Skip to main content

Minneriya National Park

Regio: Centraal Noord

Het Minneriya National Park wordt ook wel “the Gathering” genoemd en ligt tussen Habarana en Polonnaruwa. Het park is de ideale ecotoeristische locatie in Sri Lanka in de noordelijke centrale provincie, op 182 kilometer van de hoofdstad Colombo. Het gebied werd op 12 augustus 1997 aangewezen als nationaal park, nadat het in 1938 was uitgeroepen tot natuurreservaat.De reden om het gebied als beschermd te verklaren is om het meer in het park te beschermen. Het meer is aangelegd door Koning Mahasen van Sri Lanka (koning van 277 tot 304 na Christus).

Het park is een voedingsbron in het droge seizoen voor de olifantenpopulatie die in de bossen van de districten Matale, Polonnaruwa en Trincomalee leven. Samen met Kaudulla National Park en het Girithale National park vormt het Minneriya National Park een van de 70 belangrijkste vogelgebieden in Sri Lanka. De belangrijkste waterbronnen voor het meer komen van de Amban rivier en het Elaherakanaal.

Het natte seizoen is tijdens de noordoostelijke moesson van oktober tot januari, het droge seizoen is dan van mei tot september. De vegetatie van het Minneriya National Park is bos, grasland, rotspartijen en moeras.

Minneriya olifanten

In het park is bekend dat bepaalde olifanten agressiever zijn als gevolg van ontmoetingen met mensen. Volgens parkwachters verloor een olifant een baby toen zij werd aangereden door een auto. Deze olifant wil daarom nog wel een agressief tegen de toeristen doen. Tijdens het droge seizoen komen grote aantallen olifanten naar de grasvelden rondom het stuwmeer. Dit meer zorgt er voor dat grote kuddes olifanten in leven blijven. Het aantal olifanten kan dan oplopen tot ruim 200 dieren. De olifanten migreren continu tussen het Minneriya National park, het Kaudulla National Park en het Wasgamuwa National Park. Als je op safari wilt gaan, is pas op de dag van de safari bekend naar welk park je het beste kunt gaan omdat de tours dan weten waar ze de meeste olifanten zullen treffen. De beste tijd om het Minneriya National Park te bezoeken is ‘s ochtends vroeg tussen 05:30u en 09:30u of ‘s middags tussen 14:00u tot 18:00. Dit zijn namelijk de periodes dat de olifanten gaan eten en drinken, waardoor de kans het grootst is om veel olifanten te spotten.

Ook leven er twee soorten endemische apen in het park: de Langoer aap met de paarse kop en de makaakaap. Ook sambarherten, het Srilankaanse luipaard en de luiaardbeer komen hier voor.

Jungle corridor Kaudulla – Minneriya

 

De jungle-corridor Kaudulla-Minneriya die Kaudulla met het Minneriya National Park verbindt, werd in 2004 uitgeroepen tot Wildlife Sanctuary. Door deze corridor kunnen de dieren vrij rondtrekken in de twee nationale parken.

Kaart