Veel gestelde vragen
Nee, Sri Lanka is open voor iedereen met of zonder covid-vaccinatie. Een test is ook niet meer noodzakelijk. Zie ook de actuele informatie voor ongevaccineerden op www.ongevaccineerdopvakantie.nl
Buitenlandse Zaken geeft Sri Lanka geel.
Je kan niet rechtstreeks vanaf Nederland naar Sri Lanka vliegen, dit gaat altijd met een overstap in Europa of in het Midden Oosten. Alleen vanaf Frankfurt, Parijs of Londen kan het wel rechtstreeks.
De ideale manier om te reizen in Sri Lanka is met een priv’e chauffeur afgewisseld met een treinrit. Je leest hier alles over de mogelijkheden
Sri Lanka kan je het hele jaar goed bezoeken. Er zijn twee verschillende regenseizoenen in het land. Je leest er hier meer over.
Je kan een visum aanvragen voor 30 dagen of voor 180 dagen. Het visum voor 30 dagen kan je eenmalig verlengen bij de autoriteit in Colombo.
Sri Lanka is een veilige reisbestemming. Criminaliteit kan overal voorkomen, dus wees wel alert.
In de meeste hotels kan je een kluisje huren. Loop niet te opzichtig rond met dure spullen als camera’s, sieraden en fotoapparatuur.
De officiële taal is het Singalees en Tamil. Singalees wordt door vrijwel iedereen gesproken en het is de moedertaal van het overgrote deel van de bevolking. Privéchauffeurs, gidsen en medewerkers van hotels spreken ook meestal goed Engels.
Sri Lanka is een goedkope vakantiebestemming. Voor weinig geld kun je genieten van leuke accommodaties en het heerlijke eten.
De prijs van een maaltijd is afhankelijk van de plaats waar je het gaat eten. Heel goedkoop is het om bij een stalletje op straat te eten, maar er zijn ook talloze luxe restaurants. Een hoofdgerecht kan je al bestellen vanaf 5 euro per persoon.
De munteenheid van Sri Lanka is de Srilankaanse rupee. Een rupee bestaat uit honderd cent. Er zijn munten van 25 en 50 cent en 1, 2, 5 en 10 rupee. Er zijn bankbiljetten van 20, 50, 100, 200, 500, 1000 en 2000 rupee.
Bij de grote banken kun je pinnen die het Maestro- of Cirrus-logo hebben. Vergeet hiervoor niet om je bankpas op “werelddekking” of “Azië” te zetten. Dit is verschillend per bank, want standaard staat een bankpas op Europa. Bij het pinnen worden extra administratiekosten in rekening gebracht door de Srilankaanse bank. Zorg ervoor dat je altijd voldoende cash bij je hebt.
De wisselkoers is als volgt:
- 1 euro: 350 rupee
- 1000 rupee is 3 euro.
(koers juni 2023)
Op markten, stalletjes langs de weg en bij souvenirwinkels in Sri Lanka kan je afdingen, maar meestal zijn er wel vaste prijzen.
De netspanning is in sri Lanka 230 volt.
In Sri Lanka heb je een wereldstekker nodig, een stekker met 3 poten, de zgn Engelse stekker.
Een enkele keer kan je met de Nederlandse stekker in het stopcontact. Bij sommige hotels kan je ook een verloopstekker lenen.
Zorg ervoor dat je over een volle powerbank beschikt, zeker als je de binnenlanden en/of minder toeristische gebieden gaat bezoeken.
Tijdens onze zomertijd is het in Sri Lanka 3,5 uur later.
Tijdens onze wintertijd is het in Sri Lanka 4,5 uur later.
Door het tijdsverschil kun je last hebben van een jetlag.
De kwaliteit van medische voorzieningen is goed. Kies, als je eendokter nodig hebt, altijd voor een ziekenhuis, die zijn beter uitgerust dan lokale klinieken. Vooral privéziekenhuizen in Sri Lanka bieden prima medische zorg. Overal in Sri Lanka is een 24-uurs eerstehulppost.
Nee. De muggen in Sri Lanka verspreiden geen malaria.
In Sri Lanka kan je geen water uit de kraan drinken. Drink alleen water uit flessen en controleer of de dop van de fles verzegeld is. Het kraanwater is op zich wel te drinken als het gekookt is, maar het heeft dan wel een chloorsmaak.
Beter is het ook om geen ijsblokjes in je drankje te bestellen. Ook rauwe groentes worden vaak met kraanwasser gewassen. Eet deze dus alleen gekookt.
Vegetariërs hebben het makkelijk in Sri Lanka. Bijna alle curries zijn vegetarisch, sterker nog, de meeste rijst en curries hebben maar één of twee curry’s met dierlijke eiwitten. Daarnaast zijn de Sri Lankanen grotendeels boeddhistisch en hindoe en dus vegetariër.
De meeste curry’s zijn ook veganistisch. Veel gerechten worden gemaakt met verse kokosroom in plaats van melk. Het kan nooit kwaad om even te vermelden dat je ook geen zuivel en eieren eet.
Lees hier meer over de Srilankaanse keuken.
Sri Lanka heeft accommodaties in alle prijsklassen. Van goede hotels, tot glamping en ecolodges op prachtige locaties. Aan de kust heb je ook mogelijkheden om op basis van all-inclusive te verblijven.
Bij het bezoeken van religieuze plekken moet je je bescheiden kleden en zorgen dat je schouders en knieën bedekt zijn. Ook moeten je schoenen uit. Vergeet niet je hoed af te zetten als je een tempel of pagode betreedt. Neem sokken mee, want die mag je wel dragen, handig als de vloer super heet is.
Nee, de reizen van Veelzijdig Sri Lanka zijn op individuele basis. Dit programma wordt samengesteld aan de hand van jouw persoonlijke wensen. Je reist met een privéchauffeur of met de trein.
Nee, olifanten kunnen prima zware voorwerpen voorttrekken, maar zijn niet gebouwd om mensen op hun rug te dragen. Daarbij zijn de olifanten vaak onder zeer slechte omstandigheden ‘getraind’. Veel olifanten die in de toeristenindustrie terechtkomen worden niet goed behandeld.
Bij Veelzijdig Sri Lanka kan je dan ook geen excursie boeken met olifantenritjes. Bezoek deze zelf ook niet.