het Sinharaja National Park is een regenwoud en gelegen in de natte zone van het eiland. Het park werd opgericht in 1978 en in 1988 werd het vanwege zijn grote biodiversiteit toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van Unesco. Sinharaja betekent: “Leeuwenkoning” en deze naam komt van het verhaal dat het Sinharaja Rainforest National Park het laatste verblijf zou zijn geweest van de Sri Lankaanse leeuw, welke is uitgestorven rond 3700 voor Christus. Het park ligt tussen twee rivieren in: De Koskulana Ganga in het noorden en de Ging Ganga in het zuiden. Het hoogste punt van het park is Hinipitigala (1171m). Het park beslaat 89 km². En omdat het gelegen is in de natte zone van het land, is het reservaat de op de meeste dagen gehuld in de wolken. De enige manier om het park te bezoeken is te voet en het is verplicht om een gids mee te nemen. Zij leiden je met plezier over glibberige paadjes, terwijl ze van alles vertellen over de weelderige planten, vogels en dieren.

10. Kumana Bird Sanctuary

Indische pauw
kleine fluitende eend
oosterse dwergijsvogel

Het Kumana Bird Sanctuary is een absoluut paradijs voor ornithologen, want het staat bekend om zijn avifauna en dan voornamelijk de grote groepen migrerende watervogels. Er zijn 255 verschillende vogelsoorten geregistreerd. Het park ligt 391 kilometer ten zuidoosten van Colombo aan de zuidoostkust van Sri Lanka en het grenst aan het Yala National Park. Het uitgebreide vogelleven van het park gedijt op een enorm natuurlijk mangrovemoeras van 200 hectare, de “Kumana Villu” en tal van meren en lagunes verspreid over het park waar duizenden vogels nestelen en broeden. Het is bekend dat duizenden vogels elk jaar tussen april en juli naar het moeras trekken.