Skip to main content

Horton Plains National Park

Regio: Centraal

Naast veel natuurparken zijn er ook prachtige parels met pure natuur en berglandschappen. Horton Plains National Park is er daar een vanen is een beschermd gebied in de centrale hooglanden van Sri Lanka. Het park is vernoemd naar Sir Robert Wilmot Horton, de Engelse gouverneur in de tijd dat Sri Lanka nog Ceylon heette. Het park is in 1988 opgericht om de bossen te beschermen.

Horton Plains

Het gebied wordt vaak vergeleken met de Schotse Hooglanden. Het wordt bedekt door bergachtig grasland en nevelwoud. In het park liggen de op een na en derde hoogste berg van Sri Lanka, de Kirigalpotta (2395m) en de Totapola (2357m). Het park ligt op een hoogte van 2.100 – 2.300 meter en heeft een rijke biodiversiteit, veel soorten die hier voorkomen zijn endemisch voor de regio. In het park leven onder andere Sri Lankaanse Sambar herten, wilde zwijnen, apen, luipaarden en de zeldzame beeraap. Ook zijn er bijna 90 verschillende vogelsoorten te ontdekken.

World’s End

Je kunt hier prachtige hikes maken met een zeer aangename temperatuur. Een letterlijk hoogtepunt of moet je zeggen dieptepunt is dan ook World’s End. Een plateau dat in één keer lijkt op te houden waardoor je een grandioos uitzicht hebt op een vallei van 880 meter diep en dat op een hoogte van 2140 meter. De wandeling vanaf de entree naar World’s End is ongeveer vier kilometer. De beste tijd om hier naar toe te gaan, is tussen 06.00 en 10.00 uur voordat de mist in de vallei komt. Via de Baker waterval loop je dan weer terug, een kleine waterval waar je je even kan opfrissen. Deze watervallen zijn vernoemd naar de Britse ontdekkingsreiziger en jager Sir Samuel Baker.

Vlakbij World’s End ligt Mini World’s End. De afgrond is hier “maar” 270 meter diep.

De totale wandeling is ongeveer negen kilometer en zeer goed te doen, ook voor de niet geoefende wandelaar. Goede wandelschoenen zijn echter wel noodzakelijk. Bij helder weer kan je zelfs de kustlijn zien. Horton Plains staat sinds 2010 ook op de lijst van Unesco en ligt ongeveer 30 kilometer ten zuiden van Nuwara Eliya.

Foto’s Horton Plains

Kaart