Skip to main content

Sri Lanka met kinderen

Met kinderen naar Sri Lanka? Het is een absolute JA! Het land heeft enorm veel te bieden.

Vliegen met kinderen

Een lange vlucht? Een autorit naar Zuid-Frankrijk duurt vaak langer! Tijdens de vlucht is het mogelijk om een kindermaaltijd te bestellen (voor kinderen tot en met 11 jaar) en tijdens de overstap, is het heerlijk om even de benen te strekken. De vliegtuigen zijn zo modern, dat ze voorzien zijn van beeldschermen waar ook vaak een kinderkanaal is met tekenfilmpjes, kinderfilms en spelletjes. Tijdens de vlucht krijgen de kinderen ook vaak een cadeautje in de vorm van kleurpotloden en een kleurplaat. Zo is de vlucht heel aangenaam met kinderen en zijn ze lekker bezig. Boek je dan ook nog een plekje aan het raam en de fantasie kan los op alle verschillende vormen van de wolken of misschien zien ze wel sneeuw op de bergen of de lichtjes van een grote stad?

Familiereizen Sri Lanka

Reizen moet leuk zijn, en met kinderen is een verre reis net even anders dan dichtbij, maar daarmee niet onmogelijk. In Sri Lanka zijn ze gek op kinderen en de accommodaties hebben ook diverse mogelijkheden voor gezinnen. In Sri Lanka boek ik altijd een hotel met (kinder)zwembad en familiekamers (indien aanwezig, of anders kamers met tussendeur of direct naast elkaar!) Kinderclubs zijn er niet veel, alleen hotels aan de kust hebben soms die mogelijkheid. Je gaat niet naar Sri Lanka voor een waterpark, en je zult zien hoe flexibel kinderen kunnen zijn. Belangrijk is om tijdens de reis een rustig programma te hebben. Wissel bezienswaardigheden af met een dagje bij het zwembad of ga een halve dag op stap en neem in de middag vrij en ga chillen bij het zwembad. Zo heb je een maximale mix van cultuur en natuur, kennismaken met de inwoners van Sri Lanka, de bekende highlights, gecombineerd met rust en zo wordt een familiereis Sri Lanka onvergetelijk.

Ik laat je graag zien wat je kunt doen met kinderen in Sri Lanka naast de vele mooie stranden die langzaam aflopen in zee:

Boottocht in Negombo

Varen en bootje doen het heel goed. In Negombo is het super leuk om met een boot door de kanalen van Negombo te varen, je vaart langs de diverse vismarkten, je ziet mensen vissen op de brug, en je vaart naar het buitengebied met mangrove. Hier wordt gestopt, maar pas op dat de apen niet je banaantje opeten. Hilarisch is het als de apen bij je op de boot komen. En misschien zien de kinderen wel een mossel die open gaat in de rivierbedding. Vraag aan de kapitein of de kinderen ook even mogen varen. Hoe leuk is dat!

Pinnawala olifantenweeshuis

Het Pinnawala olifanten weeshuis is een populaire attractie in het dorpje Pinnawala. In 1975 werd dit weeshuis gesticht om gewonde en verweesde olifanten op te vangen. Vandaag is de bevolking van het huis uitgegroeid tot één grote familie van 80 olifanten, en hebben ze op een oppervlakte van 10 hectare een vrij leven. Er zijn twee leuke momenten voor de kinderen: om 10.00 uur en om 14.00 uur als de olifanten vanuit het park richting de rivier lopen en twee uur mogen gaan badderen in de rivier. Een superleuke ervaring voor de kinderen. Tegen betaling mag je met de olifanten op de foto en/of morgen ze gevoerd worden. Pinnawala is te bezoeken vanuit Kandy of onderweg vanuit Colombo of Negombo naar de culturele driehoek.

Udawalawe olifanten transit home

Anders dan het olifanten weeshuis in Pinnawela, is het olifanten transit home een plek waar olifanten worden opgevangen die slachtoffer zijn geworden van menselijk toedoen, denk hierbij aan verkeersongelukken of als de moeder dood is geschoten toen ze op zoek was naar eten en landbouwgrond vernietigde. Bij het transit home proberen ze een olifantenfamilie bij elkaar te houden. Zodra ze aangesterkt zijn, worden olifanten, liefst een hele familie weer uitgezet in het wild, dit in tegenstelling tot Pinnawala, waar de olifanten altijd zullen blijven. Vier keer per dag worden de olifanten gevoerd, om 9, 12, 15 en 18 uur. Tussen de voedermomenten is het informatiecentrum een leuk centrum om met kinderen te bezoeken. Hier krijgen kinderen veel weetjes over olifanten te horen, staat er een groot olifantenskelet en leren ze veel over het leven en de leefomgeving van olifanten. Wist je dat ze van de olifantenpoep notitieblokjes maken? Leuk souvenir voor thuis.

Boottocht over de Madu Rivier

Varen en boten, het is een feest met kinderen. Bij de Madu River is een prachtig mangrove gebied. Deze Madu Ganga wetlands, zoals het mangrovegebied wordt genoemd, heeft een oppervlakte van 91 km2. Twee takken van de rivier leiden naar het Randombe meer waar ongeveer 64 mangrove eilanden zijn. Bij deze eilanden zijn meer dan 300 verschillende planten soorten en 250 dieren. Met een moderne motorboot met comfortabele zitjes, vaar je dit gebied in. Op een aantal eilanden maak je kennis met kaneelteelt en met een beetje gelukt kom je ook nog een krokodil tegen. En altijd en vismassage willen hebben? Bij de vismassage salon laat je je voeten in het water bungelen waarna de vissen zich tegoed doen aan het eelt op je voeten. Het kan wel een beetje kriebelen.

Sigiriya Village tour

©sigiriya village tour
©sigiriya village tour
©sigiriya village tour

Deze tour is heel leerzaam voor kinderen want ze maken kennis met de lokale bevolking. Geen massatoerisme of gespeeld leven, maar een heuse kennismaking met het dagelijkse leven. De mensen leven hier van de landbouw die voornamelijk bestaat uit het verbouwen van groente en fruit als tomaten, uien, aubergines, rijst, aardappelen en bananen. Ze werken hard maar stoppen graag om de kinderen te praten. Ze mogen zelfs een handje meehelpen. Hier ga je terug in de tijd, want een van de vervoersmiddelen is nog een wagen/kar welke voortgetrokken wordt door een stier en waarop de kinderen mee mogen. Ook ga je een boottocht maken en lunchen bij een gastvrije Sri Lankaanse familie.

Broederij voor zeeschildpadden

Dieren doen het altijd goed bij kinderen. Er zijn een aantal plaatsen in Sri Lanka waar zeeschildpadden worden opgevangen. Schildpadden leggen eieren, die na ongeveer 50 dagen uitkomen. In de vrije natuur zullen slechts een paar jongen volwassen worden. Wanneer ze uitgekomen zijn, worden ze overgeplaatst naar een waterbad en worden ze na enkele dagen vrijlaten in de zee. Met dit programma worden de lokale nestplaatsen beschermd en worden de eieren en kleine schildpadden beschermd tegen roofdieren voordat ze in zee worden vrijgelaten. Het programma dient er voor om de overlevingskans tijdens een aantal kritieke fasen te maximaliseren. Op deze manier zijn er al meer dan 500.000 schildpadden uitgezet in zee. Tijdens de tour maak je kennis met de verschillende fasen en kun je de dieren van dichtbij zien. Er zijn ook enkele grote schildpadden en schildpadden waar iets mis mee is, waaronder een schildpad met een niet volgroeit schild, een blind en mank schildpad en ook een albino schildpad.

Jeepsafari Sri Lanka

Ook jeepsafari’s zijn een feestje voor kinderen. Hoe leuk is het om de dieren die ze normaal in de dierentuin zien, nu eens in het wild te zien. Samen met een ranger op pad in een jeep op zoek naar olifanten, leeuwen, tijgers, herten, vogels en nog veel meer. In de diverse natuurparken als Yala National Park, Udawalawe National Park, Kaudulla, Minneriya, Wasgamuwa en Wilpattu zijn deze safari’s mogelijk. In vrijwel alle parken kun je kiezen tussen een ochtend en middag safari. Bij de ochtendsafari schuilen de dieren nog niet tegen de hitte en bij de middag safari trekken de dieren naar plaatsen om te gaan drinken. Uniek om de dieren nu eens in het wild te zien en niet in de dierentuin.

Treinreis Sri Lanka

Sri Lanka heeft een redelijk goed aanbod van treinen, maar de route tussen Kandy en Ella via Nanu Oya is een van de mooiste treinritten in het land zo niet van Azië. De trein gaat via dwars door de theevelden. En dan is de vraag wie zwaait het hardst, de kinderen of de theeplukkkers? Ook wordt er een aantal keer gestopt in dorpjes waar de lokale bevolking bij de trein hun goederen proberen te verkopen. Heerlijk naar buiten kijken en de kinderen zullen deze treinrit als een unieke ervaring herinneren.

Walvissen en dolfijnen

Kinderen houden van dieren, en hoe gaaf is het om ze heel vlakbij de boot te zien. In de periode februari tot april zijn de blauwe vinvissen en spinner dolfijnen vooral te zien aan de oostkust (bij Trincomalee) en november tot april bij de westkust (Kalpitiya). Ook in het zuiden kunt u deze dieren zien in de periode van december tot en met april (bij Mirissa). Naast vinvissen zijn er ook spinner dolfijnen en potvissen te zien. De dolfijnen staan bekend om hun kunstjes waarbij de kans ook aanwezig is dat ze hoog boven het water uitspringen. Kinderen zullen er nog lang over napraten!

Kinderen en surfen

Kinderen die gek zijn op surfen, kunnen hun hart ophalen in Arugam Bay, dit is de beste surfspot van Sri Lanka. In het bijzonder rondom Surf Point zijn veel surfers. De mooiste golven zijn er in de periode mei tot en met oktober. Het is mogelijk om surfles te volgen en op veel plaatsen zijn surfplanken te huur. De kinderen op het water en vader en moeder heerlijk relaxen op het strand, winkelen in het gezellige dorp of genieten van een drankje bij een van de gezellige strandtenten. 

Zipline, quadtours en abseilen

© flying ravenna adventure park
© flying ravenna adventure park
© flying ravenna adventure park

In de groene omgeving van Ella kan de adrenaline gaan stromen! Hier vind je de langste zipline van Sri Lanka. Via een tweedraads zipline, die zich uitstrekt over 500 meter en waar u met een snelheid van 80 kilometer langs “raast” geniet je van een panoramisch uitzicht op de prachtige heuvels van het eiland. Naast de zipline in Ella kun je ook nog gaan abseilen en een tocht met een quad gaan maken! Een dag vol actie, adrenaline en avontuur.

Raften Sri Lanka

Nog niet genoeg actie? Bij Kitulgala kunt u op de Kelani rivier gaan raften. De Kelani rivier telt in totaal maar liefst 34 stroomversnellingen, waar je een heel dagdeel over kunt doen. De meeste tours zijn echt 1 -1,5 uur. En aan het eind? Spring in het water en laat je meevoeren met de stroming. Geschikt voor kinderen met minimaal een zwemdiploma. Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen kan voor een wilder of een rustiger stuk gekozen worden.

Fietsen

Sri Lanka is een land vol historie en cultuur. Voor kinderen kan dat wel eens saai zijn, omdat veel monumenten en toeristische plekken in hun ogen hetzelfde zijn. Toch mogen deze bezienswaardigheden niet missen tijdens een reis naar Sri Lanka. Bezoek deze bezienswaardigheden per fiets. De ouders genieten van de historie en de cultuur, de kinderen van de fietstocht. Zo geniet een ieder van dezelfde excursie, maar dan anders!

Onderstaande tours kunnen allemaal aangepast worden op kindertempo!

AANBEVOLEN TOURS

Rondreis erfgoed van Sri Lanka - 5 dagen

Prijs vanaf € 499.

Rondreis Sri Lanka cultuur en strand - 8 dagen

Prijs vanaf € 739.

Rondreis Sri Lanka cultuur en safari - 8 dagen

Prijs vanaf € 793.