Skip to main content

Bundala National Park

Regio: Zuid

Het Bundala National Park is met 60 km2 een van de kleinere nationale parken van Sri Lanka, maar wel een uniek park waar maar liefst bijna 200 verschillende vogelsoorten leven.

Ligging Bundala National Park

Bundala National park ligt aan de zuidkust van Sri Lanka, op 250 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Colombo en op 40 kilometer ten zuiden van Kataragama, de toegangspoort van Yala, waardoor een bezoek goed te combineren is met dit park. Vanuit Hambantota is het ongeveer een half uurtje rijden. Het park valt in de zuidoostelijke droge zone van Sri Lanka, met een algemeen klimaat dat kan worden geclassificeerd als heet en droog.

Bundala National Park

Het Bundala National park wordt minder vaak bezocht dan andere natuurreservaten in het land, maar daarmee is het zeker niet minder interessant.

Het Bundala National Park is een uniek gebied. Het doornige struikgewas is de thuisbasis van gevlekte herten, de zeldzame pangolin en de speelse grijze langoeraap. De biodiversiteit van dit park is enorm: in totaal zijn er 383 plantensoorten uit het park geregistreerd, waaronder zes endemische en zeven soorten die als nationaal bedreigd worden beschouwd. Het is ook de thuisbasis van 32 verschillende soorten zoogdieren, waarvan er vijf zijn geclassificeerd als bedreigd. Extra bijzonder aan het Bundala National Park is dat dit het enige park in Sri Lanka is waar de zoutwaterkrokodil leeft.

Beste tijd om Bundala National Park te bezoeken

De beste tijd om het Bundala National Park te bezoeken is tussen september en maart, aangezien er in deze maanden heel veel trekvogels in het park te vinden zijn. Een bezoek tijdens deze maanden geeft je dan de kans om een ​​grotere verscheidenheid aan vogels te zien. Van december tot maart zijn er ook veel overwinteraars waaronder de flamingos, soms tot wel 2000 stuks die uit Siberië. Tussen oktober en januari komen ook de schildpadden aan land om eieren te leggen.

Als je een fervent vogelaar bent, kun je het beste een vroege ochtendsafari maken in Bundala, aangezien vogels op dit tijdstip van de dag actiever zijn. Kies je voor een middagsafari, dan heb je meer kans om olifanten en andere zoogdieren in het park te zien. Als je prioriteit ligt bij olifanten, dan kan je beter naar het Yala National Park of het Udawalawe National Park gaan.

Kaart