Skip to main content

Hikkaduwa

Regio: Zuid

Hikkaduwa is een voormalig visserdorp, 20 kilometer ten noorden van de stad Galle. In de jaren 70 was Hikkaduwa een hippie-achtige “surf-town”, welke veelvuldig door backpackers bezocht werd. Het dorp had een mooi lang zandstrand, het was een geweldige plek om te snorkelen, het had low budget gueshouses en gezellige strandbars.

Het toerisme leidde echter tot een wildgroei van grijze betonnen hotels en de ooit zo beroemde snorkelspot veranderde in onderwaterwereld van dood koraal. Het onaangetaste paradijs was weg.

Hikkaduwa Coral Reef

Hikkaduwa staat bekend om het snorkelen. Het belangrijkst punt is dan ook het Hikkaduwa Coral Reef. Door de jarenlange beschadigingen en door de tsunami van 2004 was het koraal zo goed als dood, maar inmiddels is het rif, zich langzaam aan het herstellen. Er komen niet alleen kleurige tropische vissen voor, maar met een beetje geluk zie je ook zeeschildpadden

Wil je het koraal op een andere manier bekijken? Dan kan je met een “glas-bottom-boot”, bootjes met een bodem van glas, ook over het koraal varen. Vaak is het dan mogelijk om vanaf de boot te gaan snorkelen en het koraal van dichtbij bekijken. Om het herstel niet tegen te werken, mag je het koraal niet aanraken.

Na de tsunami zijn veel hotels en lelijke grijze gebouwen afgebroken. Na een moeizame periode begint de stad nu weer op te krabbelen en komt de glorie van de jaren 70 weer terug. Er is weer meer te doen in en rondom Hikkaduwa. De meeste reigers komen hier dan ook om te surfen, snorkelen of te duiken en lekker te genieten op het strand.

Tsunami museum

Als herinnering vind je in Hikkaduwa het tsunami museum, opgericht als herinnering aan de verschrikkelijke ramp van kerst 2004, waarbij ruim 230.000 mensen zijn omgekomen. Je kan het museum gratis bezoeken, maar een vrijwillige bijdrage wordt zeer gewaardeerd. Van deze donaties worden kinderen gesteund die door de tsunami wees zijn geworden. Een mooi lokaal initiatief. Je ziet heel veel foto’s wat de tsunami met het land heeft gedaan.

Schildpaddenopvang Hikkaduwa

In Hikkaduwa vind je ook een klein opvangcentrum voor zeeschildpadden. Dit centrum helpt bij de bescherming van deze bedreigde zeeschildpadden. Na een kleine rondleiding, waarbij je ziet hoe de schildpadjes uit het ei komen, vervolgens komen ze in een bak waar ze kunnen wennen aan water, voordat ze worden uitgezet in zee. Hier worden ook bijzondere schildpadden opgevangen, waaronder een albino schildpad en een blinde schildpad. Aan het eind van de middag worden de, die dag geboren schildpadjes, uitgezet in zee. Ook weer een mooi lokaal initiatief.

Kaart