Skip to main content

Adam’s Peak Sri Lanka

Regio: Centraal

De Heiligste berg in Sri Lanka, is de Adam’s Peak, ook wel bekend onder de naam Sri Pada. Adam’s peak is een bedevaartsoord meerdere religieuze groeperingen, boeddhisten, moslims, hindoes én christenen. Jaarlijks bezoeken duizenden pelgrims en toeristen de berg, want de berg heeft voor elke groep een eigen religieuze betekenis. Voor boeddhisten wordt aangenomen dat het de voetafdruk is van Lord Boeddha. Hindoes geloven dat het de voetafdruk is van Lord Shiva, terwijl christenen en moslims het associëren met respectievelijk Adam of St. Thomas.

Adam’s Peak

Het pelgrimsseizoen naar de Adam’s Peak begint meestal in december of januari, op Duruthu Poya, de dag dat het volle maan is in de maand december of januari en duurt tot Vesak Poya, de dag van volle maan in mei. Deze periode valt samen met het droge seizoen in dit gebied. Gedurende deze tijd wordt de berg verlicht met lichtjes en klimmen pelgrims naar boven om hun respect te betuigen en getuige te zijn van de adembenemende zonsopgang op de top van de heilige berg.

Het beklimmen van de 2243 meter hoge berg is een populaire tocht. Om de top te bereiken van de Adam’s Peak moet je ruim 5000 treden beklimmen. Begin daarom op tijd aan je klim omhoog, tussen 2.00 en 3.00 uur in de nacht en neem voldoende water en snacks mee voor onderweg. De klim duurt ongeveer drie tot vier uur en zo ben je op tijd om de spectaculaire zonsopgang te zien. Het uitzicht op de top van de Adam’s Peak is grandioos. Je staat boven het wolkendek dat eruit ziet als een laag watten. Langzaam zie je dan de zon opkomen. In één woord is dat adembenemend. Het is wel heel erg druk op de top. Nadat je de zon op heb zien komen ga je terug naar beneden. De afdaling duurt ook weer 1,5 uur indien je een goede conditie hebt. Het is niet noodzakelijk om met een gids naar boven te gaan, er is maar één route, dus je kunt niet verdwalen. Onderweg zijn er rustplaatsen, kraampjes en theehuisjes met verfrissingen en kleine heiligdommen.

Locatie Adam’s Peak:

Adam’s Peak ligt in het centrale deel van Sri Lanka, in het Ratnapura District. Het maakt deel uit van het Peak Wilderness Sanctuary, een beschermd gebied. De berg ligt op 150 kilometer ten oosten van de hoofdstad Colombo en 90 kilometer ten zuiden van Kandy. De plaats Dalhouise is dé plek om te starten met de trektocht.

Peak Wilderness Sanctuary

“Sri Pada” Peak Wilderness Sanctuary is een tropisch regenwoud dat zich uitstrekt over een land van 224 vierkante kilometer. Het gebied is een beschermd gebied vanwege de rijke biodiversiteit. Tijdens de Britse koloniale overheersing in Sri Lanka (1815-1948) werd een enorm groot bosgebied gekapt om land te winnen voor de theeplantages die nog steeds functioneren in het Nuwara Eliya-district. Het resterende deel van de Peak Wilderness werd op 25 oktober 1940 uitgeroepen tot natuurreservaat. Tegenwoordig is het de thuisbasis van verschillende soorten planten, dieren en vogels, waaronder verschillende endemische en bedreigde diersoorten. In het park vind je ook diverse watervallen, waaronder de Dotalu-  en de Mapananawatervallen. Diverse rivieren stromen door het park heen, waaronder de Kelani, Kalu, Walave en vele zijrivieren van de rivier de Mahaweli.

Het park staat volledig onder controle van de Sri Lanka Wildlife Conservation Department. Om het park te bezoeken heb je geen vergunning nodig. Ook het beklimmen van de Adam’s Peak is gratis.

LET OP: Bezoek het park en de berg niet in het regenseizoen (juli – december) vanwege de onvoorziene stortbuien en onmiddellijke overstromingen die kunnen leiden tot levensgevaarlijke situaties.

Kaart