Udawalawe National Park
Regio: | Centraal Zuid |
“Where Africa meets Asia”, dat is een goede omschrijving van het Udawalawe National Park. Een stukje Afrika in Sri Lanka. Lage begroeiing en uitgestrekte savanne en in het regenseizoen verandert Udawalawe in een groene oase. Udawalawe National Park is een van de beroemdste en grootste van de nationale parken in Sri Lanka.Het Udawalawe National Park is een belangrijk beschermd gebied dat een thuis is voor een zeer interessante flora en fauna, in het bijzonder voor de Sri Lankaanse olifanten en voor watervogels is het een belangrijk leefgebied.
Udawalawe
Dit nationale park ligt op de grens van de provincies Uva en Sabaragamuwa. Het park ligt 165 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Colombo. Het park is goed bereikbaar vanuit diverse dorpen aan de zuidkust zoals Mirissa en Tangalle en vanuit dorpen in de hooglanden zoals Ella. Udawalawe National Park ligt op de grens van de droge en de natte zone in Sri Lanka. Hierdoor kent het park een grote diversiteit aan ecosystemen. De totale omvang van het Udawalawe National Park is 30.821 hectare inclusief het waterreservoir, dat bij volle capaciteit 3405 hectare beslaat. Het nationale park Udawalawe is verbonden met het Lunugamwehera National Park in het zuidoosten.
Geschiedenis Udawalawe
Udawalawe werd op 30 juni 1972 uitgeroepen tot nationaal park tijdens een ceremonie die werd voorgezeten door het ministerie van scheepvaart en toerisme na de aanleg van het Udawalawe Reservoir Project. Hiermee werd het Udawalawe National park het vijfde nationale park van Sri Lanka. Het primaire doel van dit nationale park was het beschermen van stroomgebieden en het creëren van een toevluchtsoord voor wilde olifanten. Een tweede reservoir, de Maw Ara-tank, werd tussen 1991 en 1998 in het nationale park aangelegd.
Beste reistijd Udawalawe
Udawalawe kan het hele jaar door bezocht worden. Een groot deel van Udawalawe National Park ligt in de droge zone en de gemiddelde temperatuur ligt rond de 28 graden. Jaarlijks valt er ongeveer 1500 millimeter regen. De meeste regen valt tijdens de moessonseizoenen, de noordwestmoesson is in oktober en november en de zuidwestmoesson is in april en mei. Dit betekent niet dat het park dan niet interessant is om te zoeken of dat het de hele dag regent, het park is dan wel een echte groene oase.
Welke dieren zijn er in Udawalawe National Park
Als je op safari gaat in het Udawalawe National Park kun je heel veel dieren spotten zoals buffels, herten, wilde zwijnen, krokodillen en vele soorten vogels. Het park is trouwens ook het leefgebied van maar liefst 30 verschillende soorten slangen! Echter de belangrijkste inwoners zijn de Sri Lankaanse olifanten die hier regelmatig verblijven. Ze kunnen namelijk ‘switchen’ tussen Lunugamwehera National Park en het Udawalawe National Park. Er leven grote groepen olifanten, kuddes van 50 of meer olifanten is helemaal niet ongewoon. Door de lage begroeiing is het vrijwel zeker dat je ze spot tijdens een safari. In Udawalawe leven ook luipaarden, maar het is erg lastig om deze te spotten, luipaarden zitten vaak verstopt en komen pas in de nacht tot leven. Er leven ongeveer 10 luipaarden in Udawalawe.
De beste tijd om de wilde dieren te spotten is vroeg in de morgen of in de namiddag, samen met een ervaren gids. De kans is heel groot dat je ze ziet, maar garantie heb je nooit, het zijn en blijven wilde dieren.
Udawalawe Elephant Transit home
Op 15 kilometer afstand van de ingang van het nationale park vind je het Elephant Transit home. Anders dan het olifanten weeshuis in Pinnawala, is het olifanten transit huis een plek waar olifanten worden opgevangen die slachtoffer zijn geworden van menselijk toedoen, denk hierbij aan verkeersongelukken of als de moeder dood is geschoten toen ze op zoek was naar eten en landbouwgrond vernietigde. Bij het transit huis proberen ze een olifantenfamilie bij elkaar te houden. Zodra ze aangesterkt zijn, worden olifanten, liefst een hele familie weer uitgezet in het wild, dit in tegenstelling tot Pinnawela, waar de olifanten altijd zullen blijven. Vier keer per dag worden de olifanten gevoerd, om 9, 12, 15 en 18 uur. Tussen de voedermomenten kun je het informatiecentrum bezoeken waar je allemaal leuk en interessante dingen te weten komt over olifanten. Wist je dat ze van de olifantenpoep notitieblokjes maken? Leuk souvenir voor thuis.
LET OP: Het Udawalawe National Park is geen dierentuin, je hebt hier te maken met wilde dieren. Ze zijn niet agressief, maar gedraag je zoals het hoort. Blijf rustig, maak geen lawaai en stap nooit uit de auto. Heb respect voor de dieren in het park.