Skip to main content

Feestdagen Sri Lanka

Sri Lanka heeft jaarlijks ongeveer 30 officiële feestdagen. In Nederland hebben we zo’n 10 nationale feestdagen. Dit grote verschil komt omdat er in Sri Lanka vier religies zijn en elke religie heeft z’n eigen feestdagen. De meeste van deze feestdagen worden als feestdagen voor het hele land beschouwd. Kans is dus groot dat als je naar Sri Lanka gaat, je een gezellig feestje kunt vieren. Dat is niet alleen leuk en gezellig, maar ook heel indrukwekkend. De meeste feestdagen zijn verbonden met de verschillende godsdiensten van de bevolking. De meeste inwoners in Sri Lanka zijn Boeddhist en zij vieren elke vollemaansdag de poya dag. Dit is een belangrijke tempeldag voor boeddhisten.

Belangrijke feestdagen Sri Lanka:

Poya

poya feestdag sri lanka
poya feestdag sri lanka
poya feestdag sri lanka

Tijdens Poya is het volle maan. Het woord Poya komt van Uposatha wat letterlijk ‘vastendag’ betekent. De Poya-dagen vallen elke maand op een ander tijdstip, al naar gelang de stand van de maan. Ze markeren een episode uit het leven van Boeddha of een belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis van het boeddhisme. Op deze dag komen de monniken bij elkaar om te mediteren en de leefregels door te nemen. Boeddhisten bezoeken tempels in het hele land waarbij ze bloemen meebrengen. Mensen kleden zich dan ook in het wit. Tijdens Vesak Poya (volle maan in mei) zie je overal op straat mooie kleurrijke lampionnen die het licht van Boeddha weergeven.

Poya is ook een nationale feestdag en winkels en restaurants zijn deze dag gesloten. Ook is het kopen en drinken van alcohol verboden. Ook in de hotels wordt deze dag geen alcohol geschonken. Families komen bij elkaar en delen gratis eten en drinken uit. In de straten zie je dan lange rijen mensen die op het gratis eten afkomen. Vegetarisch eten staat dan centraal, want het is ook niet toegestaan om vlees en vis te eten op een Poya dag.

Tijdens de poya dagen is het extra druk in de tempels en bij de Adam’s Peak. Uit het hele land komen pelgrims hier samen. Als je in alle rust een tempel wilt bezoeken, dan kun je beter een andere dag uitkiezen.

In totaal zijn er zo’n 12 of 13 poya dagen per jaar, want dit is afhankelijk van de maankalender, de kalender die de boeddhisten volgen. De volle maan wordt gezien als de meest gunstige stand van de maan. Elke poya dag heeft een andere naam:

Maand

 

Naam

 

betekenis

Januari Duruthu full moon poya Viering van het eerste bezoek van Boeddha aan Sri Lanka, de eerste van een reeks van drie bezoeken en de eerste volle maan na zijn verlichting.
Februari Navam full moon poya Twee belangrijke afgezanten van Boeddha houden de eerste boeddhistische raad na het overlijden van Boeddha
Maart Madin full moon poya Het eerste bezoek van Boeddha aan zijn geboortestad Kapilavastu in India tijdens zijn periode van verlichting.
April Bak full moon poya Viert het tweede bezoek van Boeddha aan Sri Lanka om vrede te stichten
Mei Vesak full moon poya Drie belangrijke gebeurtenissen in het leven van Boeddha: geboorte, verlichting en het bereiken van Nirvana
Juni Poson full moon poya Herdenking van de introductie van het boeddhisme in Sri Lanka voor Mahinda.
Juli Esala full moon poya De eerste preek van Boeddha bij aankomt bij de Tempel van de Tand in Kandy, viering van de heilige tand.
Augustus Nikini full moon poya Terugtrekking van de monniken na de dood van Boeddha met een periode van vasten.
September Binara full moon poya Herdenkt de oprichting van Bhikkhuni.
Oktober Vap full moon poya Prediking van Abhidamma tot de goden van Tavatimsa door Boeddha en het eind van de boeddhistische vastenperiode
November Ill full moon poya De wijding van 60 leerlingen als de eerste missionarissen van Boeddha.
december Unduvap full moon poya Komst van de Boddhi boom in Anuradhapura, die werd aangeboden door Sangamitta, de dochter van Ashoka.

Poya dagen zijn afhankelijk van de stand van de maan en daarom wisselen de data ieder jaar.

Feestdagen Sri Lanka

Naast de boeddhistische feestdagen worden er ook hindoeïstische, islamitische en christelijke feestdagen gevierd. Zo wordt er in mei het suikerfeest ( Eid al-Fitr) gevierd, in november het lichtjesfeest (Divali) en in de maand december kerst. Ook heeft Sri Lanka feestdagen die wel elk jaar op een vaste datum gevierd worden: op 4 februari wordt Onafhankelijkheidsdag gevierd, de dag dat Sri Lanka in 1948 los kwam van het Engelse bestuur en op 14 april wordt het het Singalese en Tamil nieuwjaar gevierd.

Esala Perahera

Esala Perahera feestdag sri lanka
Esala Perahera feestdag sri lanka
Esala Perahera feestdag sri lanka

Bij de Poya dag die in de maand juli valt hoort een hele speciale viering, namelijk de viering van het festival van de tand. Het is een schouwspel van indrukwekkende omvang. Bij dit 10 dagen durende feest wordt een kopie van de Tand van Boeddha, die zelf veilig bewaard wordt in de Dalada Maligawa (Tempel van de Tand) in Kandy, in een van de vijf processies meegedragen op de rug van een rijk versierde tempelolifant.

De Esala Perahera bestaat uit drie verschillende onderdelen. Tijdens de eerste zes avonden vindt de Kumbal Perahera plaats. Deze avonden zijn indrukwekkend, maar de daarop volgende Randoli Perahera, die haar hoogtepunt vindt op de tiende avond is het meest indrukwekkendst. Dan maken alle olifanten uit de wijde omtrek hun opwachting en nemen de meeste groepen dansers, acrobaten en muzikanten deel aan de stoet. Als afsluiting vindt er nog een kleine plechtigheid overdag plaats: de water cutting ceremony of Day Perahera.

Puja

puja feestdag sri lanka
puja feestdag sri lanka
puja feestdag sri lanka

Puja is een ritueel waarmee hindoes een godheid vereren. Een puja wordt ook gezien als het ‘verzorgen’ van God: God wordt eerst aangeroepen, daarna gebaad en gekleed, gevolgd door het aanbieden van voedsel en afgesloten met een afscheid. Door een puja te verrichten worden gedachten en vibraties van spirituele krachten om de mens heen gecreëerd. Deze spirituele krachten zorgen ervoor dat de negatieve invloeden in het leven worden verwijderd en dat je omringd wordt met positieve energieën die je lichaam, geest en ziel zuiveren en harmoniseren. Een puja zorgt er ook voor dat er ook positieve energieën in je omgeving worden gecreëerd.

AANBEVOLEN TOURS

Rondreis Sri Lanka cultuur en safari - 8 dagen

Prijs vanaf € 793.

Rondreis erfgoed van Sri Lanka - 5 dagen

Prijs vanaf € 499.

Rondreis Sri Lanka cultuur en strand - 8 dagen

Prijs vanaf € 739.

Rondreis Sri Lanka compleet - 15 dagen

Prijs vanaf € 1448.

Rondreis Sri Lanka inclusief het onontdekte noorden van Sri Lanka - 15 dagen

Prijs vanaf € 1369.