Skip to main content

Actieve vakantie Sri Lanka

Een actieve vakantie in Sri Lanka staat in het teken van hiken, raften, golfen en surfen gecombineerd met de indrukwekkende cultuur en de prachtige natuur die het land rijk is. Er zijn weinig landen die zo veelzijdig zijn op zo’n relatief kleine oppervlakte. Het voormalige Ceylon, zo groot als de Benelux, heeft talloze mogelijkheden voor een actieve vakantie. Ontdek Sri Lanka tijdens deze actieve rondreis ervaar en ontdek je dit schitterende eiland in Zuid-Azië. Deze rondreis heeft een uitgebreid reisprogramma waarbij heel veel is inbegrepen. Hoe leuk is het als je cultuur met actie kunt combineren? Je ontdekt de schitterende stranden waar diverse actieve mogelijkheden zijn, een must do is de treinrit van Kandy naar Ella, waar je actief combineert met natuur en Sigiriya met de Lion Rock en Pidurangala waar je actief combineert met cultuur. In Sinharaja, een prachtig regenwoud combineer je actief ook met natuur. En in een van de nationale parken, Yala, Udawalawe, of Wilpattu combineer je actief met dieren, want zal je dat luipaard zien?

Actieve rondreis Sri Lanka

De mogelijkheden zijn bijna oneindig, in ieder geval wel bij Horton Plains. Ik deel graag de verschillende mogelijkheden met je!

Horton Plains & Worlds End

Naast veel natuurparken zijn er ook prachtige parels met pure natuur en berglandschappen. Horton Plains National Park is daar een van en is een beschermd gebied in de centrale hooglanden van Sri Lanka. Het wordt bedekt door bergachtig grasland en nevelwoud. Dit plateau op een hoogte van 2.100 – 2.300 meter is rijk aan biodiversiteit en veel soorten die hier voorkomen zijn endemisch voor de regio. In het gebied van Horton Plains kan je geweldig hikes maken die voor het hele gezin geschikt zijn met een zeer aangename temperatuur. Een letterlijk hoogtepunt is dan ook World’s End. Een steile helling die 880 meter afdaalt, op een hoogte van 2140 meter. Deze plek geeft een waanzinnig panoramisch uitzicht over de laaggelegen vlaktes en bij helder weer is zelfs de kustlijn te zien. De wandeling vanaf de entree naar World’s End is ongeveer 4 kilometer. Via de Baker waterval loop je dan terug. De totale wandeling is 9,5 kilometer en ook de niet geoefende wandelaar kan hier prima wandelen. Goede wandelschoenen zijn wel een must. Horton Plains staat sinds 2010 ook op de lijst van Unesco.

Sri Lanka Zipline, quad tours en abseilen

Vlakbij Horton Plains vind je de groene omgeving van Ella en hier kan de adrenaline gaan stromen! Hier vind je de langste zipline van Sri Lanka. Via een tweedraads zipline, die zich uitstrekt over 500 meter en waar je met een snelheid van 80 kilometer langs “raast”, geniet je van een panoramisch uitzicht op de prachtige heuvels van het eiland. Naast de zipline in Ella kun je ook nog gaan abseilen en een tocht met een quad gaan maken! Een afwisselende dag vol actie, adrenaline en avontuur.

Ella

Maar er is meer te doen in de omgeving van Ella. Ook in Ella kan je prima hiken en dit combineren met natuur en cultuur. Een hike die niet mag ontbreken is de wandeling en klim naar de Ella Rock. Deze begint bij het treinstation van Ella en leid je vervolgens door de wilde natuur naar de top. Hier heb je een spectaculair uitzicht over de omgeving. Ook de wandeling naar de Nine Arches Bridge (negen bogen brug) is absoluut de moeite waard. Ook de vallei tussen Little Adam’s Peak en Ella Rock, Ella Gap, is de moeite waard om door heen te wandelen.

Sigiriya en Pidurangala

Het betoverende rotsfort van Sigiriya is een niet alleen een vesting, maar ook een kloosterretraite en een rotskunstgalerij. De wandeling naar boven over 1250 treden is een pittige wandeling, maar het uitzicht is meer dan fantastisch. Gebouwd in de 5e eeuw na Christus om een ​​gevreesde invasie af te weren. Het fort bevindt zich op een 200 meter hoge rots en op het hoogtepunt van zijn glorie moet het verwant zijn geweest aan een Europees kasteel dat bovenop Uluru (Australië) is gebouwd. Er zijn watertuinen, 5e-eeuwse rotsschilderingen van jonkvrouwen, een 1000 jaar oude graffitimuur die bezoekers indrukken van de pin-ups vastlegt. Bovenop vind je het koninkrijk van koning Kashyapa. Bij de uitgang zijn een paar enorme stenen leeuwenpoten. Sigiriya is een beroemde attractie en daarom een druk bezocht monument. Het naast gelegen Pidurangala Rock is een stuk rustiger, is ook een flinke klim over een onregelmatige trap, maar heeft net als de Sigiriya Rock een fantastisch uitzicht over de omgeving en op de leeuwenrots! Deze klimwandeling is 1200 treden en onderweg kom je nog een tempel en een liggende Boeddha tegen.

Little Adam’s Peak en Adam’s Peak

In Sri Lanka zijn er twee pieken die Adam heten, de Little Adam’s Peak (bij Ella) en de “gewone” Adam’s Peak (bij Nuwara Eliya). De absoluut meest heftige trekking is de trekking naar de “gewone”Adam’s Peak. Deze trekking begint midden in de nacht, rond 2 uur en de weg omhoog duurt zeker 4 uur. De top van de Adam’s Peak ligt op 2250 meter. Het is een hele zware, maar absoluut mooie trekking. Onderweg kun je stoppen om bij een van de vele theehuisjes, om even bij te komen. Als je rond half 6 boven bent, kun je genieten van een van de mooiste zonsopgangen die je ooit hebt gezien. Deze beklimming is alleen mogelijk van december tot en met mei, in de andere maanden is het te gevaarlijk in verband met het regenseizoen, dan wordt het pad glad en slipperig en ook de theehuisjes zijn gesloten. De lichten zijn dan ook uit. Duizenden pelgrims maken deze tocht naar boven, het is een “once in a lifetime” gebeurtenis.

De little Adams Peak ligt zes kilometer ten oosten bij Ella. Deze berg is vernoemd naar Adam’s Peak omdat deze berg bijna dezelfde vorm heeft als de “gewone” Adam’s Peak bij Nuwara Eliya. De wandeling gaat langs theeplantages, bossen en kleine watervallen. Op het eindpunt word je beloond met een van de mooiste uitzichten van Sri Lanka. Bij helder weer kun je zelfs de kust zien liggen. Voor deze wandeling hoef je geen geoefende wandelaar te zijn. De trekking duurt ongeveer een uur(tje).

Knuckles Mountains

Deze bergketen nabij Kandy is een van de meest ruige en mooiste wandelgebieden van Sri Lanka. Vanuit een bepaalde hoek lijken de pieken van de bergen op knokkels van een hand, vandaar dat deze bergketen de knokkelbergen (Knuckle Mountains) worden genoemd. Het gebied staat bekend om de vele verschillende soorten flora en fauna welk door een bijzonder microklimaat zijn ontstaan. Hier kun je een bijzondere trekking maken van zeker vier uur. De trekking gaat langs een ruig terrein, langs riviertjes, dichte jungle en komt ook langs prachtige watervallen

Sinharaja

Ook in het Sinharaja National Park kan je een geweldige, maar ook unieke trekking maken. Het Sinharaja National Park is een regenwoud en gelegen in de natte zone van het eiland. Het park werd opgericht in 1978 en in 1988 werd het vanwege zijn grote biodiversiteit toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van Unesco. Sinharaja betekent: “Leeuwenkoning” en deze naam komt van het verhaal dat het Sinharaja Rainforest National Park het laatste verblijf zou zijn geweest van de Sri Lankaanse leeuw, welke is uitgestorven rond 3700 voor Christus. Het park ligt tussen twee rivieren in: De Koskulana Ganga in het noorden en de Ging Ganga in het zuiden. Omdat het gelegen is in de natte zone van het land, is het reservaat de op de meeste dagen gehuld in de wolken. De enige manier om het park te bezoeken is te voet en je bent verplicht om een gids mee te nemen. Zij leiden je met plezier over glibberige paadjes, terwijl ze je van alles vertellen over de weelderige planten, vogels en dieren. Pas wel op voor de bloedzuigers! Neem voor de zekerheid altijd een klein flesje Dettol mee om de wond te reinigen als je toch gebeten bent door een bloedzuiger.

Raften in Sri Lanka

Nog niet genoeg actie? Bij Kitulgala kun je op de Kelani rivier gaan raften. De Kelani rivier telt in totaal maar liefst 34 stroomversnellingen, waar je een heel dagdeel over kunt doen. De meeste tours zijn echter maar 1 -1,5 uur. Deze rivier, omringd door oerwoud en bergen, is de beste plek om te raften in Sri Lanka en kan ook prima gecombineerd worden met een trekking in de jungle of met een spectaculaire canyoningtocht langs de rivier en door de grotten.

Sri Lanka surfen

Hou je u van (kite)surfen, in Arugam Bay, aan de oostkust ligt de beste surfspot van Sri Lanka. In het bijzonder rondom Surf Point zijn veel surfers te vinden. De mooiste golven zijn er dan ook in de periode mei tot en met oktober. Het is mogelijk om surfles te volgen en op veel plaatsen zijn surfplanken en overige attributen te huur. Bij Kalpitiya, aan de westkust van Sri Lanka, kun je van mei tot en met oktober perfect kitesurfen.

Golfen in Sri Lanka 

© Nuwara Eliya Golf Club
© Nuwara Eliya Golf Club
© Nuwara Eliya Golf Club

Sri Lanka en golfen. Deze combinatie zal niet direct bekend zijn, maar er zijn een paar prachtige golfbanen in Sri Lanka. Hieronder zet ik de meest bekende:

  • Bij het Victoria Golf & Spa Resort In Kandy is een baan met 18 holes. De baaninformatie is Par heren: geel 73 en de Par dames: rood: 72.
  • In Nuwara Eliya ligt de baan Nuwara Eliya Golf course. Deze baan heeft ook 18 holes en de baaninformatie is par heren geel: 73.
  • In Hambantota vindt u Shangri-La’s Hambantota Golf Resort & Spa. Golfen tussen de palmbomen aan de kust. Ook deze baan heeft 18 holes met par 70.
  • Bij de hoofdstad Colombo vind je Royal Colombo Golf Club. Een baan met 18 holes. De baaninformatie is Par heren geel: 72 en de lengte is 6560 yard en dames Par rood: 72 met een lengte van 5186 yard.

Interesse in een andere baan? Ik regel het graag voor je.

Sri Lanka is een land voor actie, sportiviteit en adrenaline! Wil je een of meerdere excursies doen? Ik voeg ze graag toe aan een van deze onderstaande reizen of aan een op maat gemaakte reis!