Galle
Regio: | Zuid |
De zuidkust is een zeer afwisselend deel van Sri Lanka, vooral de vestingstad Galle.
Bijna alles wat het eiland zo uniek maakt, is hier te vinden: prachtige stranden, koloniale stadjes, paalvissers, schitterende natuurreservaten en tal van boeddhistische tempels. Diverse accommodaties stammen nog uit de koloniale tijd. Galle was sinds de tijd van de koningen een bruisend middelpunt voor handelaren.
GALLE
In 1640 veroverden de Nederlanders, onder leiding van Willem Jacobsz Coster, Galle op de Portugezen. Veel herinnert nog aan de Nederlandse tijd, zoals straatnamen; Leynbaanstraat, Utrecht Bastion, Akersloot Bastion en Zeebergstraat. Ook het wapen van het VOC uit 1669 hangt nog steeds boven de poort bij de ingang van Galle. Sinds 1988 is de vesting van Galle bijgeschreven op de wereld erfgoedlijst van Unesco.
Galle is dan ook met recht een juweel in Sri Lanka. Deze historische stad is perfect om te voet te ontdekken, een eindeloos exotische oude handelshaven gezegend met imposante Nederlands-koloniale gebouwen, oude moskeeën en kerken, grote herenhuizen en musea. Dwalend door de kronkelende straatjes kom je langs stijlvolle cafés, eigenzinnige boetiekjes en onberispelijk gerestaureerde hotels.
Galle Fort
Het Galle Fort, ook een UNESCO-werelderfgoed monument, werd gebouwd door de Portugezen in 1588 voordat het uitgebreid en versterkt werd door de Nederlanders in 1663 tot een stevige VOC Vestiging. In 1795 werd het overgegeven aan de Engelsen. Deze overgave gebeurde zonder strijd. Het Galle Fort is een fort dat aan drie kant wordt omringd door de oceaan. Het is het grootst overgebleven fort in Azië gebouwd door de Europese bezetters.
Vuurtoren Galle
De vuurtoren werd oorspronkelijk gebouwd door de Britten in 1938 om de zeelieden terug naar huis te begeleiden. De huidige plaats is niet de oorspronkelijke plaats van de vuurtoren. De Tsunami van 2004 heeft enorm veel schade toegebracht aan de vuurtoren, waarna de vuurtoren is verplaatst naar de huidige plaats.
Groote Kerk
De Nederduits Gereformeerde “Groote Kerk”, oorspronkelijk gebouwd in 1640 en herbouwd rond 1755, heeft een vloer met daarin diverse grafstenen van de oude Nederlandse begraafplaatsen. De kerk werd in gebruik genomen door het dopen van de dochter van de commandeur van Galle, Casparus de Jong en zijn echtgenote Geertruyda Adriana Le Grand. Een vermelding in het doopboek vermeldt de datum van de doop als 24 augustus 1755. Heel bijzonder om in een ver land een begraafplaats zien waar mensen met een Nederlandse naam begraven liggen.
Galle Meeran Jumma Moskee
Tegenover de vuurtoren staat ook een moskee, de Meeran Jumma Moskee, beter bekend als de Galle Fort Moskee. Het huidige gebouw met twee verdiepingen werd in 1904 in gebruik genomen door Ahamed Haji Ismail. Men denkt dat hiervoor een Portugese katholieke kerk heeft gestaan, maar er wordt ook beweerd dat het de oorspronkelijke locatie was van een moskee gebouwd in de jaren 1750, vóór de Portugese bezetting. De cijfers die op de voormuur van de moskee zijn geschilderd, geven het jaar 1325, waarschijnlijk was het toen de plek van een Islamitische gebedsruimte.