Skip to main content

Kitulgala

Regio: Centraal

In centraal Sri Lanka, verstopt in een dik regenwoud, ligt het kleine dorpje Kitulgala. Kitulgala is de ideale plek voor avonturiers en natuurliefhebbers.

Het dorp heeft zelf geen bezienswaardigheden, maar het ruige en ongerepte landschap biedt mogelijkheid voor vele sportieve activiteiten. Kitulgala ligt aan de Kelani rivier. De Kelani-rivier is een 145 kilometer lange rivier in Sri Lanka. Het is de op drie na langste rivier van het land en strekt zich uit van het Sri Pada-gebergte tot aan de hoofdstad Colombo. De Academy Award-winnende The Bridge on the River Kwai werd gefilmd op de Kelani-rivier in de buurt van Kitulgala. De film speelt zich verder af in Kanchanaburi (Thailand). Helaas is er nu niets meer over van deze brug dan alleen de betonnen fundering.

Kitulgala raften

Hou je van adrenalinekicks, dan zit je in Kitulgala helemaal op je plek. Kitulgala is dé plek om te raften in Sri Lanka. De Kelani rivier telt in totaal maar liefst 34 stroomversnellingen, waar je een heel dagdeel over kunt doen, maar de meesten kiezen een korter deel van ongeveer 1- 1,5 uur. Kitulgala is een van de natste plaatsen van Sri Lanka omdat het twee moessons per jaar kent, zowel de Yala als de Maha moesson komt hier langs, en daarom kan je hier het hele jaar door komen raften. Onder begeleiding van een ervaren gids vaar je langs authentieke dorpjes, grotten en weelderige natuur. Ook de mooiste vogels scheren over het water, want van de 27 verschillende vogelsoorten in Sri Lanka, kan je er hier maar liefst 23 tegen komen. Er is voldoende tijd om te genieten van de mooie omgeving, maar af en toe moet je wel flink peddelen om de sterke stroomversnellingen te trotseren! En aan het eind? Spring in het water en laat je meevoeren met de stroming. Een heerlijke afwisseling, want de temperaturen zijn tropisch in Sri Lanka en de rivier koelt dan heerlijk af.

Kitulgala Canyoning

Naast raften kan je bij Kitulgala bij de grotten een canyoning tocht gaan maken. Je begint met een korte wandeling door de jungle, waarna een korte uitleg volgt over canyoning. Al klimmend en klauterend baan je je een weg door de grotten. Je komt langs kleine poeltjes, waar je doorheen loopt, maar waar je ook vanaf moet glijden om naar het volgende level te gaan. Deze kleine waterglijbaantjes zijn gevormd door vele duizenden jaren stromend water. Omdat je beschermend pak draagt, kun je er gerust afglijden. Ook tijdens deze tocht gaat er deskundige begeleiding mee. Het is een spannende maar veilige activiteit waaraan ook kinderen kunnen deelnemen.

Kaart